Hälsa

Revolutionskvarten: Dags att byta ut floskeln ”älska sig själv”

 • Ella Käck
Publisert:
Foto: AaronAmat / iStockphoto

Är att älska sig själv en självhjälps-floskel? Ja, konstaterar podduon Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi i Wellness Revolutionskvarten. Men är det inte dags att ta tillbaka begreppet? För handlar inte kärlek till sig själv snarare om acceptans för vem är? Och är inte det en förutsättning för att älska andra?

Begreppet ”att älska sig själv” är utvattnat, ja rent av tramsigt, anser Erika Kits Gölevik och Martin de la Foi i Revolutionskvarten. Det förknippas allt för mycket med att någon lägger huvudet på sne och kommer med floskler, med rosa rubriker och små rosa hjärtan.

– Den typen av bubblig kärlek har jag aldrig kunnat hitta till mig själv. Och då har jag trott att jag kan nog inte älska mig själv, säger Erika Kits Gölevik och får medhåll från Martin de la Foi.

– För mig betyder det ingenting. Det tilltalar mig inte. Om jag är långt nere i sorgens ravin eller om jag upplever att allt i mitt liv har gått åt helvete ska jag då få någon slags Instagramslogan om ”att älska mig själv”. Då är man ju på en plats där man behöver verktyg för att förstå hur man ska ta sig vidare, säger han.

Acceptans istället för kärlek

Istället vill poddudon byta ut allt som har med att ”älska sig själv” till att ”acceptera sig själv”.

– Hela mig, allt det jag håller på med, alla mina humör, kan jag acceptera och omfamna. Det kan jag göra på ett sätt som för mig känns mer på riktigt, säger Martin de la Foi.

Erika Kits Gölevik berättar om verktyget hon hittade för att på riktigt ”älska sig själv”. Det handlar om att se sig själv som barn. Alla kan vi nog föreställa oss ett tillfälle i vår barndom då vi önskat att en vuxen stigit in och gett oss av en ”omhuldad kärlek”.

– Man tänker på den stunden och nu kan jag vara den vuxna som stannar kvar, som visar kärlek. Jag hade otroligt mycket lättare att känna kärlek till den flickan, än mot mig själv som vuxen, säger hon och tillägger:

– Jag tror på riktigt att älska sig själv, eller acceptera sig själv, är en förutsättning för att kunna känna så för andra. För när man skrapar på ytan så är det hur man behandlar sig själv och älskar sig själv som speglar sättet som man älskar och behandlar andra.

ANNONS

PCR-testning för reseintyg - provsvar inom 48 timmar.

Kry (Extern länk)

Läs mer

 1. HÄLSA

  Revolutionskvarten – Här hittar du alla avsnitt av podden

 2. MENTAL HÄLSA

  Så lär du dig att möta rädsla och stress med lugn

 3. SEX

  Få mer energi och livslust med sex

Text
 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.

Mer på Wellness

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Snyggaste träningskläderna just nu

SIMNING

5 hälsofördelar med att simma

TRÄNING

Lårskav – så slipper du skavsår på låren i sommar

KOST

Detta är keto: Allt du behöver veta om dieten

KOST

Detta är antiinflammatorisk kost – experten förklarar

SKÖNHET

Blek dina tänder naturligt – med gurkmeja

ÅNGEST OCH ORO

Slipp din oro och slutar älta – psykologens bästa tips

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Sexleksakerna du inte vill vara utan

HUDVÅRD

Hudvård för nybörjaren – det här ska du tänka på

SKÖNHET

Så fixar du snyggaste ögonbrynen – hemma

MENTAL HÄLSA

Fråga Wellness psykolog – om allt

MEDITATION

Tio tips för att hitta lugnet i vardagen

UNDERLIV

Mensskydd – så väljer du rätt