
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Det har aldrig talats så mycket om lymfsystemet och lymfmassage som det görs nu.
Men hur fungerar egentligen lymfsystemet och är det något som behöver masseras?
Söker du på lymfmassage dyker det upp röda prickar överallt på google-kartan. Och vill man utbilda sig i lymfmassage finns en mängd kurser som bara tar tre, fyra dagar. Ett klick bort finns även en hel rad tips på vad man kan göra för att hjälpa lymfsystemet, som torrborstning av huden och andningsövningar.
Lymfsystemet består av ett nätverk med lymfkärl som fraktar bort överflödig vätska från olika delar av kroppen. Via lymfkörtlar gör det sig av med bakterier och slaggprodukter innan det för tillbaka vätskan i blodet. Att lymfsystemet är viktigt för immunförsvaret och kroppen råder det inga tvivel om. Men om det går att boosta det med massage är inte lika klart.
– Det finns inga tydliga vetenskapliga bevis för att det här fungerar. Det är lite tveksamt hur bra effekt man kan få, säger Jonas Fuxe som forskar kring lymfsystemet och dess roll i spridning av cancer.
Lymfmassage innebär olika massagegrepp och strykningar med visst tryck på huden, som ska få lymfvätska att dräneras från ett ställe till ett annat. En annan viktig ingrediens för att stimulera lymfflödet är andningen. Men det här är ingenting som friska personer behöver fundera över, enligt Sue Mellgrim som är medicinsk lymfterapeut.
– Helt friska människor som mår bra och inte tidigare behövt hjälp med sitt lymfsystem, behöver inte fundera över om lymfsystemet fungerar eller inte fungerar. Lymfsystemet sköter sig själv.
Lymfsystemet blir dock precis som många andra delar av kroppen ”lite trögare” om vi stressar mycket.
– Kroppen, inklusive lymfsystemet mår bra av att vi då och då bryter oss loss från dagens stress, stannar upp och tar några djupa andetag och sträcker på oss, kanske vilar en stund. En massage kan vara det som ger oss den välbehövliga pausen. Vilken typ av massage en frisk människa gör, spelar mindre roll, bara massagen känns välgörande.
– Det är också viktigt att röra på sig utan att stressa, ta en promenad, dansa, eller gå på gymmet. När vi rör på oss, på rätt sätt – gärna med glädje, brukar också andningen regleras från ytlig andning till djupare andning.
Men går det att öka flödet i lymfsystemet?
– Ja, tillfälligt. Lymfsystemet jobbar bäst när vi sover. Då passar det på att städa undan slaggprodukter och metaboliter som samlats mellan cellerna i vår kropp. Man kan säga att lymfkärlen är ”kroppens dammsugare”. När vi andas djupt så ökar lymfflödet i kroppen och lymfsystemet börjar jobba lite extra snabbt.
– Har man däremot ett trögt lymfsystem på grund av att lymfsystemet är trasigt någonstans, så behövs ofta kompressionskläder för att hjälpa till att ge skjuts åt lymfvätskan. Även lymfdränage hjälper. Ett lymfdränage håller dock inte speciellt länge om man inte sätter på sig kompressionskläder direkt efter behandlingen. Det håller cirka fyra timmar, sedan blir det långsamt trögare igen.
Lymfmassage och lymfdränage är dock två olika metoder som inte ska blandas ihop.
– Lymfdränage är en behandling, där man hittar andra vägar än de normala lymfkärlen skulle ta, på grund av att lymfsystemet är trasigt. Man leder vätskan förbi ett trasigt område till ett friskt område. Det fordras kunskap om anatomi, fysiologi, lymfologi och kunskap om patientens skadade lymfsystem.
Lymfmassage-trenden har gjort att det i dag är en enda röra av mer och mindre utbildade lymfterapeuter som utför lymfmassage. De kan heta legitimerade lymfterapeuter, diplomerade lymfterapeuter, certifierade lymfterapeuter eller bara lymfterapeuter. Titlarna är inte skyddade.
Har man ett medfött fel på lymfsystemet eller lymfödem vilket man kan få efter en cancerbehandling bör man vända sig till en medicinsk lymfterapeut med vårdlegitimation.
– Personen som ska behandla ett lymfödem ska ha en legitimation som sjuksköterska, arbetsterapeut, fysioterapeut eller legitimerad sjukgymnast. Patienterna blir så förvirrade av alla titlar som innehåller ordet ”lymf”. Men Svenska ödemförbundet har kommit fram till en ny benämning för legitimerad vårdpersonal med vidareutbildning till lymfterapeut och det är att de ska kallas för ”medicinsk lymfterapeut”. Sedan ett par år tillbaka får nyutbildade lymfterapeuter sitt utbildningsbevis med titeln medicinsk lymfterapeut.
Lymfsystemet består av ett nätverk med lymfkärl och lymfkörtlar samt vissa organ. Tillsammans med blodsystemet håller lymfsystemet en bra vätskebalansen i kroppen genom att transportera bort överflödig vätska från olika delar av kroppen.
Vätskan som transporteras bort kallas lymfa och består bland annat av vatten, proteiner, vita blodkroppar, fettsyror, bakterier samt gamla och skadade celler. Lymfan transporteras av lymfkärlen och när den kommer till lymfkörtlarna (som sitter utplacerade i grupper vid till exempel armhålorna, nacken och i ljumskarna) så renas lymfan från skadliga ämnen som bakterier. Så småningom töms vätskan tillbaka i blodet.
Källa 1177, Jonas Fuxe
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?