Hormonspecial: Sanning och myt om hormoner

Publisert:

Kan man se sig själv som fullt frisk samtidigt som man äter en massa mediciner? I Revolutionskvartens hormonspecial går Erika Kits Gölevik till botten med ett av vår tids stora hälsoproblem – hormonell obalans.

Varje tisdag i fyra veckor framåt släpps ett nytt avsnitt av podden.

I fyra avsnitt kommer Erika Kits Gölevik att djupdyka i ämnet hormoner. Varför är det plötsligt så vanligt med hormonell obalans och sjukdomar som hypertyreos, överskott av sköldkörtelhormon, eller dess motsats hypotyreos – brist på sköldkörtelhormon.

Till sin hjälp har hon Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi och näringsterapeuten Fredrik Ölander.

– Det är nånting som är fel i samhället när en halv miljon människor har en diagnos som hypotyreos, säger Cecilia Tibell.

– Det är alla gifter som vi har i vårt samhälle i dag, alla e-ämnen, alla konserveringsmedel. Det onaturliga sättet att leva och äta som vi gör i dag bidrar – och så stress på det, tillägger Fredrik Ölander.

”Bär din egen hälsa”

Ett annat problem är att den allmänna sjukvården varken har tid eller resurser att sätta sig ner med varje enskild patient och reda ut vad som är grunden till deras hälsoproblem, anser experterna. Resultatet blir att en diagnos sätts alldeles för fort och patienten skickas hem med ett recept som bara lindrar symtomen istället för att bota.

– Vi är snabba på att sätta in en medicin mot högt blodtryck istället för att ställa frågor som ”Hur mycket alkohol dricker du? Rör du på dig? Vad äter du för mat? Finns det saker du kan göra för att hjälpa till att reglera ner blodtrycket?”, säger Cecilia Tibell och fortsätter:

– Det är du som är ansvarig över din egen hälsa. Samtidigt handlar det inte om att skuldbelägga, vi kanske måste vara kryckorna ett tag, men målet är att du ska kunna bära din egen hälsa och känna att hur jag mår kan jag själv påverka.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.