Skogsbad – Krama ett träd och stärk ditt immunförsvar

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Att skogsbada är en riktig hälsotjänst som har visat sig bland annat sänka blodtrycket. Och att krama ett träd stärker faktiskt immunförsvaret.

– Det kan ju låta fruktansvärt flummigt, jag förstår det, men att krama ett träd är inte bara för hippies i blommiga klänningar, säger Wellnessprofilen Erika Kits Gölevik.

Det är stor skillnad på att gå ut och ha en mobil i näven och att gå ut i skogen och verkligen uppleva den. Och det är just det där att verkligen uppleva naturen med sina sinnen som är ett skogsbad. Att bara vara med sig själv och skogen. Att göra något så enkelt som att krama ett träd.

– Det kan ju låta fruktansvärt flummigt, jag förstår det och jag hör det, men att krama ett träd är inte bara för hippiesar i blommiga klänningar utan det är för hippiesar i snickarbyxor också. Så testa, det finns många fördelar, säger Wellnessprofilen Erika Kits Gölevik.

Skogsbad stärker immunförsvaret

Träden står inte bara kvar så länge man vill utan de utsöndrar faktiskt något som kallas fytoncider när man kramar dem.

– När vi rör vid träd så har det visat sig att de tror att de blir attackerade av typ en hackspett eller en insekt och utsöndrar något som heter fytoncider. Och de här fytonciderna aktiverar vårt immunförsvar. Så att vara ute i skogen i naturen och att uppleva den med alla våra sinnen ökar vårt immunförsvar.

När du kramar ett träd utsöndrar det fytoncider som stärker vårt immunförsvar.
När du kramar ett träd utsöndrar det fytoncider som stärker vårt immunförsvar.

Japanska Shinrin Yoku

Skogsbad kommer ursprungligen från Japan och heter Shinrin Yoku. Idén föddes på 1970-talet när de japanska myndigheterna insåg att det var folk som dog på grund av överarbete. Man inrättade då ”terapiskogar” som människor fick gå ut i. Sedan dess har det gjorts en hel del forskning kring just skogsbad och dess hälsoeffekter.

– Det finns även svenska studier som visar att blodtrycket går ned. Så gå ut i skogen och krama ett träd för det fungerar. Sjukt flummigt, men det funkar!

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Redaktionens val

 1. STRESS

  Skaka bort stressen? Jodå det går!

 2. MEDITATION

  Hälsoutmaningen: Gör detta en gång i veckan

 3. MENTAL HÄLSA

  Träna upp ditt fokus med tydliga rörelser

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.