Kan tatueringar öka risken för cancer?

Forskaren om stora studien och hur orolig man behöver vara...

Publisert:

Forskare i Lund ska undersöka kopplingen mellan tatueringar och cancer. Det handlar om kemikalier i färgerna.

Men hur orolig behöver man vara och vad ska man tänka på om man vill tatuera sig?

– Det handlar inte om att folk inte ska tatuera sig, men på ett samhällsplan måste vi jobba för att det ska vara säkert att tatuera sig, säger Christel Nielsen som leder forskningen.

På 90-talet var det fortfarande en stor sak att tatuera sig. I dag är det snarare tvärtom. Det är en stor sak att inte tatuera sig.

Sverige är tillsammans med USA det mest tatuerade landet i världen enligt Dagens medicin. Just därför var det nog många av oss som fick ett rejält stresspåslag av nyheten att forskare i Lund nu undersöker sambandet mellan cancer och tatueringar.

– Vi ska titta på om det finns någon koppling mellan tatueringar och cancer för det vet man inte i dag, säger Christel Nielsen som leder forskningen vid Lunds Universitet och tillägger.

– Det handlar inte om att folk inte ska tatuera sig, men på ett samhällsplan måste vi jobba för att det ska vara säkert att tatuera sig.

Tatueringar och cancer

För att ta reda på om det finns ett samband använder forskarna sig av cancerregistret och enkätundersökningar. Enkäten har gått ut till 36 000 och nu väntar arbetet att analysera resultatet. Något Christel Nielsen hoppas vara klar med i höst.

Christel Nielsen är docent vid Lunds Universitet
Christel Nielsen är docent vid Lunds Universitet

Varför kan man misstänka ett samband mellan tatueringar och cancer.

– Det beror på vad som finns i färgerna. Man har på senare år gjort stickprovskontroller av färger på marknaden och sett att det finns saker där som inte ska finnas där. Vi känner igen kemikalierna från andra sammanhang där de har ökat risken för cancer.

Hur orolig behöver man vara om man är tatuerad?

– Det är det vi försöker ta reda på. Vi vet inte det i dag. Men det kom en ny EU-lagstiftning för tatueringsfärger nyligen och om den fungerar som det är avsett så ska den styra upp innehållet i färgen. Det är dock ett stort ansvar som hamnar på färgproducenterna nu.

Om man vill göra en tatuering, kan man kontrollera färgerna på något sätt?

– Tatueraren är skyldig att upplysa konsumenten om vad som finns i färgen men tatueraren själv har ju inget labb där den kan kontrollera innehållet utan de måste förlita sig på vad som står på flaskan. Där har det varit lite ”shady business”. Färgproducenterna har inte alltid skrivit med det som är förbjudet och det är ju utanför tatuerarens kontroll.

Är det någon som bör undvika att tatuera sig. Om man har cancer i familjen?

– Om vi upptäcker att det finns ett samband mellan tatueringar och cancer så skulle det i förlängningen kunna vara ett sätt som resultaten kan användas på men där är vi inte ännu.

Tänk på det här när du väljer tatuerare

Rebecca Ryrberg är vice ordförande i Sveriges registrerade tatuerare listar tre saker som man kan kolla med sin tatuerare för att få en så bra och säker tatuering som möjligt.

Rebecca Ryrberg är tatuerare samt vice ordförande branschorganisationen i Sveriges Registrerade Tatuerare.
Rebecca Ryrberg är tatuerare samt vice ordförande branschorganisationen i Sveriges Registrerade Tatuerare.

– Du ska gå till en öppen verksamt tatueringsstudio med en seriös framtoning som har koll på svenska lagar och regler. Är din tatuerare med i ”Sveriges Registrerade Tatuerare” är det ett enkelt sätt att veta att tatueraren har gått en hygienutbildning. Har den ett gesällbrev så vet du att den kan grunderna, då kommer du får en bra tatuering. Har den ett mästarbrev har tatueraren minst nio år i branschen.

Kan man kontrollera att tatueraren använder bra färger?

– Nu ska man ju använda de färger som går efter den nya lagstiftningen. Men man kan försöka kolla att tatueraren köper färger från EU så att den som ska tatuera dig inte har köpt något tatueringskit från Wish. Det är totalkatastrof. Men så länge tatueraren följer svensk lagstiftning så är Sverige ett av de säkraste länderna att tatuera sig i.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.