”Vi kommer från naturen och ska en dag komma tillbaka dit”

Rachel ”Yoga Girl” Bråthén är veckans Wellnessprofil

 • Jessica Holm
Publisert:

Från Aruba tillbaka till Sverige. Efter nästan 15 år på den karibiska ön har Rachel Bråthén och hennes familj landat mitt i den svenska naturen. Yogan är fortfarande en stor del av hennes liv och verksamhet. Men numera är det främst samhörigheten med Moder jord som får hennes fokus.

I sin roll som hälso- och yogainspiratör är Rachel Bråthén, kanske mer känd som Yoga girl, en källa till inspiration för många som eftersträvar ett liv i balans. Runt 2012, när hälsotrenden började ta fart på riktigt, var hon bland de första att kombinera yoga med sociala medier.
– Syftet var egentligen aldrig att kontot skulle växa. Jag lade ut bilder för att familj och vänner här i Sverige skulle se vad jag gjorde på Aruba på dagarna, säger Rachel.

Men växte gjorde det. Och människor runtom i världen fick upp ögonen för Rachel och hennes verksamhet – som då handlade om allt från att resa runtom i världen för att lära ut yoga, till att senare bygga upp en egen yogastudio på Aruba. 

Åren gick, verksamhet växte snabbt till att innebära både anställda och att Yoga Girl blev ett registrerat varumärke. Både Rachel och hennes man, Dennis, jobbar numera i bolaget.

– Han driver vår yogastudio Island yoga på Aruba och äger ett café på ön som är superpopulärt. Dennis filmar och fotar allt vi skapar online och är jätteduktig bakom kameran. Alla digitala yogaklasser med mig finns tack vare honom, förklarar Rachel.

För något år sedan gick flyttlasset hem till Sverige igen, efter många år utomlands.

– På Aruba blev jag sjuk. Jag hade influensaliknande symptom och det visade sig att det berodde på giftigt mögel i vårt hus. Vi flyttade ut omedelbart och på sommaren hyrde vi en stuga i Sverige. Därefter kändes det naturligt att stanna kvar och jobba härifrån.

Målet med Yoga girl är enligt Rachel själv att ”skapa en ny livsstil som fokuserar på gemenskap, healing och självkärlek”. På senare tid har hon fokuserat på att lära ut, och dela med sig av, hur vi människor kan hitta vår koppling till Moder jord för att hitta hem till oss själva, våra kroppar och naturen.  

Hur ser livet ut nu när ni bor i Sverige istället?

– Vi bor på landet, nära ett naturreservat precis vid Mälaren. Det är en dröm. Livet är väldigt lugnt helt plötsligt. Huset är litet, men vi har vattnet och fantastisk natur precis utanför dörren. Jag är jätteglad att ha hittat hem till Sverige igen.

Hur ser din vardag ut nu?

– Jag spelar in sex poddavsnitt i veckan, vilket sväljer mycket tid. Men jag är väldigt mycket i trädgården, ute i skogen med min dotter, fixar och donar med olika projekt vi här hemma. Jag har alltid en del jobb kring vår plattform, men just nu har jag inget stort jobb framför mig. Jag dricker mycket te och tillbringar mycket tid på yogamattan, vilket känns som en stor lyx efter ett tufft år förra året med flytt och förändring.

På vilket sätt hör naturen och spiritualitet ihop – enligt dig?

– Jag tror inte att vi kan separera spiritualiteten från vår koppling till naturen. Vi kommer från naturen och vi kommer en dag komma tillbaka dit. Resan däremellan handlar om att förstå att naturen inte är en plats vi besöker, utan något vi är. Jag tror att mycket av vår smärta och separation kommer från att vi har blivit så bortkopplade från jorden vi lever på. För mig är Gud och Moder jord samma sak.

Hur tränar du idag?

– Jag yogar alltid varje dag, men min fysiska yoga ser väldigt mycket mjukare och lugnare ut idag än vad den gjorde för ett par år sedan. Jag föredrar en mjuk, lugn typ av yoga just nu, men tycker också mycket om att springa. Att springa utomhus är stort för mig. Det finns en frihet i det som jag alltid velat landa i, men jag har haft svårt att hitta en rutin. Just nu springer jag två till tre gånger i veckan.

To love and let go

Brathen, Rachel

To love and let go

99,00 kr239,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Vi som följer dig har sett att du har en ritual, där du spenderar mycket tid vid ditt tebord. Berätta!

– Jag utför en teceremoni där jag hittar inre ro och får en stunds närvaro med naturen varje dag. Själva ritualen är väldigt specifik och rörelserna hjälper mig samla tankarna och hitta hem till mig själv. Det är svårt att förklara i ord, men det handlar om växtmedicin, meditation och samhörighet. De senaste åren har te blivit viktigare för mig än yoga, vilket säger ganska mycket.

