Därför ska du passa dig för huskurer med väteperoxid

 • Saga Aginger
Publisert:

Gurgla bort halsont, rensa öronen, göra tarmsköljningar och lindra bakteriell vaginos. Huskurerna med väteperoxid som florerar på nätet är många. Men fungerar de verkligen?

Väteperoxid påstås vara bra för en rad olika saker. Bara en googling bort rekommenderas mängder av huskurer. Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet, vill varna för dessa eftersom det aldrig går att veta säkert om de fungerar.

– Problemet med huskurer är att det inte finns någon som kontrollerar och att riskerna kan dyka upp flera år senare. Bara för att många säger samma sak betyder det inte att det är rätt.

Han menar att flera artiklar kan vara baserade på en och samma källa.

– Folk kan ha dragit egna slutsatser från vetenskapliga studier och polerat forskningen på ett sätt som inte går att göra. Det är därför läkemedelsutvecklingen är så viktig. Läkemedelsverket har tydliga regelverk för vad man kan erbjuda och inte.

Ina Schuppe Koistinen är docent vid Karolinska institutet och ställer sig också kritisk till huskurer som får spridning på nätet.

– Det är viktigt att det blir lite perspektiv och att inte bara självutnämnda experter i sociala medier, som ofta har ett kommersiellt intresse i att föreslå huskurer. Ibland kan det vara helt horribla saker, säger hon.

Vad är väteperoxid?

Väteperoxid är en kemikalie som är starkt oxiderande och frätande, vilket innebär att den kan förstöra andra molekyler.

Ulf Ellervik förklarar att det är en vattenmolekyl med en extra syreatom, med den kemiska beteckningen H₂O2.

– Den extra syreatomen gör en enorm skillnad, eftersom bindningen mellan två syreatomer är svag. När den spricker så bildar den ett otroligt starkt ämne. Därför är väteperoxid en otroligt reaktiv molekyl, som förstör det mesta i sin väg.

Vad används väteperoxid till?

Väteperoxid är ett oxidationsmedel, blekmedel och antiseptiskt ämne, som kan användas både för att bleka bort färg eller behandla sår.

– Industriellt används det för att bleka pappersmassa och för organisk syntes. I hushållet hittar du väteperoxid i hårblekningsprodukter och för desinfektion av kontaktlinser, säger Ulf Ellervik.

Väteperoxid bildas också i våra kroppar och har då en biologisk funktion.

– Det tillverkas i våra celler i kroppen som en del av energiproduktionen eller som ett försvar mot bakterier. Men då handlar det om små små mängder, säger Ina Schuppe Koistinen.

Väteperoxid kan återfinnas i ett fåtal läkemedel, bland annat hudkrämer mot utslag i ansiktet och bakteriella infektioner. Då är det utspätt i en kontrollerad mängd, på max 1–3 procent, och därför vill Ulf Ellervik understryka att väteperoxid bara bör användas på läkares inrådan.

– Det är ett ämne man ska ha stor respekt för. Om någon får tag på 30 procent och späder ut det fel kan det leda till otroligt allvarliga skador. Finns minsta lilla risk att någon gör fel med koncentrationen är det en jättedålig idé, oavsett vad man har den till.

Ina Schuppe Koistinen varnar för att väteperoxid kan förstöra hela slemhinnan om man försöker använda det mot bakteriell vaginos.

Väteperoxid mot bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos är en sjukdom som drabbar kvinnor och innebär en obalans i den vaginala floran. I dagsläget finns det inga bra behandlingar mot sjukdomen, förutom antibiotika, som också skadar den vanliga bakteriefloran i vaginan, förklarar Ina Schuppe Koistinen.

– Många kvinnor känner sig uppgivna. Det är svårt att få hjälp mot bakteriell vaginos och får man hjälp så fungerar det inte alltid och besvären återkommer.

