”Jag är lite fyrkantig, det tycker nog kollegorna också”

Fouad Youcefi är veckans Wellnessprofil

Publisert:

SVT-profilen Fouad Youcefi blev närmast folklig under valnatten.

För Wellness berättar han om hur skärmen var Fouad i sitt stenbocks-esse, det smartast han kommit på och hur han vann ett vad genom att gå ner 13 kilo.

Inför Valvakan 2022 bestämde sig Fouad Youcefi för att gå ner 13 kg på sex veckor: en omöjlig vadslagning som han på något vis lyckades vinna.

– Jag är en tävlingsmänniska och tycker att det är lättare att motivera mig själv om jag har ett ouppnåeligt mål, säger han. Då kan jag sikta på att motbevisa någon annan eller mig själv. I det här fallet hade jag och min bror slagit vad om vem som snabbast kunde nå en vikt på 90 kg. Jag låg på runt 103 pannor i somras och slutdatumet var valvakan.

Hur lyckades du?
– Med en inte helt hälsosam livsstil där jag körde väldigt hårt under en begränsad tid. Jag höll mig till få kalorier och gick 15 000 steg om dagen. Sedan försökte jag genomföra någon form av gympass varje dag eller åtminstone varannan dag.

Hur var humöret under de här veckorna?
 – Jag trodde att det skulle vara värre. Jag har frågat kollegor och min fru Evelina och ingen har klagat på humöret mer än annars, haha. Eftersom jag gick ner i vikt blev saker och ting lättare, träningen gav energi snarare än att den tog någon kraft.

Vad fick segraren av vadet?
– En resecheck på 3 000 kr som jag nu inkasserat eftersom jag och min fru ska till Wien i höst. Det är hennes 30-årspresent så nu fick jag min egen del av resan betald.

SVT-programledaren Fouad Youcefi fick något av ett genombrott – ja, han blev nästan folklig – under höstens valbevakning. Under valvakan guidade han tittarna med säker hand genom röster och kommuner och blev – tillsammans med högerblocket – valets stora vinnare.

– Valdygnet var väldigt speciellt eftersom jag jobbade från mitt på dagen fram till halv tre på natten. Jag sov några timmar i ett övernattningsrum i Radiohuset och sedan var jag tillbaka på jobbet igen och gjorde morgonsändningar.

Hur var det?
– Man fick gå genom en lång kulvert som förbinder de båda husen, försöka hitta sitt rum i mörkret, vilket inte var helt lätt, och sedan sova 2-3 timmar innan det var dags att jobba igen. Dessutom tar det en stund att somna eftersom man har så mycket adrenalin i kroppen.

Fouad Youcefi tillsammans med Karin Magnusson, Statsministermötet i SVT.
Fouad Youcefi tillsammans med Karin Magnusson, Statsministermötet i SVT.

Hade du något knep?
– Jag försöker tänka aktivt på något annat och inte på att jag måste somna. Men jag fixar en natts dålig sömn, det är sällan några bekymmer, det är värre om det blir fyra eller fem nätter utan riktig sömn.

Vilket stjärntecken är du och stämmer det överens med din person?
– Jag är stenbock och det stämmer förvånansvärt bra med min person. Jag är lite fyrkantig och mina kollegor skulle nog också beskriva mig som det. Det är ett återkommande tema på jobbet, haha. Jag vill förstå ramarna innan jag kommer med kreativa idéer. Jag tycker att man ska organisera sitt liv i excelfiler och kalkylprogram.

Då måste den digitala skärmen du jobbade med under valvakan vara stressig.
– Tvärtom!  Skärmen består av ett dussintal excelfiler med data! Det är Fouad i sitt stenbocks-esse. Ibland kan jag tycka att jag håller tillbaka lite mycket i livet eftersom jag är så fyrkantig, men människor är olika och man behöver inte vara precis som alla andra.

Hur håller du ihop sambolivet under de intensiva arbetsperioderna?
– Min fru har varit helt otrolig under de här veckorna när jag arbetat med valet. Hon stod ut med att jag jobbade mycket och peppade mig dessutom att gå till gymmet. Hon har tagit ett orimligt stort ansvar i hemmet som jag nu försöker återgälda lite grann.

Du var tvungen att lämna henne på hennes 30-årsdag?
– Ja, jag och min chefer var nervösa kring om jag skulle bli sjuk eftersom det var så många program som jag skulle sända. När Evelina blev förkyld tog vi beslutet att jag skulle ta in på hotell de sista dagarna. Just den dagen råkade det vara hennes 30-årsdag. Det var fruktansvärt. Men vi videochattade och jag sjöng för henne på kvällskvisten. Sedan gick vi en socialt distanserad promenad dagen efter.

Din bästa sida?
– Jag trivs bra i många olika sammanhang, oavsett om jag sitter och diskuterar med en riksdagspolitiker eller spelar Fifa med mina barndomsvänner.

Din sämsta sida?
– Vilken av dem ska man välja … Jag är rätt dålig på att säga nej. Jag tackar ja till för mycket i både jobbet och i privatlivet, så ibland tar jag mig vatten över huvudet.

Vad gör du om du mår riktigt dåligt?
– Då tittar jag på en film eller tv-serie om någon som har det varit värre. Det är inte sällan som jag sätter mig och kollar på amerikanska The Office, det ger lite perspektiv.

Har du bra självförtroende?
– Ja, men det går upp och ner. Jag tror att människor uppfattar det som att jag har bra självförtroende även när jag inte har det. Jag har ofta höga ambitioner och ställer väldigt höga krav på mig själv. Ibland är de lite orimliga i förhållande till vad jag klarar av.
Han tystnar.
– Jag kan drivas av rädslan att inte vara omtyckt. Man vill gärna att folk ska gilla en och när någon inte tycker om en så är det jobbigt. Det kan vara vad som helst, exempelvis om människor hör av sig med hård kritik när man publicerat något i arbetet. Jag läser allt och försöker ta till mig av det som är relevant.

Råd till dig själv som 18-åring?
– Man behöver inte ta varje strid. Jag var 19 år när jag började på SVT, jag ville väldigt mycket och lät det synas och höras. När man vill mycket märker jag att man aktiverar andra personer som också vill mycket. Det där är lite onödigt. Jag var framåtforcerad när jag var 18 år, men lyckligtvis har jag lugnat ner mig.

Vad är din bästa egentid?
– I Politikbyrån frågade vi de medverkade om de satt på toaletten lite längre än vad de behövde för att få en paus. Det där är väldigt vanligt och så är det för mig också. Jag sitter någon minut extra på toaletten och scrollar mobilen, det är min bästa egentid.

Hur hittar du vardagsglädje?
–Jag firar saker i förväg. Kan vara det bästa jag kommit på. Man ska fira innan man fått nytt jobb, eller lyckats med något häftigt. Om saker sedan inte går som man tänkt så har man redan hunnit fira och ha roligt. Och slår någonting in så får man fira dubbelt!

Fouad Youcefi i Politikbyrån
Fouad Youcefi i Politikbyrån

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten