Aktivt kol – här är huskurerna du ska passa dig för

 • Saga Aginger
Publisert:

Har du provat en ansiktsmask, druckit en smoothie eller rentav borstat tänderna med aktivt kol?

Det svarta pulvret som binder upp ämnen har blivit ett populärt alternativ till hälso- och skönhetsprodukter.

Men fungerar det verkligen och är det helt riskfritt? Experten reder ut.

Användningsområdena för aktivt kol är många, i alla fall om man ska tro olika hälsosajter på nätet. Men även om aktivt kol inte är direkt farligt kan det finnas anledning att ställa sig kritisk till de olika huskurerna.

Ulf Ellervik är professor i kemi vid Lunds universitet och förklarar att aktivt kol kan binda upp och därmed försämra kroppens upptagning av läkemedel.

– Om du tar en medicin finns det en risk att den inte kommer verka om du samtidigt får i dig aktivt kol. Annars är det aktiva kolet ofarligt och kommer att passera oförändrat genom kroppen.

Samtidigt vill han understryka att ofarligt inte per automatik betyder samma sak som bra.

– Det finns alltid en risk om du tar något i stället för något annat. Vissa huskurer är jättebra, medan andra kan vara rent lurendrejeri. Inom skönhetsindustrin ger aktivt kol sällan någon effekt, utan det är bara att du slänger bort dina pengar på något som inte fungerar.

Ulf Ellervik

Vad är aktivt kol?

Aktivt kol är ett svart pulver som utvinns när kol hettas upp till en väldigt hög temperatur. Kvar är bara det rena kolet, som har förmågan att binda upp kemiska ämnen.

– Det har en jättestor yta och mängder med hålrum, som gör att det binder ämnen väldigt bra. Det är helt enkelt så att organiska ämnen och större molekyler kan fastna i ytan, säger Ulf Ellervik.

Detta gör aktivt kol till ett effektivt medel för att binda upp kemiska ämnen. Men Ulf Ellervik förklarar att ämnena måste vara i vattenlösning för att det ska fungera.

– Om du tar en burk Coca cola och häller i aktivt kol försvinner färgen. Man måste ha en vattenlösning som man häller ner kolet i och väntar en stund, då kan det binda upp ämnen.

Så används aktivt kol

Aktivt kol kan köpas i bland annat pulverform och kapslar. Det främsta användningsområdet är avgiftning.

– Om en hund till exempel råkat svälja något farligt, då kan man använda aktivt kol. Samma sak om du blivit förgiftad eller har en kraftig maginfektion. Kolet kan då binda upp gifterna som frisatts i tarmen, säger Ulf Ellervik.

Eftersom det aktiva kolet kan plocka bort väldigt många ämnen kan det också användas för borttagning av färg eller illaluktande ämnen.

Hårinpackning eller ansiktsmask med aktivt kol

En huskur påstår att aktivt kol kan användas som detox för hår och hud, eftersom det ska vara rengörande och suga åt sig smuts. Detta ställer sig Ulf Ellervik rakt emot.

– Jag skulle inte säga att aktivt kol har någon större effekt vid rengöring av hår eller hud. Att tvätta ur håret eller ansiktet med vatten är inte samma sak som en vattenlösning och fettet på huden sitter ju där. Så det är inte så att kolet kan binda några ämnen.

Denna huskur föreslår hårinpackning, schampo eller ansiktsmasker som innehåller aktivt kol. Men Ulf Ellervik tror inte att huden behöver någon detox.

– Du har ju inga gifter eller något du behöver bli av med i huden. Vår hud är utmärkt som den är. Det enda är att kolet är otroligt tydligt, eftersom det är svart och har mycket färg. Så då kanske det känns som att det har en effekt.

Smoothies med aktivt kol – för detox

En annan huskur handlar om att ge matsmältningssystemet en detox, genom att dricka aktivt kol i smoothies eller juicer. Ulf Ellervik förklarar att det kan vara bra att dricka om man fått i sig gifter eller för mycket av ett läkemedel.

– Men det är ju inget normalläge, utan det är om man blivit förgiftad. Men ofta så mår vi väldigt bra och då har våra kroppar inget behov av någon detox. Att det ska finnas slaggprodukter i kroppen är bara en myt. Så länge vi äter vettigt så fungerar våra kroppar alldeles utmärkt.

För den som ändå vill testa huskuren är den riskfri, så länge du inte äter andra mediciner.

