”Hångel är mitt bästa hälsohack”

Tareq Taylor är veckans Wellnessprofil

Publisert:

Stjärnkrögaren Tareq Taylor tränar för att må bra.

Så har det inte alltid varit.

– Den piskan jag lade på min egen rygg var inte hälsosam. Jag tränade varje dag, gav inget utrymme för vila och stod på vågen och nöp mig i midjan för att se hur mycket fett jag hade, säger han.

Tareq Taylor har länge haft en hemlig dröm: att sjunga på scen. Nu slår den in med en julshow tillsammans med Sarah Dawn Finer på Hamburger Börs i Stockholm.

– Jag har burit på drömmen i många år och verkligen hållit den för mig själv, säger han. Det finns familjemedlemmar som inte vetat om den eftersom jag har haft känslan av att inte duga när det gäller de bitarna. I stället har jag sjungit för mig själv: i bilen, i duschen eller när ingen annan varit hemma.

Han tystnar.

– När jag bröt nacken i en kitesurfingolycka 2019 lovade jag mig själv: kommer saker din väg som du drömmer om får du inte lov att tacka nej. Livet kan vara slut imorgon, eller nästa timme. Av respekt för det måste man förverkliga de möjligheter som dyker upp.

Julshowen ”Finer & Taylor – en julvärdig show” väntas bjuda på musik, mat och humor.

– Man kan förvänta sig en massa bra musik och en personlig show där vi är väldigt närvarande. Jag och Sarah Dawn Finer älskar att ta hand om andra människor så jag tror och hoppas att det blir mycket värme och humor med glimten i ögat.

Tareq Taylor och Sarah Dawn FIner
Tareq Taylor och Sarah Dawn FIner

Duon fann varandra när Tareq Taylor medverkade i TV4:s underhållningsprogram Masked Singer.

– När de hörde av sig från Masked Singer hann de bara säga ”Hej vi ringer från Masked…” innan jag avbröt dem och svarade ”Jag är med!”. Jag ville så gärna sjunga, haha. Sedan kunde jag inte riktigt sjunga efter min nackoperation eftersom jag intuberats så jag fick gå till logoped och röstpedagog för att få tillbaka min röst. När jag väl tränat upp mig visade det sig att Sarah Dawn Finers bror Rennie Mirro också skulle medverka. Det var så jag och Sarah lärde känna varandra. Ganska snart föddes idén om att göra något musikaliskt ihop.

Med tv-program som ”Stjärnorna på slottet”, ”Bäst i köket” och i ”Trädgårdstider” tillhör stjärnkrögaren Tareq Taylor våra mest folkkära matprofiler. Han har sommarpratat och han har varit julvärd. Lägg därtill tio matböcker. Han berättar att träningen har blivit viktig för att orka.

– Jag tränar för att må bra, inte för att bli snygg. En gång i tiden tränade jag för att bli snygg, men den piskan jag lade på min egen rygg var inte hälsosam. Jag tränade varje dag, gav inget utrymme för vila och stod på vågen och nöp mig i midjan för att se hur mycket fett jag hade. Tränade jag inte mina biceps på två dagar kändes det som att de hade minskat en centimeter. Jag blev väldigt vältränad, men jag mådde inte särskilt bra. Jag blev en slav under hanteln.

Han fortsätter.

– Tack och lov har jag mognat. Nu tränar jag för att må bra, för att få en rygg som inte gör ont och för att få energi i kroppen. Det är betydligt mer hälsosamt.

Tareq under inspelningen av Trädgårdstider
Tareq under inspelningen av Trädgårdstider

Vad tränar du?

– Det är väldigt varierat. Jag lever ihop med Sofia som är personlig tränare och hon hjälper mig mycket. Vi går i rask takt uppför Hammarbybacken, vi går till gymmet eller så har vi en session hemma med gummiband och kroppsvikt. Men det viktigaste är att få till vardagsrörelserna, då känns inte träningen som en börda.

Hur har träningen påverkats av att leva ihop med någon som jobbar som PT?

– Vi har samma grundläggande syn på träning: det handlar om att kroppen ska fungera, inte om hur man ser ut. Jag vill kunna åka skidor eller gå två mil i skogen, det är viktigare än att kunna gå utan tröja på stranden och alla säger ”wow”.

Vilken är din bästa sida?

– Jag är känslosam, det är min bästa och sämsta sida. Jag kan agera i affekt när det gäller både glädje och ilska. Men det är något som jag ägnat mycket tid åt att lära mig kontrollera. Jag har gått till många terapeuter och coacher genom åren för att försöka förstå mig själv bättre. Jag tycker det är spännande: Varför är jag så här?

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?

– Jag är lejon, men jag har fått höra att man ska gå efter måne och ascendent och då är jag fisk. Det speglar mig väl. Jag är solmänniska och jag tar ofta på mig rollen att leda. Sedan är jag väldigt känslig och inkännande, jag kan bli lite för känslig ibland. Det handlar inte om att vara blödig och gråta hela tiden, men att ha lika nära till skratt som till gråt, lika nära till att älska som till att bli arg. Jag tycker det är en tillgång, då behöver man inte leka gissningsleken och klura ut hur den andra känner och tänker.

Tareq med kärleken Sofia (PT-Fia) Ståhl.
Tareq med kärleken Sofia (PT-Fia) Ståhl.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Då unnar jag mig att må dåligt en stund. Jag får lov att vara i det, men inte så länge att det blir ett tillstånd. Mina bästa knep är att städa när jag är stressad och promenera när jag har mycket att tänka på. Meditera funkar också jättebra.

Vilket är ditt guilty pleasure?

– Oj, bakelser! Det är någonting med bakverk, grädden och det söta, som jag gillar. Jag är en sockergris. En Budapesttårta kan jag gå loss på.

Du släpper även ett franskt bubbel – hur föddes den tanken?

– Jag ville göra en champagne, men med pandemin och de dåliga skördarna i Frankrike var det inte möjligt. Då letade vi efter ett bubbel med samma kvalité, samma metod och samma druvor. Detta är champagnebubbel utan att vara champagne.

Kan bubbel vara wellness?

– I allra högsta grad. För mig är det wellness att njuta av något som jag tycker är gott. Men precis som med allt annat i livet handlar det om måttlighet. Dricker man alkohol för att man är törstig så är det inte wellness längre.

Avslutningsvis: Hur har livet förändrats sedan du hittade kärleken?

– Jag och Sofia har det jättefint tillsammans. Vi är båda känslomänniskor som tycker om att berätta och lyssna. Det är otroligt fint att kunna prata om det lättaste och glättigaste men också kunna dyka ner i tunga och jobbiga bitar. Sedan har vi så jäkla kul ihop.

Hon släpper boken ”201 hälsohacks – lämna disken, hångla i stället!” – är det sistnämnda ett bra hälsohack?

– Jag kan säga att det är ett av de bästa hälsohacken, haha. För mig är ett hälsohack att pausa och vara lite mer närvarande. Att lämna disken är just det: i stället för att fokusera på berget med tallrikar stannar man upp och njuter av det man har. Jag behöver bara vända mig om: Där är du ju.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten