Må bättre genom att få koll på dina tankar

 • Sebastian Lundgren
Publisert:

Är hälsan gratis om vi bara lever lite mer som vi är skapta? Erika Kits Gölevik träffar läkaren, epidemiologen och författaren Anders Wallensten som skrivit boken ”Hälsogåtan – evolution, forskning och 48 konkreta råd”.

Hälsogåtan

Wallensten, Anders

Hälsogåtan

259,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Det är sedan länge tillbaka känt att vi människor känner oss bättre när vi fysiskt mår bra. Men hur går det ihop med det mentala? I veckans avsnitt intervjuar Erika Kits Gölevik läkaren, epedemiologen och författaren Anders Wallensten som berättar vad han kommit fram till.

– Steg ett är att bli medveten om att man kan ifrågasätta sina tankar, att inte ta allt som kommer upp i huvudet som fakta. Egentligen är det ju ganska givet att det är så, eftersom vi en dag kan sitta i ensamma i ett rum och vara nedstämda och en annan dag känna oss glada och tycka att det är skönt att vara själv. Det är samma rum, samma jag. Det enda som har ändrats är mina tankar.

Men hur gör man då om man vaknar upp en dag och allting bara känns mörkt, tungt och jobbigt. Hur hanterar man det?

– Det finns olika sätt, men det här med att meditera det tycker jag är perfekt. Om jag mer fastnat i jobbiga känslor så är rörelse oslagbart. Får jag sinnesnärvaron att komma på att jag skulle må bra av att röra på mig, då är det väldigt sällan man kommer tillbaka och har samma sinnesställning efteråt, säger Anders.

– Det är det att fånga sig själv lite snabbare, och det kommer med medvetenheten om sina tankar, meditation och kring att skaffa sig såna här vanor generellt. Man har närmare till hands till de här verktygen som kan få en på bättre tankar.

Vad är de vanligaste tankevurporna man ibland gör?

– När det kommer till träningen så har vi en hjärna som säger åt oss att ta det lugnt. Det har vi i oss. Därför måste vi köra över vår egen hjärna med logik och säga ’jag vet att jag mår bättre om jag rör på mig än att sitta här i soffan’. Har man väl fått in en vana där man kombinerar det med något annat så blir det lättare. Till exempel som att gå till jobbet, säger Anders.

Det senaste segmentet av Revolutionskvarten heter ”back to basic”, och en sak som vi Sverige gjort väldigt länge är att träna.

Därför visar Erika Kits Gölevik tillsammans med Peter Kits Gölevik hur de gamla drängarna tränade en gång i tiden.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. HÄLSA

  Gamla sanningar – därför vill vi inte släppa dem

 3. HÄLSA

  Så håller du ihop gruppen när det krisar

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Sebastian Lundgren