Så kan ett hudnyp avslöja om du är uttorkad

Publisert:

Vatten är grundläggande för vårt välmående, men ändå glömmer man ofta att fylla på.

Genom att nypa dig själv i huden kan du avgöra om du behöver dricka mer.

Men är testet trovärdigt och fungerar det för alla?

Väteskebrist och uttorkning kan drabba vem som helst. En varm dag, när svetten rinner, kan det hända att kroppen gör sig av med mer vätska än vad du hinner fylla på. Då kan du känna dig törstig, torr i munnen och bli trött, skriver 1177.

Klassiska tecken på uttorkning kan vara om du kissar mindre eller om färgen på ditt urin är mörkare än vanligt. Men nu sprids ett annat knep, som snabbt ska avslöja om du har vätskebrist, på den sociala medieplattformen TikTok.

”Skin pinch test” går ut på att nypa sig själv i huden för att se hur snabbt den drar sig tillbaka. Enligt den brittiska kirurgen Karan Rangarajan behöver du dricka mer om din hud stannar kvar i den formen du nypt den.

"Ju bättre återfuktad du är, desto mer elastisk kommer din hud att vara. Då kommer den att studsa tillbaka omedelbart efter att du har nypt den. Om du är uttorkad förlorar huden sin elasticitet och det tar ett tag att återgå till det normala”, skriver han i klippet som fått spridning på TikTok.

Men hur pålitligt är testet egentligen?

Fungerar – men inte för alla

Att nypa patienter i huden för att snabbt kunna ta reda på om de behöver mer vätska är en metod som används inom sjukvården. Men då görs testet ofta i samband med andra medicinska undersökningar, skriver Health.

Jenny Nyström, professor i njurfysiologi vid Sahlgrenska akademin, bekräftar detta.

– Man använder aldrig det testet som det enda testet. Det kanske är enkelt och snabbt, men oftast gör man det i kombination med att undersöka och ställa frågor till patienten för att bedöma status, säger hon.

Hon förklarar att hudnypstestet kan fungera om en patient är kraftigt uttorkad, men att måttlig uttorkning i första hand inte påverkar hudens elasticitet.

– Om man bara är måttligt uttorkad så märker man det oftast lättare på andra sätt. Det kan vara att man är torr i munnen, sällan går på toa, har mörkt färgad urin eller ont i huvudet. Kroppen sänder ut väldigt starka törstsignaler. Och den som är kraftigt uttorkad och frisk i övrigt märker nog också det på andra sätt.

Eftersom det inte finns några kliniska standarder för hur hudnypstestet används går det inte att säkerställa att det ger exakta resultat. Det fungerar inte heller för alla patienter, utan baseras på ålder och hälsotillstånd.

På äldre personer kan huden ta längre tid på sig att dra sig tillbaka, eftersom hudens spänstighet minskar med åldern. För de som har låg blodvolym kan testet också ge osäkra resultat.

Enligt 1177 kan ett liknande test göras på barn under tre år, genom att nypa barnet mjukt i huden på magen. Om huden inte sjunker tillbaka på två sekunder är det ett tecken på att barnet är uttorkat.

För dig som själv vill prova hudnypstestet innebär det inte någon fara. Men om du verkligen vill vara säker på att du inte är uttorkad bör hålla utkik efter andra symtom – och uppsöka läkare om du känner dig osäker.

Så kan du förebygga uttorkning

1177 listar några saker du kan göra för att undvika att drabbas av vätskebrist.

  • Drick extra mycket när det är varmt eller om du är gravid
  • Var uppmärksam på om du kissar mindre än vanligt – det är ett tecken på att du behöver dricka mer
  • Tänk på att en del personer kan ha svårt att själva känna när de är törstiga – erbjud dryck till äldre, små barn eller människor som har demens

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.