Egenskaperna som kan ge dig sämre kondition

Publisert:

Ny svensk forskning har undersökt vilka faktorer som ger sämre kondition.

Att stillasittande är en sådan faktor är inte särskilt förvånande.

Men även pressad privatekonomi kan kvala in på den listan.

Att det finns starka kopplingar mellan bra kondition (ens syreupptagningsförmåga) och minskad risk för till exempel hjärt-kärlsjukdomar har vi kunnat se i tidigare forskning. Nu har en ny svensk studie identifierat vilka faktorer som faktiskt ger sämre kondition.

Med hjälp av 5000 deltagare har man undersökt samband mellan kondition och ålder, kön, utbildning, levnadsvanor, upplevd hälsa, kroppsmått och sjukdomsförekomst, fysisk aktivitet och stillasittande.

Deltagarna som var mellan 50 - 64 år genomförde konditionstest på cykel och bar accelerometer runt midjan som registrerade hur mycket de rörde sig under en vecka.

– Resultatet visade att det finns grupper med högre risk för låg kondition. Dessa var äldre, utlandsfödda, med låg utbildning, högt midjemått, dåligt upplevd hälsa, mycket stillasittande, låg grad av högintensiv fysisk aktivitet samt de som ägnade sig åt passiv arbetspendling med bil eller kommunala färdmedel, säger Mats Börjesson som är professor i idrottsfysiologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet samt författare till studien i ett pressmeddelande.

Privatekonomin kan ge sämre kondition

Att midjemått och stillasittande kopplas samman med låg kondition kanske inte får någon att tappa hakan direkt men studien kunde också visa att ekonomi och stress faktiskt kan spela in. Hos männen i studien kunde nämligen en pressad privatekonomisk situation också kopplas till sämre kondition.

Studien kunde även visa att de som cyklade till jobbet hade bättre kondition än de som promenerade. Så står man och väljer mellan cykelhjälmen och promenadskorna kanske cykelhjälmen borde väga över.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.