– Det är inget farligt att ta en smoothie, men det kommer absolut inte hjälpa. Det kan kännas coolt att dricka en svart smoothie och tänka att det kanske hjälper. Men det är en placeboeffekt och har ingenting med kolet att göra, säger Ulf Ellervik.

Whitening System

Swiss Clinic

Whitening System

399,00 kr590,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Bleka tänderna med aktivt kol

Att borsta tänderna med aktivt kol påstås ta bort plack och gula fläckar. Men även om det kan fungera som ett effektivt blekmedel i andra sammanhang kan det vara rent skadligt att utsätta tänderna för.

– Färgen på våra tänder sitter fast i emaljen och är inte lös. Det som möjligen händer är att det fungerar som ett ganska grovt slipmedel. Då kan du lika gärna borsta tänderna med sand, säger Ulf Ellervik och skrattar.

– Tänk dig att du tuggar på grillkol, det kan ju vara så grovt och så hårt. Så jag skulle inte rekommendera det här. Det låter helt vansinnigt.

Mats Trulsson, professor och forskare i odontologi vid Karolinska institutet, förklarar att det inte finns så mycket forskning på just tandblekning. Men även han understryker att man ska vara väldigt försiktig med slipmedel.

– Det innebär att man sliter på tänderna varje gång man borstar tänderna och det kan skada emaljen. Sedan finns det ju milt slipmedel i alla tandkrämer, men det är framtaget för att just skonsamt slipa bort beläggningar.

Precis som vid de andra huskurerna tror Ulf Ellervik att kolets svarta färg kan skapa en illusionen av att tänderna känns mer vita.

– Det kommer se förfärligt ut när man borstar och sen när man sköljer och kolet försvinner från tänderna kommer allt att se väldigt vitt ut. Så det känns ju säkert bra.

Aktivt kol mot insektsbett

En annan huskur föreslår att använda aktivt kol som en slags salva mot insektsbett, för att absorbera gift och dämpa inflammation.

– Det verkar helt osannolikt. Om du har ett insektsbett har de retande ämnena, eller giftet, redan skjutits in i huden. Det finns ingen som helst anledning att tro att något av det skulle sugas ut, säger Ulf Ellervik.

Han rekommenderar i stället att den som fått ett insektsbett ska lindra effekten med kortison eller liknande läkemedel.

Bekämpa infektioner med aktivt kol

Aktivt kol sägs stärka immunförsvaret och lindra luftvägs- och urinvägsinfektioner. Huskuren går ut på att du blandar ut det i vatten och dricker det. Men Ulf Ellervik säger att det inte skulle hjälpa det minsta.

– Om du dricker kol i vatten kommer det garanterat inte till luftvägarna. Och hur skulle det komma till urinen? Aktivt kol är ett fast material som aldrig skulle tas upp på det sättet. Det kan vi vara helt säkra på att det är lurendrejeri.

Han vill också varna för att över huvud taget få in aktivt kol i luftvägarna.

– Skulle någon få för sig att ta pulvret utan vätska finns det stor risk för att du andas in partiklarna i lungorna. Det är idiotiskt. Du vill under inga omständigheter få ner partiklar i lungorna, för det irritera och skapa inflammationer. Det är ett extremt känsligt och dåligt ställe att ha partiklar på.

För den som vill bota luftvägs- eller urinvägsinfektioner uppmanar han i stället att kontakta en läkare.

– Jag är ju inte läkare, så jag kan inte rekommendera några kurer. Men om du har luft- eller urinvägsinfektion ska du definitivt söka läkarvård.

Aktivt kol som naturligt färgämne

Den sista huskuren handlar om att använda aktivt kol som ett naturligt färgämne i matlagning. Något som Ulf Ellervik själv faktiskt kan rekommendera.

– Det funkar jättebra. Jag har använt det flera gånger och bakat svarta hamburgerbröd. Det blir ju kolsvart! Hur läckert som helst. Och så tar man vita sesamfrön på i stället så ser det jättesnyggt ut, säger han och skrattar.

Men samtidigt vill han påminna om att det kan innebära en risk för den som av någon anledning äter medicin.

– Återigen, om du tar väldigt känsliga läkemedel så är det dumt att du tuggar i dig för mycket aktivt kol.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Redaktionens val

 1. SKÖNHETSPRODUKTER

  Tandläkare varnar för hemmablekning : ”Kan ge skador”

 2. HÄLSA

  Därför ska du passa dig för huskurer med väteperoxid

 3. SKÖNHETSPRODUKTER

  SPF för ansiktet – hitta rätt för din hudtyp

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.