”Jag har alltid haft dödsångest”

Penny Parnevik är veckans Wellness-profil

 • Victor Johansson
Publisert:
Penny och syrran Philippa Parnevik tränar
Penny och syrran Philippa Parnevik tränar

Med nästan 300 000 följare på Instagram har Penny Parnevik blivit en av landets mest populära influencers. För Wellness berättar hon om att träna på första dejten, gå i parterapi och fördelarna med att ständigt leva med dödsångest.

”Jag är mer taggad på att träna sedan jag blev mamma. Inte på grund av att kroppen ser annorlunda – jag accepterar att jag inte har min tonårskropp längre – men jag vill vara pigg och glad och orka bära runt på mina barn”, säger Penny.

I en tid präglad av självförbättring och personlig utveckling framstår tanken på att vara nöjd med sig själv som en mänsklig motståndshandling.
– Jag har aldrig velat vara någon annan eller se ut som någon annan, säger Penny Parnevik. Jag vet att jag är privilegierad och har ett bra liv, men det är många med bra liv som inte trivs med sig själva, så det handlar inte om det. När jag tänker på skönhetsingrepp känner jag bara: Nej! Jag vill inte göra något som gör mig till mindre Penny. Jag vill inte förminska näsan eller korrigera något annat. Jag vill vara så lik Penny jag bara kan vara.

Hur ser din träningsfilosofi ut?
– Det finns ett engelskt talesätt som är ”Everything in moderation, including moderation”. Jag försöker hålla allt i balans, även balansen.  Ibland tränar jag jättemycket och är superinspirerad och ibland tränar jag ingenting alls. Jag har inga träningsrutiner, men jag mår såklart bra av att röra på kroppen. Jag kommer från en sportfamilj och älskar att vara aktiv.

Din pappa är före detta golfproffset Jesper Parnevik och din partner Douglas Murray var NHL-proffs – har det influerat dig?

– Ja, verkligen! De är båda sjukt tävlingsinriktade och har ett driv som är nästan onormalt. Det är väl också därför man tar sig till den nivån i idrottskarriären. För mig är träning jobbigt och jag känner noll skam över att säga ”Nu räcker det”. Jag vill inte träna så det känns som att jag kommer dö.

Hur är det när ni tränar ihop?
– Då bråkar vi bara, säger hon och skrattar. Vi har så olika mentalitet och kan inte träna tillsammans. För pappa och Douglas är inte träning något kul, det är seriöst och man ska nå ett mål. De blir irriterade på mig eftersom jag inte bryr mig och jag blir irriterad på dem för att de är så seriösa. Jag och Douglas skulle träna precis innan vi blev ihop och jag tänkte att det skulle bli en flirtig dejt, men han var där för att nå ett mål, inte hänga och flirta.

Vad tränar du när du väl tränar?
– Den senaste tiden har det varit sjukt kul att springa utomhus och jag gillar även att göra yoga. Man får endorfiner och det är mysigt. För mig hjälper träning även med det mentala måendet. Det räcker med att vi tar fram en lacrosse-pinne och en boll och kastar lite här hemma så mår jag hundra gånger bättre än jag gjorde innan.

Penny har inga guilty pleasures, utan står för njutning utan skuld.

Hur hittar du vardagsglädje? 
– Jag har extrem dödsångest så för mig är det lätt att hitta vardagsglädje eftersom jag inte vill dö. Jag tänker ”Shit vad bra mitt liv är, allt kunde vara mycket värre”. Folk tror att jag är sjukt positiv men det handlar om att jag vill ta vara på livet. Jag har alltid haft dödsångest, mina föräldrar har berättat att jag redan som barn frågade om döden och sade att jag inte ville dö. All ångest behöver inte vara dåligt, så länge det inte paralyserar dig, jag tycker att den hjälper mig att uppskatta livet mer.