Väteperoxid tillverkas naturligt av mjölksyrebakterierna i vaginan för att ge skydd, men detta innebär inte att det bör användas som en huskur. När kroppen själv tillverkar ämnet handlar det om väldigt låga mängder.

– Om man tar väteperoxid i högre doser och sköljer hela vaginan förstör man ju slemhinnan. Man fräter sönder vävnaden och skadar DNA i cellerna, vilket på sikt kan leda till utveckling av cancerceller, säger Ina Schuppe Koistinen.

Ulf Ellervik vill också understryka faran med att experimentera med väteperoxid.

– Jag skulle inte rekommendera det som huskur. Det är en otroligt känslig del av kroppen och det är ju ett frätande ämne. Om det däremot kommer ett läkemedel som är testat enligt alla kliniska prövningsregler och har en kvalitetsstämpel, då är det en annan sak, säger han.

Tarmsköljning med väteperoxid

Att blanda ut väteperoxid med vatten för att skölja tarmen är en annan huskur, som både Ulf Ellervik och Ina Schuppe Koistinen varnar för.

– Det är en riktigt dålig idé att svälja väteperoxid. Man får under inga omständigheter få in det i mag- och tarmsystemet, säger Ulf Ellervik.

– Det är helt galet. Tarmslemhinnan är ungefär som slemhinnan i munnen, det är väldigt känsliga celler som inte har något skydd alls, som hudcellerna på utsidan av kroppen. De är i direkt kontakt med immunsystemet och blodcirkulationen, säger Ina Schuppe Koistinen.

Att skölja tarmen med väteperoxid kan både fräta sönder cellerna, leda till allvarlig organskada och skapa problem med gasbildningen i kroppen.

Rensa öronen med väteperoxid

I virala videoklipp sprids huskuren att rensa öronen med väteperoxid, för att få loss vaxproppar eller lindra smärta. Ulf Ellervik har själv sett videoklipp där det bubblar och fräser i öronen på de som testar metoden.

– Det är bara något som ska göras av läkare som kan avgöra om det är en rimlig metod. Om det skulle komma bakom proppen är det förfärligt. Man ska vara försiktig med öronen och överlåta det till öronläkaren, säger han.

Ina Schuppe Koistinen vill också avråda från att testa den här metoden.

– Man ska inte hålla på och hälla kemikalier i öronen, det skadar bara. Har man en vaxpropp så går man till apoteket och köper Revaxör som löser upp proppen.

Behandla fotsvamp med väteperoxid

Att blanda väteperoxid med kranvatten och applicera mellan tår eller på naglar påstås hjälpa mot fotsvamp. Detta eftersom det är antibakteriellt och antifungalt, vilket innebär att det tar död på mikroorganismer.

– Det är en relativt ofarlig grej och det finns ganska många studier på det. Men det är svårt att veta hur effektivt det är, eftersom fotsvamp är svårbehandlat, säger Ulf Ellervik.

Han vill också understryka att fötterna kan få förfärliga frätskador om väteperoxid används i fel mängd. Ina Schuppe Koistinen är inne på samma spår.

– Jag skulle inte rekommendera det alls. Är den tillräckligt koncentrerad fräter den bort huden och det kan bli sår, även om huden på fötterna är mindre känslig än slemhinnorna i vaginan eller tarmen.

I stället rekommenderar hon svampmedel från apoteket, som har utvecklats för att behandla och ta död på fotsvamp. Fungerar det inte bör man söka hjälp inom vården för att få rätt svampdödande medel.

Ulf Ellervik säger att det är en jättedålig idé att använda väteperoxid mot förkylningar eller halsont.

Lindra förkylning eller halsont med väteperoxid

Väteperoxid sägs kunna lindra bihåleinflammation och hjälpa mot halsont, om det blandas ut med vatten och gurglas eller sprayas in i näsan. Men dessa huskurer avfärdar både Ina Schuppe Koistinen och Ulf Ellervik, eftersom slemhinnorna i halsen och näsan är väldigt känsliga.

