Elaine Eksvärds smarta retorik-knep för mingel

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Hur får du folk att vilja prata med dig på ett mingel? Och var får man egentligen säga vid ett sådant tillfälle? Retorikern Elaine Eksvärd bjuder på riktigt smarta knep.

Nu när restriktionerna har tagits bort kan det bli en del mingel framöver. Vi är dock ganska många som inte är helt bekväma i den situationen. Erika Kits Gölevik får som tur är ett helt gäng smarta tips av retorikern Elaine Eksvärd som kan göra oss mer avslappnade med kallpratet.

– Den första regeln på ett mingel är att först känna in läget och sen haka på. Och snappa gärna upp vad folk heter, när du gjort det kör du namnmetoden ”ja men som du sa, Peter”. Då känner Peter sig sedd. Folk tycker om andra som är intresserade av en.

Vad ska man prata om på mingel?

Men vad ska man egentligen säga? Elaine menar att man ska försöka hålla sig till trevligt mellanmjölkssnack.

– Djup-prat hör hemma hos dina vänner, din familj och terapisoffan. Håll dig till kallprat. Väder och vind tar dock slut rätt snabbt och snälla, inget coronaprat! Utan var bara nyfiken, ”Vad gör du på fritiden”, ”Kollar du på någon bra serie nu?” Mellanmjölkssnack som ändå är lite kul.

Hon har även ett rigtigt bra knep som får fok att vilja prata med dig.

– Det finns en konversationsteknik jag gärna vill lära ut, det är att man upprepar ett ord i meningen som den andra säger. Du kanske säger ”jag var i London i helgen” då säger jag ”London?” ”Ja, precis det var...”. Men det är viktigt att upprepa rätt ord, det som leder konversationen vidare. Det är detta som är konversationsteknikens nyckel att få andra att vilja prata med dig.

Erika pratar även med prästen Torbjörn Ahlund om lycka, liv och död i podden Revoluytionskvarten. Är lycka egentligen något att sträva efter och förvänta sig? Lyssna på hela avsnittet här.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. MENTAL HÄLSA

  Kroppsspråket som avslöjar att någon ljuger

 3. MENTAL HÄLSA

  Ensamhet är lika farligt som rökning

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.