Kortisol – stresshormonet som är kroppens startmotor

 • Ella Käck
Publisert:

Kortisol verkar vara boven i många draman – allt från övervikt till depression kopplas till kroppens stresshormon. Varför behövs det ens?

– Utan kortisol kan vi inte överleva, konstaterar Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

Utan kortisol, kroppens stresshormon, kan vi inte överleva. Kortisol är nämligen startmotorn till alla våra system. Det behövs för att vi ska vakna på morgonen, men också för att starta igång allt från våra cellfunktioner till att blodtryck och puls ska vara i balans.

– Det kortisol gör är att rekrytera energi till kroppen. När vi är i en livshotande situation får kortisol tillsammans med adrenalin oss att antingen kunna ta en fajt eller att springa så fort vi kan därifrån, säger Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

Utan kortisol skulle vi faktiskt inte överleva mer än ett par timmar. Men när vi får för mycket kortisol i systemet kan det istället leda till ohälsa. När kortisolnivåerna i kroppen är för höga blir alla kroppens system stressade. Ett sätt för kroppen att reglera det är att helt enkelt minska produktionen av kortisol eftersom vi inte klarar av långvarig stress heller. Det i sin tur kan leda till att vi känner oss yra, trötta och orkeslösa.

Det bästa är helt enkelt att se till att stressnivåerna i kroppen håller sig i balans. Och det gör vi bäst med det gamla mantrat – rör på dig, ät hälsosamt och slarva inte med sömnen.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.
29 sidor mot stress

Jeding, Kerstin

29 sidor mot stress

99,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Hormonspecial: Stress bidrar till våra problem med sköldkörteln

 2. HÄLSA

  Dopamin – en nyckelspelare för vår överlevnad

 3. HÄLSA

  Hormonspecialen – Här är alla avsnitt av podden

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.