Agnes Wold reder ut bakteriemyter - och sanningar

Publisert:

Professorn Agnes Wold reder ut våra vanligaste myter och missuppfattningar om bakterier. Som att det inte är tvålen som får bort dem, utan handduken. Och att en dusch faktiskt inte ger dig färre utan fler bakterier på kroppen.

– Du får mer bakterier på dig efter att du har duschat och tvålat in dig, säger Agnes Wold.

Handtag är säkrast att bara nudda med armbågarna, sitsen på en offentlig toalett måste omsorgsfullt kläs med papper innan man sätter sig ner och efter att ha tvättat händerna är det bäst att undvika handtorken för den spottar ju ur sig smitta

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi samt aktuell med säsong två av podden ”Fråga Agnes Wold i P4” och snart även tävlande i  SVT:s ”På spåret”.
Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi samt aktuell med säsong två av podden ”Fråga Agnes Wold i P4” och snart även tävlande i SVT:s ”På spåret”.

och bakterier. Eller? Professorn Agnes Wold som med sin podd ”Fråga Agnes Wold” blivit drottningen av att slå hål på hälsomyter hjälper oss reda ut allt i bakterie-härvan. Ett av de ovan nämnda påståenden är dock förvånande nog ingen myt utan helt korrekt.

När man har tvättat händerna efter toalettbesöket så finns det ofta handtorkar, det ryktas att de bara sprider bakterier, hur är det med det? 

– Nja de sprider virus. De har faktiskt gjort experiment på de där maskinerna då man kletat på virus på folks händer och sen satt dem under handtorken och de slungar upp det där i luften. Så jag använder aldrig dem. Över huvud taget är blåstork värdelöst. Man ska ju torka händerna med handduk.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5fb8c9358d79690001db3865

Alla bakterier är inte farliga

Agnes menar att den stora missuppfattningen som ställer till det för oss när det gäller bakterier är att vi tror att alla bakterier göra oss sjuka, vilket inte är fallet.

– Man skiljer inte på så kallade patogena bakterier som är sjukdomsframkallande och alla andra bakterier. Så man tror att alla bakterier är farliga. Men vi har nästan ingen cirkulation alls av patogena bakterier i Sverige. Det är sådana som salmonella och kolera. De bakterier man kan få i sig, eller på sig från andra människor i Sverige i dag är vanliga hudbakterier och det är ofarligt, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi.

Det är ganska många som försöker undvika handtag och liksom krånglar upp offentliga dörrar med armbågarna istället ... Hjälper det inte alls?

– Vi har inga bakteriella infektioner som sprids mellan människor ute i samhället. De bakteriella infektioner som vi får får vi nästan alltid av våra egna bakterier som öroninflammation och lunginflammation och så vidare. Det är dina egna bakterier som kommer in från svalget. Urinvägsinfektion är dina egna bakterier som kommer upp från tarmen.

– Det är något annat i sjukvården där måste man vara väldigt noga med handhygien och handsprit för att inte flytta över bakterier som kanske är resistenta mot antibiotika. Det finns vissa bakterier som kan ansamlas på sjukhuset men i vanliga samhället finns inga patogena bakterier som du behöver bekymra dig om i Sverige. Och det enda viruset som skulle kunna vara aktuellt är kräkviruset. Men medelålders människor utan barn får ju inte kräksjuka, jag känner ingen som får det. Det bevisar ju att det inte finns ute på några handtag och så där. Och luftvägsvirus sprids ju via luften.

Att lägga toalettpapper runt sitsen på offentliga toaletter då, är det också onödigt?

– Det finns ingenting farligt där. Man får inte i sig smitta på det sättet via toaletter, utan det får man via kontakt med människor direkt.

Så pappret är helt onödigt?

– Ja men det känns väl trevligt kanske.

Varför är det viktigt att torka händerna med handduk?

– Tvätta händerna är inte särskilt effektivt för att få bort bakterier. Tvätten ger väldigt lite, det sker i princip ingenting men det är själva torkningen med handduk som reducerar bakterietalet så att hålla på med blåstork är helt värdelöst. 

Dödar handsprit alla bakterier då?

– Ja

Men hur är det med magsjukevirus, dödar handsprit det?

– Nej det är ett virus som inte har något hölje. Hölje är ett fettskikt som vissa virus har runt sig som till exempel coronavirus men det har inte kräkvirus och inte vanligt förkylningsvirus.

Lösgodis, hur är det med det? Alla står ju där och flåsar och gräver i samma burk ... Kan man inte få i sig smitta eller bakterier där?

– Nej det är nog inte så farligt med det nej. Det är klart att du får lite hudbakterier men det är ju inte farligt. Och eftersom folk inte får kräksjuka om de inte har små barn eller jobbar där det sprids är det inget att oroa sig för.

Det pågår en hygiendebatt just nu, om man borde tvätta hela kroppen med tvål eller inte. Vilken sida är du på?

– Du får mer bakterier på dig efter att du har duschat och tvålat in dig. Du tvättar nämligen bort något som heter antibakteriella peptider som är små ämnen som bildas av huden. De här ämnena håller nere bakterietalen. Vi har även fetter som bildas i talgkörtlarna som också kontrollerar bakteriefloran och dem tvättar du också bort när du tvålar in dig. Jag tar bara lite tvål under armarna och så duschar jag en gång i veckan ungefär.

En del menar att vi borde slicka på stolparna i tunnelbanan för att få i oss mycket bakterier och vänja immunförsvaret så att vi inte blir så sjuka sen. Vad säger du om det?

– Det kan jag hålla med om men nu finns det ju väldigt lite bakterier på stolparna utan det som gäller är att träffa många människor och djur och det är ju framförallt de små barnen som behöver göra det. Så att de bygger upp sitt immunförsvar. Det är associerat med lägre risk för allergier. Att du växer upp med katter och hundar, träffar mycket barn, börjar tidigt på förskolan, har många äldre syskon, allt det är förknippat med lägre risk för allergi. Att växa upp på bondgård är det mest skyddande som finns.

https://app.tipser.com/pos/inventory/601014a7becc5900018c3648

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.