Vardagsglädje – hur hittar du den?

– I naturen. Just nu upplever jag en enorm glädje varje morgon när jag går ut i trädgården och ser att de växter jag planterat dagen innan klarat natten. Jag bygger mycket av min dag kring att hitta glädje i vardagen. Min dotter, min man, våra hundar, ett dopp i sjön, skogen. 

Vad betyder yttre ting för dig?

– Vi förlorade nästan alla våra ägodelar förra året efter att vi hittade giftigt mögel i vårt hus på Aruba. Efter det lägger jag mycket större vikt på de ägodelar som faktiskt betyder extremt mycket. Nostalgiska saker, minnen, foton. Förut hade jag dessa i en låda för att de inte skulle “skadas” eller försvinna. Nu vill jag ha dem centralt hemma och kunna se och röra vid dem varje dag.

Äter du även sådant som du vet är "onyttigt"?

– Jag tänker inte på mat på det sättet. Jag dricker vin till maten när jag är sugen, äter choklad när jag är sugen. Jag försöker äta 100 procent ekologiskt, men vill inte ha skam eller ångest kopplat till vad jag äter. Jag äter det som får mig att må bra – både själsligt och kroppsligt. Jag vill känna lycka i min kost och tycker mycket om att laga mat. Den bästa maten är den jag odlat själv. Min dröm är att bli självförsörjande.

Har du någon "guilty pleasure" som du kan avslöja?

– Nej, jag är en människa. Jag gör mänskliga saker men känner aldrig skuld eller skam. Jag gråter nästan varje dag. Ibland för att jag är glad och tacksam, ibland för att jag är ledsen. Jag är lite pedantisk och vill ha saker på mitt sätt. Jag älskar att klämma min mans pormaskar, verkligen ÄLSKAR! Men skäms inte för något, säger hon och skrattar.

Är du mån om din egentid?

– Extremt. Jag behöver den tiden för att på riktigt kunna känna in vad jag behöver och hur jag mår. Jag dricker te, yogar, dansar, mediterar, läser och skriver. Att vara ensam är jätteviktigt för mig. Det är i dessa stunder jag bygger min inre ro.

Du är stor på sociala medier, blir det för mycket skärmtid ibland?

– Jag går igenom cykler när jag är väldigt närvarande på sociala medier och perioder när jag knappt lägger upp något alls. När jag har för mycket skärmtid känner jag av det i kroppen, jag blir lite mer spänd och stressad. Jag försöker lyssna på kroppen och lägga ner telefonen så fort det inte känns givande eller balanserat.

Hur bemöter du motgångar i livet?

– Att hålla fast vid de ritualer och saker som jag vet stöttar min spirituella, emotionella och fysiska hälsa är viktigt för mig. Det är som allra svårast att hålla fast vid dessa när tunga saker kommer i ens väg. Men det är då vi behöver dem som allra mest.

Du är en stor inspirationskälla och förebild, hur känns det?

– Det är inget jag tänker särskilt mycket på i vardagen. Ibland har jag svårt att på riktigt ta emot och känna in när folk hör av sig och säger att något jag skrivit eller sagt har påverkat dem. Jag delar min egen resa på ett så sant och sårbart sätt som jag kan. Det känns bra för mig, och jag hittar mycket healing i att dela med mig av det jag känner. Jag tänker sällan på hur saker tas emot, men det är väldigt fint att få höra om när det landar på ett bra sätt.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill leva ett lugnt liv nära naturen. Mina framtidsplaner just nu handlar mer om vad jag kan skala av, än vad jag vill lägga till. Jag vet att framtiden är i Sverige. Jag känner mig så hemma här nu efter nästan 15 år utomlands.

Har du något "motto"?

– Lyssna mer på din inre röst än alla andras.

Slutligen, vilka är dina tre bästa "wellness-tips" till våra läsare?

1. Skriv en tacksamhetsdagbok! Avsluta varje dag med att skriva ner fem saker du är tacksam för som skett under dagen. Tacksamhet är stort och kan verkligen förändra våra liv.

2. Bli mer intuitiv i hur du rör på kroppen. Skapa en rutin där du känner in vad du verkligen behöver och ge dig själv det. Vi behöver sällan exakt samma sak varje dag. Lyssna på vad kroppen faktiskt ber om.

3. Tillbringa mer ostörd, lugn tid i naturen. Låt ditt inre barn visa vägen. Krama ett träd varje dag.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Redaktionens val

 1. TRÄNING

  ”Nu har jag verkligen fått uppleva äkta kärlek”

 2. MENTAL HÄLSA

  ”Jag utgår ifrån att jag har rätt och alla andra har fel”

 3. MENTAL HÄLSA

  ”Det paret har en speciell plats i mitt hjärta”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Jessica Holm