”Mamma fick panik och sa: Säg bara som det är”

Marko Lehtosalo är veckans profil

Publisert:

Marko ”Markoolio” Lehtosalo är i vår aktuell med både ”Marko och Irma” och ”Bäst i test”.

Men att han skulle kunna göra ett TV-program med sin mamma var långt ifrån en självklarhet.

– När det var som mest mörker fanns det inte på världskartan. Tänk om någon sagt detta för 25 år sedan: håll ut, det kommer bli bra.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo inleder 2023 med att dra i bromsen: aktuell med ”Marko och Irma” och ”Bäst i test” viger han våren åt vila.

– Jag måste tagga ner lite grann, säger han. Jag märkte att jag blev lättirriterad och började glömma saker, då vet jag att nu börjar det bli för mycket. Det funkar inte att bli sängliggande i två månader när man har tre barn.

2020 blev Marko Lehtosalo utbränd i samband med sin konsert på Globen. Drabbad av utmattningssyndrom tvingades han ställa in en rad jobb.

– Jag var uppe i varv under en lång tid och märkte att närminnet sviktade, jag blev lättstressad och fick kort stubin. Vi skulle köra ett gig i Göteborg och i flyget på väg dit vände jag mig till en av körtjejerna och frågade: var är vi på väg? Jag hade ingen aning. Det var många lampor som blinkade rött, om man säger så.

Han fortsätter:
– Nu blir det att ta det lugnt och dra i handbromsen. Sedan kanske jag dundrar på till sommaren igen.

Det är lättare sagt än gjort. Realityserien ”Marko och Irma” på TV4 – där Marko Lehtosalo hjälper sin mamma att bygga ett hus – har blivit en succé. För tolv år sedan köpte han ett hus till sin mamma på Ingarö, fuktskadat och mögelangripet valde man häromåret att riva och bygga nytt.

– Det doftade konstigt inne hos morsan och när det regnade genom taket sa hon att det ”knastrade i elcentralen”. Det var billigare att bygga nytt än att renovera huset. Många tror att man får allt gratis i sådana här tv-program, men så är det inte. Kommer Skatteverket på dig så är det god natt.

Gick allt smärtfritt eller blev det några missöden?
– Morsan bodde hemma hos mig ett halvår och det var på gott och ont. Hon har sina regler och jag har mina regler. De senaste tolv åren har hennes bästa vän varit tv:n och jag har bara en tv hemma hos mig. Så jag blev förpassad till att kolla på mobiltelefonen. Sedan satt hon och pratade med tv:n också, jag sa: ”Hallå, vad håller du på med?”.

Hur skiljer sig finska mammor mot andra mamma?
– Vi har en hård jargong emellanåt, fast den är kärleksfull. Det finns inga gråzoner. Vi jättebra vänner och sedan smäller det bara. Men lika snabbt som vi ryker ihop är vi sams igen.

Det pratas om en andra säsong.
– Jag har inte vågat säga något till henne om det. När frågan om första säsongen ställdes sa jag att vi skulle filma 1-2 dagar i veckan, cirka 30 minuter per gång. Det blev fem dagar i veckan, heldagar. Hon är fortfarande ganska trött.

Markoolio och mamma Irma bygger ett hus tillsammans i programmet ”Marko och Irma”
Markoolio och mamma Irma bygger ett hus tillsammans i programmet ”Marko och Irma”

Du är även aktuell med Bäst i test på SVT – hur var den upplevelsen?
– Det var jävligt kul. Jag hade lite hybris innan och trodde att jag måste vara den bästa deltagaren någonsin eftersom jag tänker så mycket utanför boxen. När tävlingarna drog igång var man inte lika kaxig längre.

Är du en vinnarskalle?
– Ja, jag är inte här för att delta, jag är här för att vinna. Jag är en dålig förlorare och en vidrig vinnare.

Hur går det med träningen?
– När du säger ”träning” får jag riksångest. Det är precis som med allt annat: jag har ingen gråzon. Antingen kör jag järnet eller så kör jag ingenting alls. Jag vet att jag mår bra av det, men latmasken är stark hos mig, extremt stark.

