
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Träna på gymmet sex gånger i veckan, äta enligt en stenhård diet, springa en mil om dagen, sluta dricka alkohol.
Januari är tiden när våra nya stenhårda regler för oss själva ska infrias.
Har du misslyckats med ditt? Du är inte ensam.
Januari är tiden för nystarter och för att infria nyårslöften. Men när januari börjar lida mot sitt slut börjar nyårslöftena ofta halta. Ett av de vanligaste problemen handlar om själva löftet. Vi gillar nämligen att sätta allt eller inget-regler för oss själva.
Det är ett mänskligt beteende. Vi går in helhjärtat, och vill belönas med stora resultat snabbt. Problemet är bara att det oftast inte fungerar. Löftet är för strikt och förändringen för stor.
En vit månad är väldigt vanligt i januari. Risken med en sådan allt eller inget-regel är att den helt enkelt inte håller och därför inte ger några hälsosamma resultat.
– Allt-eller-inget-regler vidmakthåller ofta en ond cirkel av antingen extrem hets eller uteslutar-beteenden och minskar chansen för ett hälsosamt förhållande till alkohol och mat. Har man ett gråzon-tänkande å andra sidan ger det balans i kost- och livsstilsval. Det betyder inte att du inte kan sluta med alkohol, men tillvägagångssättet och "varför" har betydelse för framgången, säger Natalie Louise Burrows som är legitimerad nutritionist till Healthline.
Enligt en studie från 2018 är extrema dieter inte hållbara långsiktigt. Vikten som man tappar i den typen av dieter går man ofta upp igen. Hårda matregler får oss också ofta att tänka mer och mer på det som vi absolut inte får äta, för så fungerar helt enkelt hjärnan. En fara med detta är att man kan hamna i ett negativt mönster där man hetsäter det förbjudna vilket skapar ångest och skam. Sasha Parkin, som är näringsterapeut föreslår i stället förändringar i lugnt takt.
– Att börja i lugn takt undviker onödig stress på kroppen och kan göra din hälsosamma förändring till en roligare upplevelse som fokuserar på egenvård snarare än självförakt, säger Sasha Parkin till Healthline.
Även stenhårda träningsprogram som sex dagar i veckan på gymmet sätter oss i en situation där det är väldigt svårt att lyckas. Och när vi misslyckas är det lätt att tappa motivationen.
Elie Deja är platschef på Sats och rekommenderar numera till nya medlemmar att börja med två gånger i veckan.
– Vi har blivit bättre på att prata med medlemmarna om hur man hittar en bra vana och att man inte ska gå på för hårt. Hellre att man kör en till två gånger i veckan och tänker långsiktigt. Gör man det hela året kommer man att få mycket bättre resultat än om man kör sex gånger i veckan i en månad, säger han till GP.
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?