Hälsa

Revolutionskvarten: ”Vikt handlar om att ta ansvar för sin egen hälsa”

 • Ella Käck
Publisert:
Foto: spukkato / iStockphoto

Det är dags att sluta se på vikt ur ett ytligt perspektiv där det bara handlar om att räkna kilon och mäta BMI.

Det säger Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi om i Revolutionskvarten.

Vikt har på senare tid blivit ett så känsloladdat ämne att det knappt går att närma sig, men det är dags att lämna det ytliga perspektivet och släppa tanken på att räkna kilo och mäta BMI, säger Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi.

– Jag tycker att vi har pratat alldeles för mycket om vikt. Inom framförallt kvinnohälsa så pratar man om vikt som att det är lösningen på allt. För att bli lycklig, för att bli vacker – ja, då måste du gå ner i vikt. Det har gjort att jag inte alls vill prata om vikt, samtidigt är det ett jättestort folkhälsoproblem, säger Erika Kits Gölevik.

Människan bakom glöms bort

Problematiken förminskas oftast till ”ät mindre, rör dig mer”. Men så enkel är inte ekvationen. Det kan finns många skäl och orsaker bakom en övervikt, som hormonell obalans, medicinering eller stress. Människan bakom glöms allt för lätt bort, enligt podduon.

– Frågan om vikt fastnar lätt vid att det bara handlar om en fråga, men att vara överviktig handlar inte om att ha några extra kilon. Det handlar om att du väger så pass mycket att kroppen inte mår bra av det. Då är det ett problem – och det är ett växande problem, säger Martin de la Foi.

Att äta mindre kan också låta som att man inte ska äta nånting alls, fyller Martin de la Foi i. Men det handlar snarare om att undvika fel sorts mat, som stora mängder chips, läsk och friterad snabbmat exempelvis.

Vikt handlar om personligt ansvar

Samtalen kring vår hälsa och vår vikt har kopplats till sjukvård eller till våra ideal. Martin de la Foi vill att vi ska sluta se på vikt ur ett ytligt perspektiv och i stället närma oss frågan utifrån ett personligt plan – att vi faktiskt alla har ett ansvar för vår egen hälsa som vi inte får slarva bort.

– Överlag blir vi matade med att vi inte räcker till. Vi ser inte rätt ut, vi har inte rätt kläder, rätt bil, rätt politiska åsikter. Ingenting är rätt. Men det finns ett ansvar att vårda sig själv, att faktiskt ta till vara på den här gåvan av att vara vid liv. Vi får inte glömma bort det. Alla kan – utifrån sina egen förmåga förstås, säger han.

Wellness shop

Läs mer

 1. HÄLSA

  Revolutionskvarten – Här hittar du alla avsnitt av podden

 2. HÄLSA

  Därför borde du planera din träning efter menscykeln

 3. STYRKETRÄNING

  ”Den normala träningen tar kål på oss”

Text
 • Ella Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.

Mer på Wellness

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Skönhetsprodukterna att hålla koll på i vår

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Löparskor: 7 tips för alla löpstilar

HUDVÅRD

Plocka fram solkrämen – så skyddar du dig mot solen

KOST

Kombucha och andra hälsodrycker – här är fördelarna

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Bästa hårinpackningarna för friskt och glansigt hår

STRESS

Pulsträning är ingen mirakelkur för hälsan

KOST

Så nyttig är påskmaten – det ska du äta

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Dagkrämer med SPF - 7 bra tips

HÅR

Borsta med speciella tekniken och stärk håret

STYRKETRÄNING

Träna rumpan med ett träningsband och en bänk

MEDITATION

Hälsoutmaningen: Gör detta en gång i veckan

MENTAL HÄLSA

Träna upp ditt fokus med tydliga rörelser

STRESS

Lär dig hantera stress - expertens bästa tips