Så du tränar inte just nu.
– Men imorgon, då jävlar. Jag gillar styrketräning och kampsport, boxa på säckar och mittsar. Jag hatar att jogga och att träna ensam. Går jag till gymmet själv låtsasrycker jag i några vikter, kollar mobilen och tänker ”nu är jag klar”. Det har funnits en tanke på att skaffa ett löpband hemma där jag kan gå och kolla på en tv-serie samtidigt.

Du kanske ska skaffa en personlig tränare.
– Mitt ex jobbade som personlig tränare och jag var med i något som hette PT-kampen. Då gick jag ned från 82 kg till 69 kg. Så tittade jag mig i spegeln och kände: nu ser det bra ut, nu kan jag sätta mig och äta godis igen. Sedan började allt förfalla.

Hjälper fysträningen med den mentala hälsan?
– Ja, jag mår skitbra av det. Jag är som sprickfärdig ballong efteråt.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?
– Jag har en liten krets kamrater från Orminge som jag pratar med. Man ska inte sitta själv i mörkret, då är det bättre att ringa någon och snacka.

Vilken är din bästa sida?
– Det är nog att jag behandlar alla människor lika. Min sämsta sida är latmasken. Den ihop med olika bokstavskombinationer gör det svårt att komma igång med saker som är tråkiga, som att tvätta eller diska. Men jag tvättar just nu faktiskt eftersom jag ska ha barnen den här veckan, så allt är rent och fräscht.

Du är singel – finns det någon längtan att gå in i en relation igen?
– Jag har tänkt mycket på det och just nu är det bra som det är. Jag kanske inte är en förhållandemänniska.

Han funderar.
– Problemet är att jag lätt tappar rutinerna när jag lever ensam. När barnen inte är här sover jag på soffan och slarvar med tvätt och matlagning.

Du blev avstängd från Tinder för att folk trodde att det var en falsk profil?
– Ja, jag försökte få kontakt med Tinder men ingen svarade. Sedan var det någon representant från appen som såg mig på tv och hörde av sig och löste det.

Men du får matchningar?
– Det har matchats en del absolut, haha.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?
– Jag är stenbock, de är ordningsamma och ekonomiska och det stämmer inte alls. Nu har jag blivit bättre, mitt vansinne har lugnat sig, men förut kunde jag inte kontrollera impulserna. En gång var jag extremt nära att flyga ner till Italien för att bestämma färg på en Lamborghini. Jag hade beställt flygbiljetter och skulle åka till fabriken. Då var det min dåvarande fru som talade mig till rätta och sa ”Din mamma bor i ett hus i Kramfors, hon bor inte bra, är det inte smartare att lägga pengarna på ett hus?”. Så jag avbeställde och köpte huset till morsan.

Du har blivit mångmiljonär på en rad olika verksamheter – vad har du för relation till pengar?
– Det är lätt att säga att pengar inte betyder något om man har dem, men pengar tar bort mycket oro. Det är stress att vända på slantarna och det sätter sig i måendet. Men jag är samma gamla luffare från Orminge.

Marko Lehtosalos barndom präglades av våld och missbruk: uppväxt med en ensamstående mamma var det tufft både socialt och ekonomiskt. Något som han bland annat talat om i sitt sommarprat i P1.

– När jag sa i intervjuer att mamma alltid varit en bra mamma fick hon panik och sa: ”Säg bara som det är”. Sommarpratet var väldigt jobbigt, det var som att hälla ut hela hinken med ångest istället för att lufta på locket.

Han beskriver en skam kring sin uppväxt.

– I grundskolan var det teater hela tiden. Det som hände på helgerna var inte på riktigt, nu går vi vidare, det händer nog inte fler gånger, tänkte jag.

Hur har du nått de här insikterna?
– Innan min första dotter Moa föddes för tolv år sedan grät jag aldrig, jag var expert på att stänga av känslorna. Men i alla situationer där mina barn började gråta blev jag jättestressad, det handlade om att jag kastades tillbaka till när jag själv var liten och grät. Jag har kommit till de här insikterna med åldern. Sedan kör jag terapitimmar som jag gör med dig nu, så du kan fakturera detta.

Starkt att du och din mamma nu gör ett tv-program ihop som blivit en sådan succé.
– Jag och mina syskon pratade om detta häromdagen, vilken jävla resa det har varit. När det var som mest mörker fanns det inte på världskartan. Tänk om någon sagt detta för 25 år sedan: håll ut, det kommer bli bra.

Utforska Wellness

Om skribenten