Revolutionskvarten: Vem blir du när det krisar?

 • Sebastian Lundgren
Publisert:

Hur ska vi möta varandra i en pressad situation? Och vad händer mellan oss människor när vi hamnar i en livshotande situation. Och hur gör man för att bli hörd?

När en grupp hamnar i en krissituation är det viktigt att samarbeta med varandra, då folk tenderar att vara bra olika saker. Människor agerar väldigt olika under stress – vilket är något som kan leda fram till naturliga roller i en grupp som är i en sådan situation.

– Du hamnar ofta i den roll som gruppen provocerar fram i dig. Om du normalt är väldigt lugn men du märker att alla andra är lugnare, så blir du kanske hispig. Men om du märker att alla andra är skithispiga så kliver du fram i rollen att ta ansvar. Det här kan vi inte veta innan vi är i situationen och det kan dessutom skifta över tid, säger överlevnadsinstruktör Ola Kjellnäs.

Så gör du för att bli hörd

Men hur gör man för att bli hörd? Ola berättar om en kvinna inom försvarsmakten som hittade ett smart knep.

– Hon jobbade med ett gäng som har en fysisk hög belastning på sin befattning. De var väldigt stolta över det – och det var det som enade dem. Men den här kvinnan är förstås inte lika stor som den största mannen, och det var nog på grund av att hon var en kvinna som de inte lyssnade på henne, säger Ola.

– Hon ringde då till sin syster som är lärare och beskrev situationen. Då sa systern ”prova att ge dem beröm”. Så provade hon det, och helt plötsligt så lyssnade alla väldigt väl. För alla ville ha beröm, säger han i podden.

Erika Kits Gölevik och Ola pratar om hur vi håller ihop en grupp när det krisar, och varför det också är helt naturligt att grupper splittras.

Lyssna på hela avsnittet här.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Smarta knepen för att klara sig i en krissituation

 2. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 3. HÄLSA

  Därför klarar sig kvinnor längre än män i naturen

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Sebastian Lundgren