Därför ska du passa dig för populära ansiktstrenden

Publisert:

Kan tuggövningar med en gummiboll ge din käklinje ett lyft?

Ja, om du frågar Tiktok.

Men experten är tveksam till den nya trenden.

En skarp käklinje klassas i många fall som ett manligt skönhetsideal. Och det är precis vad den senaste Tiktok-trenden för män handlar om. Genom att tugga på en liten gummiboll försöker användarna i klippen träna upp en muskel i käken och få den mer markant.

Muskeln, som heter massetermuskeln, är en av många muskler i våra käkar och finns till för att vi ska kunna bita ihop, tugga och sönderdela föda. Enligt Lars Fredriksson, övertandläkare och specialist i bettfysiologi på Folktandvården, är det just den muskeln som är framträdande hos hamstrar.

– En jättestor del av hamsterns ansikte och unika utseende påverkas av den här muskeln. Så lite skämtsamt skulle man kunna säga att den här trenden syftar till att göra oss mer lik hamstern.

Lars Fredriksson är övertandläkare och specialist i bettfysiologi på Folktandvården i Stockholm.
Lars Fredriksson är övertandläkare och specialist i bettfysiologi på Folktandvården i Stockholm.

Muskeln som några vill bygga upp – och andra släta ut

Syftet med att tugga på en ”käktränare” är att förstora just massetermuskeln. Men i sin roll som bettspecialist har Lars Fredriksson mött människor som vill göra precis tvärtom.

– Vi har ju patienter som gnisslar tänderna intensivt på natten, vilket gör att muskeln växer. De besväras i stället av att de tycker muskeln är för stor och kan få behandling med botox för att släta ut den. Så rent utseendemässigt är det verkligen åt båda hållen.

När det kommer till just utseendet på massetermuskeln och vad som eftersträvas tycker han sig se en viss skillnad mellan könen.

– Jag tror att trenden främst riktar sig till män som vill ha större käkmuskler. En stilla reflektion är att de tycker att det är maskulint när den framträder, men frågar du en kvinna så kanske det inte alls är något man vill träna upp. Jag tror att könsaspekten är stark här, även om det är trender i samhället som styr vad som accepteras som vackert.

Fungerar trenden med käktuggsbollen?

Till skillnad från många andra Tiktok-trender så fungerar faktiskt trenden med käktuggaren.

– Det är ju som att gå på gymmet och träna upp en specifik muskel. Och det ser man ju på Tiktok, att muskeln aktiveras. Men det finns ju naturligtvis risker med en sådan här ensidig träning.

Riskerna med att haka på trenden kan vara träningsvärk i massetermuskeln, smärta i framtänderna, ansiktssmärta, och olika sorters käkledsproblem. Men dessa konsekvenser gäller främst personer som är friska sedan tidigare.

– För en patient som redan har ansiktssmärta eller besvär med sina käkleder kan det här bli väldigt påfrestande eller leda till förvärrade besvär. Därför bör personer som redan lider av något av dessa problem skarpt avrådas från denna ensidiga träning, säger Lars Fredriksson.

Den som tuggar intensivt på bollen kan också utsätta tänderna för en överbelastning.

– Det är en uppenbar risk att tänderna kan skadas av den här trenden, särskilt om man råkar välja ett redskap som är alldeles för hårt. Tandfrakturer eller tänder som tidigare varit utsatta har mycket större sannolikhet att gå sönder.

Så ska du göra om du får käkproblem

Om du, mot all förmodan, redan testat den här trenden behöver du inte oroa dig. Lars Fredriksson förklarar att många av de besvär som kan utvecklas också kan behandlas.

– Skulle man bli sjuk av sin träning kommer man kunna få hjälp för det. Jag tror också att problemen kan gå över inom några veckor, men då krävs det att man slutar aktivt med den här träningen. Det är sannolikt inget livslångt handikapp man utvecklar, men det kan vara bra obehagligt om man fortsätter.

För den som har problem med käkmuskulaturen eller är tuggsvaga kan läkare ordinera tuggövningar som behandling.

– Det finns nationella riktlinjer som rankar käkträning högt vid ansiktssmärta. Men då är det inte sådan här ensidig träning av en enstaka muskelgrupp, utan en mjukare och mer individanpassad träning, förklarar Lars Fredriksson.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.