
Wallensten, Anders
Hälsogåtan
259,00 kr
Läs mer
Öka chansen till ett långt och frisk liv. Här är läkaren epidemologen och författaren Anders Wallenstens bästa tips för att maximera din hälsa.
Nyligen bokdebuterade Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog och läkare, med ”Hälsogåtan – evolution, forskning och 48 konkreta råd”. I boken beskriver Wallensten i olika kapitel de sex pusselbitarna som enligt honom är viktigast för hälsan: rörelse, mat, relationer, tankar, omgivning och sömn.
Man kan förbättra sin hälsa på många sätt vilket innebär att man inte måste ge sig ut i löpspåret dagligen och enbart leva på torftiga sallader. En god hälsa är så mycket mer än så. Det är en kombination av många faktorer, och mycket hänger också ihop.
Vi har gått igenom samtliga pusselbitar som tas upp i boken tillsammans med Wallensten som förklarar varför just de hälsoaspekterna är så viktiga för att må bra i både kropp och själ.
Aktivitet håller kroppen igång
I det här kapitlet som handlar om vikten av att röra sig fokuserar Wallensten mycket på vardagsmotion som är en underskattad gratisträning och som kan göra underverk för hälsan och ditt välmående.
Fördelarna är många, förutom bättre kondition, styrka, rörlighet och balans ökar också energinivån. Det förebygger också stress och dessutom blir matsmältning bättre och sömnen mer kvalitativ.
– Vi människor är anpassade till att röra oss varje dag för att kroppen ska fungera bra. Det är inte alltid så lätt att få till, men genom att söka rörelse i sin vardag kommer man långt! Även en kvart om dagen gör stor skillnad för din långsiktiga hälsa och det är de som rör sig allra minst har mest att vinna på att komma igång.
Ger oss kraft och energi
Wallensten ägnar också ett kapitel i boken åt mat och vikten av att hitta en hållbar och hälsosam balans. Han förespråkar en varierad kosthållning med mycket frukt, grönsaker och fibrer, men tycker också det är viktigt att hitta nyttiga rätter som man faktiskt gillar. Att tvingas äta mat man inte tycker om är förstås inte hållbart i längden.
Och visst kan man äta onyttigheter, men det gäller att välja sina tillfällen. Wallensten tipsar om att köpa mindre förpackningar av det som är onyttigt för att på så sätt minska mängden kalorier man får i sig.
– De flesta av oss vet nog vad som är nyttig mat och inte, problemet är att vi måste jobba emot vår naturliga drift att äta för mycket av det som är energirikt och smakoptimerat, inte minst när den typen av mat marknadsförs så hårt. Det bästa är om man kan planera, hitta vanor och strategier som fungerar så att man inte behöver välja i stunden varje gång man ska handla.
Vi behöver varandra
En god hälsa är mer än motion och nyttig mat. Wallensten poängterar att goda relationer utgör en viktig grund för vårt välbefinnande och att det är en källa till glädje. Att vårda sina befintliga relationer med fysisk och psykisk närhet är viktigt, men det är också bra att våga bryta negativa relationer.
Ensamhet kan vara ett stort problem och är en riskfaktor för ohälsa. Wallensten tipsar om att försök hitta gemenskap genom diverse aktiviteter eller att söka sig till en förening för att på så sätt få social samvaro. Ät gärna tillsammans med någon om möjligt!
– Vi människor är sociala djur. Bra relationer är värda sin vikt i guld för vår hälsa, om man tänker på det kanske det blir lättare att prioritera att höra av sig och bry sig om.
De kan förflytta berg
Man ska inte underskatta tankens kraft och hur viktigt det är för att må bra. Wallensten anser att det är av högsta vikt att tro på att saker kommer gå bra och att chansen då ökar för att det faktiskt kommer göra det. Var också tacksam och generös mot andra.
Vidare tipsar han om att avsätta lite för exempelvis meditation eller mindfulness, helt enkelt saker som får dig att känna dig lugn och harmonisk.
– Livet är föränderligt vare sig vi vill det eller inte och det kan också vara väldigt stressigt i dagens samhälle, men olika människor stressas olika mycket av samma situation. Genom att träna hur man kan tänka kring olika saker finns möjligheten att agera på ett för hälsan mer skonsamt sätt.
Wallensten, Anders
Hälsogåtan
259,00 kr
Läs mer
Ett med naturen
Något som också är viktigt för vår hälsa är regelbunden kontakt med naturen. Wallensten anser att man i största möjliga mån bör undvika bullriga miljöer och luftföroreningar. Kommer du inte ut i naturen dagligen är det ingen katastrof – men försök i alla fall få till två timmar per vecka i harmoniska naturomgivningar för ökat välbefinnande.
– Vistelse i naturen har visat sig ha en lugnande effekt på oss och är ett väldigt billigt och bra sätt att uppnå bättre välmående. Sverige är fantastiskt med sin rika tillgång till natur och parker även i städer. Tänk igenom om du kan få till att gå igenom en park på väg till något annat eller ta dig ut till naturen på helgen. Kanske tillsammans med en vän, så blir det ännu trevligare.
Återhämtning ger underverk
Risiga sömnvanor är knappast främjande för hälsan och välbefinnandet. Wallensten uppmuntrar alla till att försöka få till regelbundna sömnvanor i den mån det går.
Att ha problem med att somna är inte ovanligt, Wallensten tipsar i så fall att dra ner på skärmtiden innan läggdags. Fysisk aktivitet är däremot främjande, men bör inte ske för sent på kvällen. Detsamma gäller koffeinhaltiga drycker.
– Om det var allmänt känt hur många fördelar god sömn har tror jag fler av oss skulle se det som en mirakelmedicin snarare än ett nödvändigt ont. Prioritera sömnen och fundera på vad du kan göra för att förbättra dina chanser till god sömn.
ANNONS
Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.
Werlabs (Extern länk)
Hansen, Anders, Sundberg, Carl Johan
Hälsa på recept
119,00 kr
Läs mer
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Vad säger ditt stjärntecken om dig?