Revolutionskvarten: ”Det är omöjligt att konsumera hållbart”

 • Ella Käck
Publisert:

Borde inte vi alla göra mer för att bidra till en hållbar värld? Eller vilar inte bördan över ett hållbart liv redan alldeles för tungt på individen? Det pratar Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi om i Revolutionskvarten.

Alla kan inte göra allt, men vi kan börja med oss själva, anser hållbarhetsexperten Håkan Olofsson. Och hur vi än vänder och vrider på det så konsumerar vi för mycket i dag.

– Folk tror att de kan konsumera sig till hållbarhet, men det går inte att köpa ”rätt saker”. Den riktigt stora vinsten är att köpa mindre och mer förståndigt, säger han när han intervjuas i podden.

För mycket fokus på individen?

Hållbara individer bygger en hållbar planet, anser Erika Kits Gölevik som tycker att vi pratar alldeles för lite om människan bakom som ska bidra till utvecklingen.

– Jag tar hand om mig på ett sätt som gör att jag blir en resurs på den här planeten. Jag är inte en belastning. De små sakerna jag gör får mig att må bra och kostar inte för planeten, säger Erika Kits Gölevik.

Kliv ner från höga hästar

Martin de la Foi håller inte med. Allt för många sitter på för höga hästar och pekar för strängt med pekpinnen, menar han. Risken är att vi då skuldbelägger individen som inte ”gör allt rätt.”

– Det blir överväldigande till slut. Vi får så mycket alternativ att vi inte vet var vi ska börja någonstans. På ett politiskt plan lägger vi alldeles för mycket fokus på individen. Medan vi ska sortera plast och betalar sju spänn för en plastpåse finns det nationer som bygger kolkraftverk 2020, säger Martin de la Foi.

Podduon enas om att alla inte kan göra allt, men att vi alla kan göra nånting. Istället för att se sig själv som en belastning tycker Erika Kits Gölevik att vi ska vända på perspektivet.

– Enkla saker som att sortera papper och plast till exempel. Varje gång man gör det så känner man att man gör nånting som är bra. På samma sätt borde man tänka kring sin hälsa och träning. Att vi alla är del av en större cykel där mitt sätt att hand om mig blir en resurs.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.
1-tons-dieten

Novellix

1-tons-dieten

49,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. KOST

  Revolutionskvarten: Vegankost är inte svaret för alla

 2. STRESS

  Pulsträning är ingen mirakelkur för hälsan

 3. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.