”Jag känner lätt ett bedragarsyndrom”

Kodjo Akolor är veckans profil

Publisert:

Kodjo Akolor kände sig som en parodi hos psykologen, skolkar för att känna livet i sig och känner sig ibland som en bedragare.

Och efter tretton år i radion sa han upp sig.

– Jag fyllde 40, och jag hade en kris, säger han.

Det var en livskris som fick Kodjo Akolor att säga upp sig från Morgonpasset i P3. Efter 13 år som programledare meddelade han sin avgång i direktsändning.
– Det låter klyschigt att säga att jag hade en 40-årskris, men jag fyllde 40 år och jag hade en kris, säger han. Plötsligt kunde jag titta tillbaka på 20 år av vuxenliv och insåg att jag var väldigt långt bort ifrån mina drömmar och målsättningar. Någonstans längs vägen hade jag tappat bort dem.

På vilket sätt?

– Jag började med standup som ung för att förstå underhållningsformen och sedan kunna gå vidare till film och tv, jobba som skådespelare och regissör. Så fick jag jobb på radio och tackade ja för att lära mig det formatet innan jag fortsatte jaga drömmen. Där blev jag fast och vips hade det gått 14 år. Det har varit jävligt roligt, men det var inte mitt ursprungliga mål. Så jag kände: fuck it, jag säger upp mig.
Nu tar han första steget i livet efter Sveriges Radio: med tv-serien Good luck guys på Prime Video. En dokusåpa där sex lag – bestående av reality-veteraner och influencers – tävlar i att överleva på en öde strand i Thailand.
– Jag ser min programledarroll som cheerleader, mental coach och en axel att gråta emot.

Man är lite fördomsfull och tänker att influencers är sämre lämpade att överleva utan bekvämligheter på en öde strand.

– Man tänker att de ska hoppa av om de bryter en nagel eller slår i en tå, men alla var väldigt duktiga. Många såg det som personlig utveckling. Med det sagt: jag skulle också vara dåligt lämpad för det! Jag skulle ha tackat nej till det här programmet. Jag fattar vad det är att vara hungrig och inte få sova efter att ha gjort Musikhjälpen, men det här är något helt annat. Det är utomhus och det är spindlar, ormar och apor.

Kodjo Akolor är programledare för tv-serien ”Good luck guys”
Kodjo Akolor är programledare för tv-serien ”Good luck guys”

Hur ser din träningsfilosofi ut?

– Det är lika bra att få det överstökat! Träning är något som jag motvilligt tar mig an eftersom jag vet att jag mår bättre efteråt. Jag började på nyårsafton så det är relativt nytt. Jag kör styrketräning, yoga och konditionsträning.

Hur ser styrketräningen ut?

– Jag har en personlig tränare och kör övningarna som han säger åt mig att göra. Det är många repetitioner eftersom jag inte vill bli för stor och bulkig, jag vill bli atletisk och rörlig.

Det är en klassisk killgrej att tro att man ska bli för vältränad efter två veckors träning.

– Jag vet! Men jag har varit kort och satt hela mitt liv och jag behöver inte bli ännu sattare. Min brorsa är ett monster som bara består av muskler, jag är det som blev över i DNA-poolen.

Vad säger din fru nu när du är i superform?

– Alltså, låt oss vara helt transparenta, det finns ingen annan kroppsform än ”mjuk och go”. Det är inte så att min fru säger: ”Vad hände? Tar du steroider?” Det märks ingen skillnad när jag tränar.

Har du gått i terapi?

– Jag gick i terapi under ett år och grottade och grävde i mig själv. Första mötet frågade psykologen om min relation till min pappa och jag tänkte direkt: fan, måste jag vara en parodi på en komiker som bär på ett obeskrivligt mörker?

Parodin stämmer på dig?

– Det är jättesorgligt och patetiskt, men ja. Man tar sin smärta och vänder det till något positivt så att man aldrig behöver möta mörkret. Humor har blivit min instinktiva respons på allt som är jobbigt i livet. Ibland måste du våga vara i dina känslor i stället för att parera bort dem med skämt. Skojar man bort allt hela tiden så hamnar man till slut i en depression där man slutar sitt jobb och söker sina drömmar.

Är du självsäker i arbetet?

– Man måste skilja på verk och person. Mitt jobb går ut på att mötet ska ge något som underlättar tillvaron för den andra, oavsett om det är radio, tv eller en intervju i tidningen. Baksidan är att jag jävligt lätt hamnar i ett hål av osäkerhet där jag tvivlar på mig själv och min insats. Jag känner lätt ett bedragarsyndrom.

Hur hanterar du topparna och dalarna i det kreativa?

– Han man ett jobb där det är väldigt mycket output måste också få lite input. I jobbet ger jag av mig själv hela tiden och skjuter ut en massa energi, så jag försöker hitta saker som ger något tillbaka. Mitt bästa välmåendetips är att skolka ibland.

När skolkar du?

– Säg att jag har ett möte efter lunch, då säger jag ”Hörrni förlåt, det kom saker emellan, kan vi boka om?” och så går jag ensam på bio och ser Avatar Imax 3D. Då tycker jag att det är härligt att jag är vuxen och kan komma undan med sådana saker. Det är omoget, barnsligt och töntigt, men det ger energi och skänker någon form av frihet. Man hamnar lätt i att vardagen bara tuggar på och det är ett sätt att få lite avstånd.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Jag skolkar då också. Vissa dagar behöver man bara dra ett streck över. Jag tänker på livet som en motorväg, du sitter och bränner på och ibland kan det vara bra att köra in på rastplats och få lite perspektiv.

Hur varvar du ner?

– En bra grej är att läsa. Jag läste en bok som heter The subtle art of not giving a fuck av Mark Manson. Väldigt tuff titel, det är lite som när man ska bli superbulkig på två veckor, när jag läser en självhjälpsbok ska den också vara supertuff. Men den hjälpte mig i alla fall att utgå från att man mår dåligt i stunder. Alla faller ner i svackor och det är okej. Det är omöjligt att må bra hela tiden. Det viktiga är att acceptera att man mår dåligt ibland.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?

– Tvilling. Essensen är att man har ett ljus och ett mörker och pendlar mellan de två sidorna. Det stämmer bra på mig.

Har du bra självförtroende?

– Ja, men stundtals dålig självkänsla. Jag ifrågasätter aldrig något i sak, om jag sitter i radio eller står på scen eller är med i Aftonbladet Wellness. Osäkerheten kommer efteråt: var detta min sista intervju? Får jag vara med igen? Kommer jag bli cancelled?

Råd till dig själv som 18-åring?

– Lyssna på den lilla rösten i ditt huvud som säger att det kommer gå bra, för det gör det till slut. Jag ville bli komiker – alltså snälla, vad är oddsen att lyckas med det? Där återkommer mitt bedragarsyndrom. Det står en 18-åring som undrar ”Kan detta vara på riktigt?” Ja, det är det.

Namn: Kodjo Akolor.
Ålder: 41 år.
Född: Stockholm.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru och tre barn.
Aktuell: Med tv-serien Good luck guys på Prime video.

Utforska Wellness

Om skribenten