Därför blandar du ihop barnens namn

Publisert:
AlicejagmenarAdam vill du komma lite?
AlicejagmenarAdam vill du komma lite?

Det borde vara det mest självklara, vem av dina familjemedlemmar som heter vad. Men av någon anledning så rabblar man ofta igenom hela skaran av syskon innan man säger rätt namn. Hjärnforskaren och överläkaren Pontus Wasling förklarar fenomenet.

Vi föreställer oss ofta att minnen finns i hjärnan på samma sätt som de finns i en dator. I en minnesbank. Men så fungerar det inte.

– Det som är typiskt för hjärnor är att minnen lagras på de ställen där de används.

Två minnessystem

Det finns två olika minnessystem som fungerar parallellt med varandra. Deklarativa minnen och icke deklarativa minnen. De deklarativa minnena är fakta eller minnen som vi kan skriva ner i en dagbok. De icke deklarativa minnena är lite svårare att sätta ord på.

– De icke deklarativa minnena är det här som kallas muskelminne eller det som ”sitter i ryggmärgen”. Det är ofta färdigheter som att sticka, spela ett musikstycke eller cykla. Det är en slags intuitiv kunskap. Medan den andra delen, deklarativa minnen, är de som vi kan beskriva med språket.

ANNONS

Köp Pontus Waslings bok – Minnet, fram och tillbaka

Adlibris (Extern länk)

Pontus Wasling är hjärnforskare och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker om hjärnan och minnet. Senaste boken heter Knaster och handlar om vårt medvetande.
Pontus Wasling är hjärnforskare och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Han har skrivit flera populärvetenskapliga böcker om hjärnan och minnet. Senaste boken heter Knaster och handlar om vårt medvetande.

Namn hamnar i kategorier

När de deklarativa minnena ska lagras in i hjärnan hamnar de först i hippocampus för att sedan bilda minnesspår ute i hjärnbarken.

– Minnen lagras in i hippocampus och man tror att de sedan lagras i synapser, kopplingarna mellan nervceller, de blir till minnesspår som sedan gör att vi kan känna igen vissa saker.

De här minnesspåren hamnar på de ställen där de används. Och det är det här som ställer till det med familjemedlemmarnas namn.

– Namn och begrepp inom en viss kategori ligger nära varandra och därför kan det vara så att man blandar ihop det ena med det andra.

Därför får man ”amningshjärna”

På de här nervcellerna sitter det även receptorer som reagerar på hormoner. Det är det här som är den troliga förklaringen till den så kallade ”amningshjärnan”. När man ammar frigörs nämligen hormonerna prolaktin och oxytocin som via receptorerna förändrar nervcellerna som i sin tur inte får fram ord som de ska vilket gör att ammande kvinnor plötsligt kan glömma bort ett visst ord.

– Receptorerna reagerar på hormonerna och förändrar sedan nervcellerna. Och det är ju nervcellerna som lagrar minnen och får fram de här orden så då fungerar de inte riktigt som de ska. Det är lite som med alkohol som också påverkar de här nervcellerna.

Det handlar om ganska stora förändringar som hormoner tillfälligt kan orsaka. Det här händer förstås inte enbart vid amning utan förändringar kan ske av flera olika hormoner, både de som produceras lokalt i hjärnan och de som kommer ifrån andra delar av kroppen.

– Kvinnor märker det här tydligare än män, eftersom de har en menstruationscykel som frigör flera olika hormoner. I studier med djur har man kunnat se att det är ganska stora förändringar som sker. Nervcellernas utskott både växer och minskar om vartannat.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

ANNONS

Beställ Minnet, fram och tillbaka av Pontus Wasling

Adlibris (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.