"Jag står kvar mitt i stormen som en kurvig person”

Molly Hammar är veckans Wellness-profil

Publisert:

Så mycket bättre-aktuella Molly Hammar kallar träning för terapi. Riktig terapi ser hon som vardag.

För Wellness berättar hon om sin tid vid middagsbordet på Gotland, sin sämsta sida och den dystra framtiden hon anar för våra kroppsideal.

– Jag tycker att vi har gått bakåt i tiden. Vi har blivit tystare om problematiken kring kroppsideal.

Premiären av Så mycket bättre närmar sig och Molly Hammar blickar tillbaka mot sommaren med en pust.

– Det var en sinnessjuk berg- och dalbana av känslor, säger hon. Jag fick perspektiv på hela min karriär: var jag är i dag, var jag har varit och var jag är på väg. Samtidigt var det något av det roligaste som jag har gjort. Jag fick vänner för livet och även musikaliska upplevelser som jag aldrig har varit med om.

Hur privat blev du vid middagsbordet?

– Jag var extremt transparent kring vad jag har varit med om i mitt privatliv. Jag berättade om kärleksrelationer och om min relation till mig själv. Det var jävligt känsligt att blotta sitt hjärta.

Molly Hammar slog igenom med kritikerrosade ep:n ”Sex” och har sedan dess hyllats i internationella medier som BBC, Billboard och Nylon Magazine. På hemmaplan har vi sett henne överallt från Melodifestivalen till Idol. Träningen tycks ha varit viktig för både prestation och välmående.

– Min inställning har varit att bearbeta och få ut mina känslor i träningen. Det är nästan som att gå till en psykolog för mig, dessutom är det väldigt stärkande. När man tränar tänjer man sina gränser och gör saker som man inte trodde var möjligt. Att övervinna utmaningar rent fysiskt transformeras till det verkliga livet. Det pushar mig framåt och vidgar bilden av vem jag är.

Går du i vanlig terapi också?

– Ja, jag går hos psykolog och kommer faktiskt direkt från terapin nu. Den är jätteviktig för mig. Det har blivit en del av min vardag och ett sätt att utvecklas och bli starkare mentalt.

Vilken är den starkaste insikten som du har gjort om dig själv?

– Å jävlar … Det måste nog vara att jag inte har haft så mycket självrespekt som jag trodde. Jag har förespråkat mycket självkärlek, men insett att jag inte har varit så bra på det själv. Det kan yttra sig i att jag gör saker för andras skull och inte min egen. Jag har en stark inre röst, som jag inte alltid lyssnat på, men det har jag lärt mig nu.

Samtidigt är det väl tidens anda att man ska förespråka självkärlek.

– Verkligen! Jag kan uppleva att självkärlek bara får vara på ett sätt. När folk pratar om det i sociala medier blir det väldigt förenklat, det beskrivs som någonting lätt att få till. Som om det vore att bara gå till gymmet. Men det finns många dimensioner av självkärlek. Man börjar inte älska sig själv bara för att man tränar.

När du tränar – vad tränar du?

– Det är ganska mycket crossfit, jag springer, jag promenerar och jag kör mycket styrka. Jag har en PT som jag tränar med fyra dagar i veckan.

Det är ändå ganska mycket.

– Jaja, jag är en atlet! Jag vill att träning ska göra ont, den ska kännas. Då känns det som att träningen verkligen tar.

Du har varit en stark röst i debatten om kroppsideal – har rörelsen gått framåt eller finns det fortfarande arbete att göra?

– Jag tycker att vi har gått bakåt i tiden. Vi har blivit tystare om problematiken kring kroppsideal. Vågen av kroppspositivism som kom för några år sedan har långsamt försvunnit. Kroppsideal går i cykler och nu upplever jag att vi är tillbaka vid det tidiga 2000-talet där folk ska vara så kokainsmala.

Hon tystnar.

– Det här är så jävla mörkt. Jag hatar det så genuint. Det är hemskt att tvingas vara en del av ett samhälle med sådana ideal. Jag försöker gå min egen väg och skärma av mig själv. Jag känner att jag står kvar mitt i stormen som en kurvig person. Man måste acceptera att ens kropp inte är en trend.

Din bästa sida?

– Jag tycker fan att jag är en positiv person. Jag är glad och jag gillar att sprida positiv energi.

Din sämsta sida?

– Jag är självgod. Det är jag väl medveten om och inte heller ensam om. Jag tror att man måste ha smått narcissistiska drag för att klara sig i den här branschen.

På vilket sätt är du självgod?

– Jag gillar att prata om mig själv (skratt).

Du tycker att du är en intressant karaktär.

– Ja! Fyfan, haha. Men så är det. Jag har mycket att säga och jag har mycket på G. Jag är ganska oförutsägbar också!

Vilket stjärntecken är du och stämmer det överens med din person?

– Jag är våg och det stämmer sinnessjukt bra med mig som person. Vågar är karismatiska och har väldigt svårt att bestämma sig. Jag har väldigt mycket beslutsångest när det kommer till småsaker i livet, exempelvis vad jag ska äta till middag.

”Jag är karismatisk”.

– Haha, det är hemskt, men så känner jag.

Vad gör du om du mår riktigt dåligt?

– Jag går en promenad eftersom det är det mest terapeutiska som finns. Bara känslan av att man tar ett steg framför det andra, att ta sig framåt rent fysiskt när huvudet står still.

Hur stressar du ner?

– Jag brukar meditera och lyssna på psykologen Lars-Eric Uneståhl. Jag känner att mycket med wellness-livsstilen kan kännas fabricerat så jag håller fast vid mina gamla pelare så som Lars-Eric Uneståhl. Min mamma är mental tränare så han har alltid funnits med. En annan grej som jag brukar göra när jag behöver stressa ner är att åka till mitt lantställe på Gotland, där kan jag andas ny luft.

Påverkas måendet av att vara synlig på sociala medier?

– Ja, det är omöjligt att inte bli påverkad av folks ord. Sedan får man välja till vilken mån man agerar på det.

Kommer det många skamliga förslag på DM?

– Ja, det kommer en del, men jag kollar dem knappt. Jag får även många meddelanden med rätt intentioner, där det bara är kärlek, och då blir jag jätteglad. Jag är artist, jag älskar bekräftelse, haha.

Vad väntar efter Så mycket bättre?

– Jag är i studion och spelar in nytt material just nu. Tidigt nästa år kommer en storm och den heter Molly.

Namn: Molly Hammar.
Ålder: 26 år.
Född: Umeå
Bor: Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, syster.
Aktuell: Med Så mycket bättre i TV4.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten