Drömtydning – det betyder dina drömmar

Publisert:

Du tappar tänder, är naken bland andra – eller totalt vilse. Drömterapeuten Sofia Petersen reder ut vad dina drömmar kan betyda.

Medan vi sover får vi uppleva härliga och äventyrliga stunder – eller fruktansvärda och skrämmande. Men vi kommer faktiskt bara ihåg en liten del av allt vår hjärna producerat under natten. Det man drömmer om kan variera under nattenn och det vi sedan lämnas med på morgonen brukar bara vara det vi drömde precis innan eller just när vi vaknade.

Men varför drömmer vi och hur kommer det sig att drömmar kan skilja sig åt så mycket från person till person. Sofia Petersen arbetar som drömterapeaut och drömtolkare och hon menar att vi drömmer för att bearbeta livet.

– Vi drömmer för att våra psyken behöver bearbeta livet som pågår nu och livet som pågått sedan vi föddes. Allt som vi gör idag som påverkar oss hänger ihop med det från förr. Det är mycket som bearbetas och när vi drömmer får vi hjälp att belysa vad våra psyken behöver smälta – av olika slag, säger Sofia.

Hur tolkar man drömmar?
För att tolka drömmar berättar Sofia att hon som drömtolkare och drömterapeut tittar på symboler i drömmarna.

– Lite kort så kan man säga att när vi tolkar så tittar vi på symbolerna som dyker upp. Vad drömmer personen om eller vad handlar det om? Vi tolkar utifrån bilderna som uppstår helt enkelt, säger Sofia.

Det finns även en del återkommande drömmar som människor tenderar att uppleva om nätterna. Och när det kommer till just de vanligaste drömmarna så finns det faktiskt en del generella svar på vad de betyder. Sofia poängterar dock att det behövs en ordentlig belysning om vilka symboler som existerar I drömmen för att ge en precis tolkning.

Drömtolkare och drömterapeut Sofia Petersen
Drömtolkare och drömterapeut Sofia Petersen

Det här kan de vanligaste drömmarna betyda

 1. Döden
  – Döden betyder nästan alltid att en fas håller på bli avslutad och att något nytt håller på att födas. Det kan låta dramatiskt, men det kan egentligen vara väldigt positivt i de flesta fall.
 2. Otrohet
  – Rent generellt så handlar drömmarna oftast om oss själva. Då kan det handla om att jag bedrar mig själv på något vis, att jag inte är sann med mig själv fullt ut. Då kan du titta på om du gör något i ditt liv som inte rimmar med din egna känsla.
 3. Du tappar tänder
  – Generellt sett kan det vara att du inte kan säga ifrån, men även att du kan ha lite svårt att försvara dig och bita ifrån utåt.
 4. Du är jagad
  – Den är jättevanlig. Det är ofta något i det förflutna som jagar en som du inte är medveten om. Det behöver inte vara något dramatiskt, men det kan vara något som du inte bearbetat. Det kan också vara ett beteende som inte gynnar dig idag eller att du kanske känner sig trängd i något gammalt. Då blir du jagad av det i drömmen – tills du själv tar tag I det.
 5. Ormar
  – Den är lite tvådelad. Det kan stå för läkekonsten, det kan handla om något medicinskt eller hälsomässigt. Sen kan det också vara en fallos-symbol beroende på vad allt runtomkring handlar om.
 6. Du kommer för sent
  – Det är en stress som ligger och det är en stress som visar sig under drömmen. Du är inte lugn just nu för tillfället.
 7. Du går vilse
  – Då är du lite vilse generellt sätt. Du vet inte riktigt ut eller in, vart du är påväg för tillfället.
 8. Du är naken bland andra
  – Då är du helt avklädd rent psykiskt, du känner dig inte skyddad. Du har som inget skal. Du kan känna dig blottad rent känslomässigt.
 9. Du faller
  – När man faller i en dröm brukar det stå för att man på något sätt känner sig skyddslös och att man för tillfället inte upplever sig ha ”fast mark” under fötterna i livet.

Utforska Wellness

Om skribenten