Hälsa

Allt du behöver veta om Yoni-massage

  • Sebastian Lundgren
Publisert:

Massagen marknadsförs av klinker och populära influencers och sägs göra under för kvinnor. Samtidigt kritiseras den starkt på sociala medier.
Här är allt du behöver veta om Yoni-massage.

Yonimassage är en typ av tantrisk helkroppsmassage där man lägger fokus på erogena zoner, till exempel könsorganet, anus och brösten. Detta ska enligt förespråkarna kunna lindra spänningar och smärta samt bidra till ett ökat blodflöde.

Kliniker som utför yonimassage menar att massagen kan hjälpa till att öppna sinnet och frigöra känslomässiga spänningar. Det ska enligt utövarna även kunna öka kroppsmedvetenheten och förbättra relationen till underlivet.

Massagen kan innefatta så kallad livmoders– och yonihealing för att lära känna sitt underliv, så som urinrörsmynningen, G-pad, G-punkt, A-punkt, livmodertappen. Liknande behandling finns även för män, då det kallas Lingammassage, vilket är massage av penisen bland annat.

Behandlingen ses inte som något sexuellt av förespråkarna. Däremot är det inte ovanligt att kunden blir sexuellt upphetsad eller får orgasm i samband med behandlingen.

Flera influencers, som till exempel Hanna Friberg, Margaux Dietz och Maxinne Björk, har förespråkat massagen och berättat om sina erfarenheter av den på sina plattformar.

Maxinne Björk beskriver sin upplevelse så här på sin blogg:

”Jag har under mitt liv erfarit hur mycket gött sex som helst och kommit tusentals gånger, både själv och med andra. Men här kom jag på ett sätt jag aldrig gjort förut och hörde mig själv göra läten jag inte trodde jag var kapabel till”.

Wellness shop

Marknadsföringskritiken

Anledningen till den nyliga kritiken är att vissa kliniker påstått att metoden kan bota åkommor så som vestibulit och svamp i underlivet, vilket Expressen var först med att skriva om.

Detta är något som bryter mot Konsumentverkets marknadsföringsregler. Reglerna säger att sådana påståenden måste bevisas med övertygande och vetenskaplig dokumentation – annars får det inte marknadsföras så.

Sexköpskritik mot yonimassage

Men kritiken stannar inte där. Behandlingen och dess förespråkare har, både på sociala medier och olika nyhetsflöden, kritiserats för att behandlingen tekniskt sett skulle kunna ses som sexköp.

Något som både polis och åklagare också är inne på.

– Den skulle absolut kunna falla in under koppleribegreppet och sexköpslagen. Men man kan inte slå fast att den gör det. Man måste i varje specifikt fall förstå vad det är som har hänt eller vad det är för slags tjänst man får, säger Eva Wintzell, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till Expressen.

På frågan om var gränsen går för att något ska bli ett sexköp. Svarar Wintzell att alla handlingar som sker i underlivszonen och innefattar beröring av könsdelar, oavsett om man är man eller kvinna, blir en sexuell handling.

Även polisen Simon Häggström, som i flera år har jobbat med fall inom prostitution och människohandel hos polisen, kritiserar massagen.

– Att som man köpa sig en happy ending eller att som kvinna köpa sig en underlivsmassage utgör, enligt min uppfattning, ingen större skillnad sett till de förutsättningar som krävs för att ett sexköp ska vara uppfyllt. Givetvis är det dock viktigt att understryka att en bedömning måste göras i varje enskilt fall och att det är domstolen som fäller det slutgiltiga avgörandet, skriver Simon i ett öppet facebookinlägg.

Margaux Dietz, som även hon har testat behandlingen, tycker snarare att behandlingen verkar bra och logisk istället för något brottsligt. Så här skriver Margaux på sin blogg:

”Vem bestämmer vad som är rätt eller fel? Varför är det konstigare än en vanlig massage? Tycker ni att det är som att köpa sex?

Vi går ju till gynekologen och kollar att allt är bra, varför är det här mer tabu? 
Jag tycker det verkar ganska logiskt att vi bör lära känna oss själva bättre
och så finns det proffs som kan hjälpa till.
Vi pratar för lite om sånt som får oss att rodna.”

Wellness har sökt Maxinne Björk utan framgång.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.
Wellness shop

Läs mer

  1. UNDERLIV

    Yoniägg kan ge dig ett bättre sexliv

  2. ORGASM

    Fler orgasmer och mer njutning – med bortglömda zoner

Text
  • Sebastian Lundgren