Allt du behöver veta om Yoni-massage

Publisert:

Massagen marknadsförs av klinker och populära influencers och sägs göra under för kvinnor. Samtidigt kritiseras den starkt på sociala medier.
Här är allt du behöver veta om Yoni-massage.

Yonimassage är en typ av tantrisk helkroppsmassage där man lägger fokus på erogena zoner, till exempel könsorganet, anus och brösten. Detta ska enligt förespråkarna kunna lindra spänningar och smärta samt bidra till ett ökat blodflöde.

Kliniker som utför yonimassage menar att massagen kan hjälpa till att öppna sinnet och frigöra känslomässiga spänningar. Det ska enligt utövarna även kunna öka kroppsmedvetenheten och förbättra relationen till underlivet.

Massagen kan innefatta så kallad livmoders– och yonihealing för att lära känna sitt underliv, så som urinrörsmynningen, G-pad, G-punkt, A-punkt, livmodertappen. För män finns en liknande behandling, som kallas Lingammassage och bland annat innefattar massage av penisen.

Behandlingen ses inte som något sexuellt av förespråkarna. Däremot är det inte ovanligt att kunden blir sexuellt upphetsad eller får orgasm i samband med behandlingen.

Yoni-massage förespråkas av influencers

Flera influencers, som till exempel Hanna Friberg, Margaux Dietz och Maxinne Björk, har förespråkat massagen och berättat om sina erfarenheter av den på sina plattformar.

Maxinne Björk beskriver sin upplevelse så här på sin blogg:

”Jag har under mitt liv erfarit hur mycket gött sex som helst och kommit tusentals gånger, både själv och med andra. Men här kom jag på ett sätt jag aldrig gjort förut och hörde mig själv göra läten jag inte trodde jag var kapabel till”.

Margaux Dietz, som även hon har testat behandlingen, tycker snarare att behandlingen verkar bra och logisk istället för något brottsligt. Så här skriver Margaux på sin blogg:

”Vem bestämmer vad som är rätt eller fel? Varför är det konstigare än en vanlig massage? Tycker ni att det är som att köpa sex?

Vi går ju till gynekologen och kollar att allt är bra, varför är det här mer tabu?
Jag tycker det verkar ganska logiskt att vi bör lära känna oss själva bättre
och så finns det proffs som kan hjälpa till.
Vi pratar för lite om sånt som får oss att rodna.”

Marknadsföringskritiken

Anledningen till den nyliga kritiken är att vissa kliniker påstått att metoden kan bota åkommor så som vestibulit och svamp i underlivet, vilket Expressen var först med att skriva om.

Detta är något som bryter mot Konsumentverkets marknadsföringsregler. Reglerna säger att sådana påståenden måste bevisas med övertygande och vetenskaplig dokumentation – annars får det inte marknadsföras så.

Sexköpskritik mot yonimassage

Men kritiken stannar inte där. Behandlingen och dess förespråkare har, både på sociala medier och i olika nyhetsflöden, kritiserats för att behandlingen tekniskt sett skulle kunna ses som sexköp.

Eva Wintzell är kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Hon menar att yoni-massage skulle kunna klassas som sexköp eller koppleri, men anser att det är upp till domstolen att avgöra.

– Beröring av könsdelar för att väcka sexuell lust, oavsett om det är en kvinna eller man, skulle kunna falla in under sexköpslagen. Men det får de i domstol ta ställning till, den dagen man testar ett sånt här ärende.

Den som köper sexuella tjänster är den som gör sig skyldig till ett brott. Men vad som definierar en sexuell tjänst handlar inte bara om huruvida kunden får ett ”happy ending”. 

– Man måste inte få en orgasm. Det räcker med att handlingen är av sexuell prägel eller har en sexuell innebörd. Men det ska nog vara en beröring av könsdelar, det räcker inte bara med brösten, säger Eva Wintzell.

Att klinikerna eventuellt möjliggör köp av sexuella tjänster gör att yoni-massage också skulle kunna falla in under lagen för koppleri.

– Kopplaren är den som antingen ordnar och fixar med saker kring att det ska bli sexköp eller tar pengarna av den som säljer sex och tjänar pengar på det, säger Eva Wintzell.

Hon menar också att koppleri handlar om att främja någon annans möjligheter till att sälja sex. Om syftet med verksamheten är att sälja sex kan det klassas som brottsligt även om det, i bevisningen, inte framkommit att sexuella tjänster har sålts.

Även polisen Simon Häggström, som i flera år har jobbat med fall inom prostitution och människohandel hos polisen, kritiserar massagen.

– Att som man köpa sig en happy ending eller att som kvinna köpa sig en underlivsmassage utgör, enligt min uppfattning, ingen större skillnad sett till de förutsättningar som krävs för att ett sexköp ska vara uppfyllt. Givetvis är det dock viktigt att understryka att en bedömning måste göras i varje enskilt fall och att det är domstolen som fäller det slutgiltiga avgörandet, skriver Simon i ett öppet facebookinlägg.

Svårt att bevisa vad som hänt

Den tekniska bevisningen kan vara svår när det handlar om köp av sexuella tjänster, och extra svår när det kommer till den typen av behandlingar som riktar sig till kvinnor.

– Det kan ju vara svårt att bevisa vad det är som har hänt inne i rummet. I andra ärenden som vi haft har det varit fynd av till exempel kondomer och våtservetter. Det är ju inte riktigt samma sak att hitta när det är kvinnor som köper sex, säger Eva Wintzell.

Wellness har sökt Maxinne Björk utan framgång.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Sebastian Lundgren 
  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.