Dopamin – en nyckelspelare för vår överlevnad

 • Ella Käck
Publisert:

Dopamin är en livsviktig signalsubstans som jobbar för vår överlevnad. Men utan balans i systemet kan den istället leda till stora problem för vår hälsa.

– Det stämmer att fysisk träning kan höja dopaminnivåerna, men det är inte alltid det som är svaret, säger Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

Dopamin, är en nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem. Länge har pulshöjande träning sett som svaret för att få till en ”dopaminhöjande effekt”. Men måste alla verkligen ge sig ut och springa för att må bra? Nej, konstaterar Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

– Det finns någon slags uppfattning om att ”bara jag springer långt och toktränar” så kommer mitt liv att lösa sig. Så enkelt är det inte. Det stämmer att fysisk träning kan höja dopaminnivåerna, men det är inte alltid det som är svaret, säger hon.

Dopamin är nämligen dels en signalsubstans i vårt nervsystemet som styr känslolivet och belöningssystemet, dels är det en del av våra stresshormon. För att vi ska må bra behöver signalsubstanserna serotonin och dopamin vara i balans.

Utan dopamin hade vi varken orkat leta mat eller förökat oss. I det tysta jobbar alltså denna livsviktiga signalsubstans för vår överlevnad. Men hamnar dopaminsystemet i obalans kan det orsaka stora problem – bland annat psykisk ohälsa.

– Det vill säga: Om du driver på för hårt så kommer batteriet en dag att ta slut. Det är viktigt att röra på sig, men den viktigaste motionen får vi faktiskt i vår vardag. Ta trapporna istället för hissen till exempel.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.
Skärmhjärnan

Hansen, Anders

Skärmhjärnan

129,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Serotonin – så påverkar det hur vi mår

 2. STRESS

  Pulsträning är ingen mirakelkur för hälsan

 3. HÄLSA

  Hormonspecialen – Här är alla avsnitt av podden

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.