– Det är ingenting att rekommendera, eftersom det är frätande och svårt att kontrollera. Vill du gurgla bakteriedödande kan du köpa munskölj med klorhexidin eller jod. Det finns ingen anledning att ta någonting där man inte har kontroll över vad som händer, säger Ina.

– Det är en jättedålig idé. Dels är det oerhört känsliga kroppsdelar, dels är risken väldigt hög att du sväljer det. Och det måste man undvika, säger Ulf.

Bekämpa akne med väteperoxid

Väteperoxid sägs vara en effektiv huskur mot oönskade finnar. Men enligt Ulf Ellervik finns det inga som helst studier på att det skulle fungera.

– Risken är väl snarare att du får hudirritationer och att du skadar frisk hud utan att bekämpa själva aknen, eftersom den ligger väldigt djupt. Det verkar vara en ren myt.

Han förklarar också att det kan finnas andra huskurer som fungerar alldeles utmärkt mot akne.

– Men att ge sig på ett ämne som är så pass svårhanterat som väteperoxid skulle jag säga är en dålig idé.

Ina Schuppe Koistinen tror inte heller att det skulle hjälpa, eftersom väteperoxiden kan skada den skyddande bakteriefloran som finns i huden.

– När man använder något som är helt bakteriedödande så dödar man alla bakterier, även de man vill ha kvar. Väteperoxid skulle bara förstöra hudcellerna och alla nyttiga bakterier som finns i vår hud.

Hon råder i stället den som lider av akne att uppsöka en hudläkare.

Tvätta sår med väteperoxid

Eftersom väteperoxid har antiseptiska egenskaper är det en vanlig huskur för att rengöra sår. Men Ina Schuppe Koistinen vill varna för farorna med att mixtra med väteperoxid på egen hand.

– Det är ju bakteriedödande, men man riskerar att skada vävnaden runt såret. Det kan bli en jättestor frätskada som gör att såret blir tre gånger så stort. Man kan inte hålla på och mixtra i köket och tro att det blir rätt, säger hon.

Hon menar att det handlar om koncentrationen, det vill säga hur stor mängd av väteperoxid som används. Ulf Ellervik är inne på samma spår.

– Vissa typer av sår behandlas med läkemedel som innehåller väteperoxid. Men då är det läkare som vet vad de gör. Om man ska behandla ytliga bakteriella infektioner bör det bedömas av en läkare, säger han.

Rengöra eller bleka saker i hemmet med väteperoxid

Väteperoxid kan också användas för att bleka saker i hemmet. Ulf Ellervik tror att det kan fungera bra som huskur eftersom det tar bort de flesta missfärgningar och bara bryts ner till vatten och syrgas.

– Det är oerhört miljövänligt. På det sättet är det fantastiskt, men återigen ska man vara försiktig med hur stark väteperoxid man använder. Det kan fräta och förstöra saker.

En annan huskur är att rengöra saker i hemmet med väteperoxid, vilket Ina Schuppe Koistinen ställer sig tveksam till.

– Det finns ju andra bra desinfektions- och rengöringsmedel, så jag förstår inte varför man ska använda väteperoxid. Det är inte förorenande, men man måste väga det mot risken att skada sig själv. Det kan stänka i ögonen eller fastna på händerna.

I stället rekommenderar hon såpa, ättika och bikarbonat som alternativa huskurer, eftersom de inte är lika frätande.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.
Ditt husapotek – huskurer från det egna skafferiet

Semic

Ditt husapotek – huskurer från det egna skafferiet

169,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSOKOST

  Därför hjälper inte ingefära mot förkylningar

 2. HÄLSOKOST

  Så nyttigt är proteinpulver

 3. HUDVÅRD

  Hudläkaren: Huden kan inte bli beroende av hudkräm

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Saga Aginger