Testosteron – hormonet som ger stake både mentalt och fysiskt

 • Ella Käck
Publisert:

Testosteron spelar förstås en avgörande roll för mannen. Men även för kvinnor har det manliga könshormonet stor betydelse. Bygga muskler, sexlust och vårt driv får alla dragkraft från testosteronet – oavsett kön.

Det är lätt att tänka på testosteron som ”bara” det manliga könshormonet, men testosteron har faktiskt en viktig funktion även för kvinnor.

– Testosteron är naturligtvis jätteviktigt för mannen och hans produktion av hormoner och spermier. Men även kvinnor har testosteron, säger Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

Utan testosteron kan inte män tillverka spermier och för att de ska vara livsdugliga. Hormonet hjälper även både män och kvinnor att bygga muskler. Och hormonet spelar roll för sexlusten hos både män och kvinnor.

Män som har låga testosteronnivåer i kroppen får liknade symtom som när kvinnor har östrogenbrist, det vill säga de kan drabbas av svettningar och vallningar, de kan bli nedstämda och kan börja samla fett runt magen.

– Sen är det också vanligt att känna att den vitalitet man hade förut – den är borta. Och man saknar sitt driv, säger Cecilia Tibell.

Men det finns faktiskt något man kan göra för att bättre på hormonnivåerna.

– Styrketräna. Det är ett av få saker vi kunnat visat vetenskapligt att det boostar testosteronproduktionen.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Dopamin – en nyckelspelare för vår överlevnad

 2. HÄLSA

  Serotonin – så påverkar det hur vi mår

 3. HÄLSA

  Hormonspecialen – Här är alla avsnitt av podden

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.