”Något är skevt med mina diagnoser”

Publisert:
Erika Kits Gölevik
Erika Kits Gölevik

När Erika Kits Gölevik var 16 år mådde hon dåligt – både fysiskt och psykiskt. Då fick hon diagnosen hypotyreos.

Nu har hon gjort en hormonspecial för Wellness – för att fler ska få förståelse för hur vi fungerar på insidan. Varje tisdag i fyra veckor framåt släpps ett nytt avsnitt av podden.

– Att lida av hormonell obalans kan göra lika ont som att bryta en ben, men det syns inte på utsidan.

Som 16-åring diagnostiserades Erika Kits Gölevik med sköldkörtelsjukdomen hypotyreos, som vuxen med ADHD. Både diagnoserna fick hon hon under en period när mycket i livet var skakigt och hälsan var långt ifrån på topp. I efterhand har hon funderat på om diagnoserna verkligen var helt rätt för henne.

– Vi har sköldkörtelsjukdom i släkten, det är mycket möjligt att det är helt rätt diagnos. Men jag har alltid känt att det är skevt, att det är något som inte stämmer, berättar Erika.

Under arbetet med Hormonspecialen, där hon tillsammans med läkaren Cecilia Tibell och näringsterapeuten Fredrik Ölander djupdyker i ämnet, har hon lärt sig att det ofta finns andra faktorer som också påverkar – som stress och andra hormonförändringar.

Tiden för när Erika fick sin diagnos sammanhöll med att hon flyttade hemifrån, att hon återhämtade sig från en ätstörning och precis testat p-piller.

– Min kropp var förmodligen i totalt kaos. Mina värden var dåliga, men det var heller ingen som försökte möta en 16-åring och fråga hur jag mådde i övrigt. Istället satte man in medicin och troligen är det så att jag kommer äta Levaxin livet ut. Men jag kan tycka att det finns ett systemfel när medicin är den första och enda lösningen som erbjuds och i efterhand känner jag mig väldigt besviken.

Hjälp innan man blivit sjuk

Även sin ADHD-diagnosen fick Erika vid en omvälvande tidpunkt i livet.

– Ingenting var som vanligt och jag var känslomässigt instabil. Jag kände mig nöjd när jag fick diagnosen. Någonstans ville jag ha, det var en enkel lösning på att jag mådde så dåligt.

Från sjukvårdens sida vill hon gärna se att det finns resurser att hjälpa människor innan de blivit sjuka – samtalsterapi, sömn, rörelse, kost – allt det påverkar oss och borde vara givna faktorer att ta hand om innan starka signalstimulerande mediciner sätts in, menar Erika. Samtidigt är hon noga med att poängtera att det givetvis finns människor som behöver och mår bra av sin medicin.

– Det är jobbigare att förändra sitt liv än att ta ett piller. Så en sådan omställning är krävande för både sjukvården och patienten. Men någon gång behöver vi börja ta steg mot det vi vid det här laget vet: att en stor anledning till både mental och fysisk ohälsa är att vi helt enkelt inte lever som människan genetiskt är ritad att leva utan försöker pressa in alla i en form som passar vår samhällsstruktur, säger hon och tillägger:

– Vi får helt enkelt välja. Ska vi peta i folk piller och låta allt fortgå? Eller ska vi dra i nödbromsen och ge människor möjlighet att bli starka och friska på riktigt – inifrån och ut.

Lika ont som brutet ben

Genom att lära oss om hormoner och signalsubstanser kan vi också lära oss och förstå hur faktiskt fungerar på insidan – och på det sättet ta det på allvar, menar Erika Kits Gölevik.

– Att lida av hormonell obalans, exempelvis att kroppen inte tillverkar tillräckligt med serotonin vilket gör oss glada, kan leda till depression. Och det gör lika ont och känns lika mycket som att bryta ett ben. Men det syns ju inte på utsidan. Därför är det här ämnet så viktigt att prata om. Vi behöver förstå att det som händer i kroppen är lika fysiskt och verkligt som det som händer utanpå.

Hormonspecialens fyra avsnitt hoppas Erika ska väcka ett intresse för hormonhälsa och att lyssnarna ska få mer förståelse för hur vi faktiskt fungerar på insidan.

– På de sättet kanske de också kan få lite mer förståelse för sig själva och för människor man har i sin omgivning. Kanske kan man då börja vara lite snällare mot sig själv och bli stärkt av det faktum att man faktiskt äger och själv kan påverka sin hälsa.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.