”Jag tränar bara för att vara snygg”

Sandra Beijer är veckans Wellness-profil

 • Victor Johansson
Publisert:
”Jag hade en period när jag var 20 år och tränade typ tio gånger i veckan och åt alldeles för lite”, säger Sandra Beijer.
”Jag hade en period när jag var 20 år och tränade typ tio gånger i veckan och åt alldeles för lite”, säger Sandra Beijer.

Sandra Beijer vill vara fullständigt ärlig: Hon tränar endast för att vara snygg.
– Jag vill normalisera längtan efter att vara åtråvärd, säger hon.

Det är tidig morgon på franska rivieran, temperaturen närmar sig 20 grader och luften doftar av blommor och hav. Hit – till familjens hus utanför Antibes – har Sandra Beijer rest för att möta våren. I packningen: Laptop och löparskor.
– Jag har tränat sedan jag var 19 år och min träningsfilosofi är att försöka hålla ett schema, men aldrig överträna. Jag hade en period när jag var 20 år och tränade typ tio gånger i veckan och åt alldeles för lite. Så i stället för att ha regler kring att inte träna för lite så har jag regler kring att inte träna för mycket. Sedan tränar jag väldigt kort tid eftersom det är så fruktansvärt tråkigt, runt en halvtimme per gång. Man ska inte göra något som är tråkigt för länge.

Vad tränar du för någonting?
– Jag har alltid sprungit mycket, men sedan fick jag barn i höstas och gjorde ett kejsarsnitt och då får man inte springa. Så nu har jag gått mycket på crosstrainer på gymmet. Sedan pandemin har det även blivit mycket Youtube-pass hemma, framför allt becore. Det är ganska najs att träna i hemmet eftersom du inte behöver träffa någon och du kan träna utan kläder.

Fyller träningen någon mental hälsofunktion för dig?
– Jag vet att det inte är så politiskt korrekt att säga, men jag tränar bara för att vara snygg. Jag promenerar mycket och det skulle räcka som ”glad-träning”. All annan träning gör jag enbart för att kläderna ska sitta snyggt. Jag ska inte hymla med det. Jag har ingen längtan efter att bli stark, någon annan kan bära min väska.

Ändå uppfriskande med någon som är uppriktig med fåfängan i sin träning.
– Hundra procent. Jag vill normalisera längtan efter att vara åtråvärd.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?
– Då röker jag många cigaretter, dricker mycket vin och gråter. Jag är väldigt nära min destruktiva sida. Man måste ner i botten ibland.

Gör du det själv eller med vänner?
– Jag gör det mest själv! Särskilt om jag mår riktigt jävla dåligt. Sedan lyssnar jag på någon smäktande ledsam musik som inte alls är klichéartad i stunden.

Cigg, vin och tårar. När Sandra Beijer mår dåligt blommar hennes destruktiva sida.

Hur har träningen förändrats sedan du blev mamma?
– Jag fick inte träna på grund av kejsarsnittet och det var skönt att inte få göra saker i en period som i övrigt var ganska omtumlande. Det var jättebra att få fokusera på vila och på min bebis. Den största förändringen nu är att jag uppskattar egentiden på gymmet på ett helt annat sätt. Det är enda tiden under veckan då jag kan ha hörlurar och lyssna jättehögt på musik.

Får man en annan relation till sin kropp?
– Ja, kroppen ser annorlunda ut efter att man har fött ett barn. Men jag försöker att hitta mig själv i varje ålder. Att eftersträva en kropp som ser ut som när man var 14 år hela sitt liv är bara dumt, man får utgå från det man har.

Du jobbar som författare och bloggare och är aktuell som manusförfattare till nya SVT-serien Allt som blir kvar – hjälper träningen med kreativiteten?
– Ja, de bästa idéerna kommer när man springer. Jag har kommit på mycket när jag har sprungit längs med Årstaviken, det är stund när man får vara helt med sig själv. Idéer föds i löpningen och jag har skrivit flera dialoger till den här tv-serien på löpbandet.
Hon funderar.
– Jag jobbar mycket i anteckningsappen på mobiltelefonen och skrev hela min första roman där. Att skriva i rörelse är väldigt kreativt. Om man inte sitter i ett rum framför en dator utan springer på en landsväg så blir det en helt annan text. Jag skriver väldigt fragmentariskt och för mig är löpning ett bra kreativt knep.

