”Jag kände smärtan – men den gjorde inte ont längre”

 • Ella Käck
Publisert:
I över tio år levde Yvonne Eriksson, 62, av ständig smärta. Sedan provade hon hypnos.
I över tio år levde Yvonne Eriksson, 62, av ständig smärta. Sedan provade hon hypnos.

Yvonne Eriksson, 62, som lider av en autoimmun reumatisk
sjukdom, testade hypnos mot sin kroniska smärta. För första gången på många år var hon helt smärtfri.

– Jag kunde fortfarande känna att smärtan låg där latent någonstans i kroppen. Som ett obehag. Men det lustiga var att det inte värkte längre, säger hon.

Ungefär var femte person i Sverige lider av någon grad av smärta varje dag, några procent av befolkningen uppger svår smärta som sitt allvarligaste hälsoproblem. Yvonne Eriksson, 62, var en av dem.

2009 diagnostiserades hon med dermatomyosit, en kronisk inflammatorisk
muskelsjukdom. Sjukdomen anses vara autoimmun reumatisk sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret felaktigt riktat in sig mot kroppens egna vävnader. Under flera år behandlades hon en gång i halvåret med en form av milda cellgifter för att minska inflammationen och smärtanmen den återvände alltid. I efterhand upplever hon att behandlingen aldrig hjälpte särskilt mycket.

– Smärtan är ständig. Man lär sig leva med det. Jag har inte låtit det begränsat mig, utan jag har bitit ihop och levt på fast jag har ont, berättar hon.

Att ändra sin kost och att röra på sig kunde göra att hon mådde bättre, men smärtan fanns hela tiden kvar. Yoga var en träningsform som var omöjlig eftersom den gjorde så ont.

Yvonne Eriksson upplevde att smärtan fanns kvar – men den gjorde inte längre ont.
Att leva med smärta

Natur & Kultur

Att leva med smärta

323,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

2019 arrangerade hypnotisören Erik Olkiewicz en gratis gruppsession för personer med kronisk smärta. Yvonne Eriksson bestämde sig för att prova.

Tillsammans med 15–20 andra personer lät sig Yvonne hypnotiserades i något hon beskriver som en form av meditationshypnos. De blundar och lyssnar till när hypnotisörens röst leder in dem i ett rofyllt tillstånd. I själva hypnosen fick de föreställa sig att de mentalt flyter bort och lämnar sin smärtsamma kropp. De ”är” inte längre sin smärta. Metoden kallas kort och gott för ”Fri från smärta”-metoden.

– Det var första gången jag provade hypnos. Det kändes som att sova fast man är vaken. Fast man är vid fullt medvetande och hör och ser allt, man tror att man är alldeles klar i huvudet, så är det ändå som ett töcken omkring en, säger Yvonne.

– Jag är rätt fascinerad av det. Det är något med det undermedvetna som bearbetas. Men jag kan inte förstå vad det är som händer eller riktigt hur det fungerar.

Smärtan fanns kvar – gjorde inte längre ont

Både före och efter hypnossessionen fick de själva uppskatta sin
smärta på en skala från 1 till 10, där 1 är det allra bästa personen kan
känna och tio är värst.

– Jag låg kanske på en åtta när vi började och jag hade noll när vi var klara, berättar Yvonne.

När hon gick ut ur rummet kände hon sig smärtfri, för första gången på många år.

– Jag kunde fortfarande känna att smärtan låg där latent någonstans i kroppen. Som ett obehag. Men det lustiga var att det inte värkte längre. Jag hade inte ont.

I två-tre månader höll den känslan i sig.

– Livet har nu blivit behagligare, men sen är det också så att när man börjar må bättre så glömmer man lätt bort hur tungt det var när det var som jobbigast, säger hon.

– När jag känner att det börjar bli jobbigt igen så lägger jag mig ner och lyssnar på den och låter mig hypnotiseras igen. Det är som att fylla på med en slags energimedicin.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Hypnos mot kronisk smärta – så fungerar det

 2. ANDLIGHET

  Det här är reiki – allt du behöver veta

 3. ANDLIGHET

  ”Man måste tro på att kristaller ska funka för att det ska funka”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.