Hälsotrenderna vi inte vill se 2023

Publisert:

Wellnessredaktionen listar hälsotrenderna från 2022 som gärna får stanna i just 2022.

De här fem lämnar vi bakom oss nu. Deal?

1. Boosta immunförsvaret

Det är dags att släppa det här nu. Även om det känns som att man blir hälsan själv av en ingefärashot eller att den där apelsinen får ditt immunförsvar att ducka förkylningen så är det tyvärr inte så. Visst är det bra för hälsan att äta varierad kost men att ett par speciella livsmedel skulle kunna boosta immunförsvaret är dessvärre inte helt sant. När vi ställde frågan om att boosta immunförsvaret till professor Agnes Wold tidigare blev svaret kort.

– Det går inte!

2. Snyggare käklinje med tuggboll

Tiktok-trenden handlar om att träna musklerna i käken för att få en snygg och definierad käklinje. Och det här görs med hjälp av en tuggboll. Det här behöver vi knappt argumentera för. Det är för dumt. Släng den där bollen nu.

3. Torrborsta och massera lymfsystemet

2022 var helt klart lymfsystemets år. Och det var inte helt fel. Vi visste förvånansvärt lite om lymfsystemet och problemen som vissa får tidigare. Men om du inte har problem med lymfsystemet så är det faktiskt dags att gå vidare i kroppen och hitta något annat att grotta ner dig i. Torrborsta huden om du gillar det, gå på massage om du tycker att det är skönt. Men du behöver inte göra det för lymfsystemets skull.

– Helt friska människor som mår bra och inte tidigare behövt hjälp med sitt lymfsystem, behöver inte fundera över om lymfsystemet fungerar eller inte fungerar. Lymfsystemet sköter sig själv, säger Sue Mellgrim som är medicinsk lymfterapeut.

4. Stå upp och jobba

Ni kan sätta er ner. Eller ja, tycker du att det är skönt att stå upp och jobba så stå för all del kvar men alla vi andra som plågar oss igenom ståtiden på jobbet av grupptryck eller enbart för att vara hälsosamma. Vi kan sluta med det. Ny brittisk forskning visar nämligen att skillnaden för hälsan är väldigt liten.

– Små, men icke-kliniskt betydelsefulla förbättringar av stress, välbefinnande och styrka observerades skriver forskarna i studien.

Sitt i stolen och jobba och ta i stället en extra promenad runt kontoret när du ska hämta kaffe.

5. Internal shower

Det här måste vara 2022 års bästa omskrivning. Internal shower. En dusch på insidan. Det låter oerhört fräscht. Det hela handlar om en dryck gjord på vatten, chiafrön och citronjuice. Dricker du den ska slaggprodukter rensas ut och tarmen få ordentlig fart. Drycken är alltså laxerande. Inget annat.

– Egentligen så har man ju bara bajsat. Det finns ingenting som heter detox av kroppen, utan det sköter vår kropp väldigt bra själv, säger Ingrid Larsson som är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitessjukhuset.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.