Du har ett stort följe på sociala medier – påverkar den världen komplex och kroppsmedvetenhet?
– Ja, det tror jag definitivt. Tar man minst en selfie om dagen – och oftare 20 gånger om dagen – så är det klart att man börjar tänka mer på hur man ser ut. Men jag har bloggat sedan jag var 20 år och vet ingenting annat. Jag tror att alla tjejer har konstanta komplex, de förflyttar sig bara runt på kroppen. När man blir äldre så lär man sig att de går över och så kommer det nya. Det är en del av att leva.

Har du bra självförtroende?

– Både ja och nej. Jag tvivlar på mig själv nästan hela tiden och kan hamna i djupa svackor både när det gäller mitt utseende och mitt yrkesliv. Men jag tror det är så för de flesta. Samtidigt har jag någon form av inneboende trygghet som gör att jag vet mitt värde. Jag känner på något vis en stark rätt till att få existera, precis som jag är. 

Sandra Beijer tror att alla tjejer har komplex, men att de förflyttar sig runt på kroppen.

Råd till dig själv som 18-åring?
– Gör allt! Kör, det bli kul! Jag var nog ganska bra på att släppa taget, men vad hade kunnat hända om jag gjorde det ännu mer? Det roligaste stunderna i livet har varit de som har varit på gränsen. Jag önskar mig själv mer tid på gränsen. Bara våga! Tycker du att någon är snygg så gå fram till den personen och säg det. Ingen bryr sig vad du gör, bara du själv. Alla bryr sig mest bara om sig själva och det lär man sig efter ett tag.

Vilket är ditt guilty pleasure?
– Tiktok. Man kan hamna på riktigt mörka och fascinerande ställen där. Det går liksom inte sluta. Tiktok är en mörk app eftersom den lär sig din algoritm väldigt väl. Jag hade en period när jag bara fick missbrukarmammor från det från amerikanska bibelbältet. Alltså det var så hemskt, men jag kunde ändå inte sluta kolla. 

Hur får du ihop livspusslet?
– Jag tycker inte att det är så svårt för tillfället. Jag är föräldraledig och hänger bara med min bebis om dagarna. Han är så liten och tycker mest om att titta på mönster på en filt. Då behöver man inte göra så mycket.

Bästa hudvårdstipset?
– Att dricka extremt mycket vatten är ett jättebra tips, vatten är the shit. Är du återfuktad underifrån så kommer din hud se bättre ut. Ett annat tips är vattenfast mascara. Har man svenska ögonfransar som bara går rakt fram och vill att de ska krullas upp så är det bästa knepet.

Vilket stjärntecken är du och stämmer det överens med din person?
– Jag är lejon och det stämmer absolut. Jag är en stor romantiker som tycker om natten och festen och att vara i centrum. Jag mår som bäst på en hemmafest, i ett köksfönster drickande rödvin och rökande cigg medan alla lyssnar på mina roliga historier. Lejon har en tendens att vara egocentriska, men de är väldigt generösa mot andra också.

Stjärntecknet lejon känns mest premium.
– Det är det bästa, men då frågar du också ett lejon.

Om att vara ung

Novellix

Om att vara ung

199,00 kr

Läs mer

Wellness shop
Sandra är lejon: Egocentrisk men generös, enligt egen uppgift.

Namn: Sandra Beijer.
Yrke: Författare och bloggare.
Ålder: 37 år.
Familj: Pojkvän och son.
Aktuell: Med tv-serien Allt som blir kvar (SVT).

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Redaktionens val

 1. TRÄNING

  ”Jag blir skogstokig av smoothie-kulturen”

 2. HÄLSA

  ”Jag är svårare att ha att göra med än folk tror”

 3. TRÄNING

  ”Jag tränar bara för att inte dö i förtid”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Victor Johansson