Har du gått i terapi?
– Gud ja. Jag och Douglas går i parterapi också. Jag tycker att man ska se terapi som ett träningspass, något man gör för att må bra i vardagen. Man kan inte må bra själv hela tiden och ibland behöver man hjälp och råd av utomstående. Jag tycker att man ska gå i parterapi när man är superkära och mår bra tillsammans. Jag och Douglas har aldrig varit så här lyckliga och vi ska gifta oss i juni.
Hon funderar.
– Samtidigt har vi vissa saker som vi vill jobba på, både tillsammans och med oss själva. Ofta går folk i parterapi när det har hänt något eller när de har tappat respekten för varandra, då är det skitsvårt att hitta tillbaka till det man hade.

Får man en annan inställning till träning av att bli mamma?
– Ja, jag är mer taggad på att träna sedan jag blev mamma. Inte på grund av att kroppen ser annorlunda ut – jag accepterar att jag inte har min tonårskropp längre – men jag vill vara pigg och glad och orka bära runt på mina barn. Jag vill ha muskler av den anledningen, inte för att kroppen ska vara snygg.

Vad är du för stjärntecken och stämmer det överens med din person?
– Jag är oxe, då är man envis och det tycker jag stämmer bra. Jag är inte så insatt i sådana grejer, men min syster Peg är jungfru och våra stjärntecken är som gjorda för varandra, vi balanserar upp varandra otroligt väl. Så där stämmer det väldigt bra.

Nina Tights Ribbed Bubbles Daylight Blue

Drop of Mindfulness

Nina Tights Ribbed Bubbles Daylight Blue

399,00 kr

Läs mer

Wellness shop
Penny är envis – som en oxe. Som förstås är hennes stjärntecken.

Du jobbar som influencer – hur påverkar sociala medier din kroppsmedvetenhet?
– Som tonårig tjej lär man sig av samhället att man inte ska gilla sig själv, det har alltid varit så. Samtidigt har jag alltid passat in i idealet för hur en kropp ska se ut. Jag har inte mått så dåligt, men det är för att jag har haft kroppen som alla säger att man ska ha. Det är inte förrän jag blivit förälder och fått en annan kropp som jag insett detta och behövt lära mig att acceptera hur jag ser ut.

Vilket är ditt guilty pleasure?
– Jag tycker inte att det existerar, jag står för mina pleasures utan guilt. Jag kan gilla att slösa bort en hel dag på att sitta i soffan och titta på en tv-serie. Jag ser det inte som slöseri eftersom då är det något jag behöver fylla på med just den dagen. Att få ta en dag ibland och bara lata sig är otroligt skönt och välgörande.

Hur får du ihop livspusslet?
– Det får jag inte. Jag tänker att livet är en balansakt där vissa bollar är glas och vissa bollar är plast. Ibland får man släppa de som är plast och bara hålla uppe de som är glas. Det kan vara att prioritera bort vissa saker för att fokusera på familjen. Men ibland när vardagen är kaos kan det viktiga för välmåendet vara att få hänga med tjejkompisarna. Då får man ta in den bollen. Jag känner hela tiden efter: V ilken boll får jag inte tappa just nu?

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?
– Jag är dålig på känslor och dålig på att visa mig sårbar, så tyvärr är jag inte mitt bästa jag när jag mår dåligt. Jag behöver få bekräftelse på att jag inte är en dålig person bara för att jag mår dåligt.

Det känns som att du är utåtriktad i den frågan?
– Folk brukar blanda ihop mig med min storasyster som verkligen är känslosam och bekväm med att visa hur hon mår. Jag är tvärtom och ganska känslokall. Eftersom jag är glad och bubblig som person tror folk att jag känslosam men det stämmer inte alls. Min pappa är inte heller kanon på att visa sig sårbar, men han har blivit bättre på det med åren, så jag tänker att det finns hopp.

”Jag är glad och bubblig, men inte känslosam”, säger Penny.

Namn: Penny Parnevik.
Ålder: 25 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och två barn.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  ”Under graviditeten kände jag rakt igenom hat mot min man”

 2. MENTAL HÄLSA

  ”Jag utgår ifrån att jag har rätt och alla andra har fel”

 3. LÖPNING

  Tommy Myllymäki om tuffa tiden: ”jag kände att detta går inte längre”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Victor Johansson