Revolutionskvarten: Gamla sanningar – därför släpper vi dem inte

 • Ella Käck
Publisert:
Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi pratar om fördomar vi har svårt att släppa.
Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi pratar om fördomar vi har svårt att släppa.

Kan det finnas en poäng av att hålla kvar vid våra gamla sanningar och fördomar. Trots att man egentligen vet att de inte stämmer? Det diskuterar Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi i podden Revolutionskvarten.

Vi håller gärna kvar vid våra gamla fördomar och sanningar, nästan som snuttefiltar, konstaterar podduon Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi. Många gånger är det vår egen bakgrund och historier som ligger till grund för de där benhårda uppfattningarna vi motvilligt vill släppa. Det är först i mötet med andra dessa sanningar eller fördomar kommer upp i ljuset och skärskådas för vad de egentligen är.

För Martin, som lämnat ett missbruk bakom sig, har han svårt att släppa på fördomen om att det är varje människans ansvar att ta hand om sin kropp och sin hälsa. Även om han såklart vet att det kan finnas medicinska orsaker till varför det inte är helt lätt alla gånger.

– Missbruket hade kunnat kosta mig allt. Men att vakna upp från det och att nu ta beslut om att vårda mig själv, mina relationer, min familj. Så jag tycker inte att man helt kan lägga undan det personliga ansvaret, säger han.

– När det kommer till vikt och hälsa kan jag ganska envist hålla fast vid att det är varje människans ansvar – peka inte finger och skyll på något annat. Men den rationella delen av mig förstår mycket väl att det kan finns en miljard orsaker till det ena och det andra.

För Erika väcker en strikt syn på träning och kost, där allt ska vägas, mätas och värderas, tankar och känslor om när hon som ung själv såg på träning och hälsa ur det perspektivet.

– Jag tänker att den synen inte kan vara friskt. För jag har haft ett förhållningssätt till min kropp, med kontroll kring mat och träning, som inte var friskt. Som handlade om att jag inte dög som jag var och att jag behövde förändra mig. Men det är en gammal sanning i mig, att jag absolut inte får vara strikt, säger hon.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. HÄLSA

  Revolutionskvarten: Dags att byta ut floskeln ”älska sig själv”

 3. ANDLIGHET

  ”Vi flyr in bakom skärmen – samtidigt längtar vi efter något större”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.