”Älskling, jag är hundra procent spirituell”

Loreen är veckans Wellnessprofil

Publisert:
Loreen
Loreen

Vandring, motocross och ayahuasca.

För Loreen är den fysiska hälsan lika viktig som den spirituella.

– Älskling, jag är hundra procent spirituell. Jag kommer från ett släkte av nomader i Atlasbergen. Det är så hårt rotat i allt som vi gör, det finns inget vi gör som inte bottnar i det spirituella, säger hon.

Några veckor återstår till Melodifestivalen 2023 och för Loreen är det lika mycket en fysisk som en konstnärlig utmaning.

– Jag har en 15 kilos-väst som jag promenerar med varje morgon oavsett om det är regn, snö eller vind, säger hon. Hjärtat måste bli starkare eftersom andningen påverkar sången. Har du inte styrkan och konditionen så sticker pulsen iväg och det hörs på rösten och märks i framträdandet.

Du känns väldigt fysisk på scen.

– Ja, sedan är det en väldigt pressad energi under tävlingen. Det är inte bara min energi, även alla andra tävlandes och de som jobbar i tv-produktionen. Det blir extremt hajpat och all den energin samlas under samma tak. Så det handlar även om att vara i form rent mentalt och kunna fokusera på sin uppgift.

Hur tränar du utöver promenaderna?

– Jag är en friluftsmänniska som gillar att vandra, åka skidor och köra motorcross i skogen. Inför Melodifestivalen tränar jag två gånger om dagen, kondition och styrka. Just nu befinner jag på Gotland – där jag bor den mesta delen av tiden – och här tränar jag yoga, pilates och lyfter skrot.

Det känns som att du menar riktigt skrot.

– Ja precis, det finns mycket bråte här, stockar och metalldelar som man kan bära runt på. Det finns även en hamn, ett gammalt varv, där jag flyttar runt på en massa båtskrot.

Påverkar den fysiska träningen det mentala måendet?

– Att ta hand om sin kropp och sin själ är A och O om man vill ha ett balanserat och närvarande liv. Den mentala och fysiska hälsan är hårt sammankopplade. Allt snurrar så fort i vardagen och den enda motpolen är att utmana kroppen fysiskt och på så vis landa i sig själv.

Hur jobbar du med meditation?

– Många tror att man måste sitta på en bänk någonstans och blunda, men meditation kan se ut på olika sätt. Jag kan meditera när jag dammsuger. Det handlar bara om att vara tyst och observera sina egna tankar. Om du bara är stilla och fokuserar på din andning så varvar kroppen ner på ett naturligt sätt. Jag måste meditera i alla fall tre dagar i veckan, annars tar jag felaktiga beslut och går i en riktning som jag inte vill.

ANNONS

Beställ biljetter till Loreens framträdande på Mello här!

Ticketmaster (Extern länk)

Loreen slog igenom när hon vann Eurovision song contest med Euphoria 2012. Sedan dess har hon blivit en av våra mest folkkära artister och synts i både Så mycket bättre och Melodifestivalen 2017. Hur tänker hon med nästa års tävlingsbidrag Tattoo?

– Innan jag tackade ja till Melodifestivalen tänkte jag: vad vill jag berätta? Vad behöver berättas? Det behövs en motpol till alla utmaningar som vi har i våra liv just nu: energikris, inflation, krig. Det är tuffa och tunga energier som påverkar oss kollektivt och som behöver balanseras upp med ljus och glädje. Den här låten lyfter kärleken och i mitt fall riktar den sig till alla som jag älskar innerligt i mitt liv.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Då har jag lite olika knep. Ett är this too shall pass, jag får bara vänta ut det hela. Det är också den jobbigaste strategin eftersom man vill att det ska sluta på en gång. Sedan kan jag ändra mina energier genom att titta på någon standup-show på tv. Jag vill höra skratt, jag vill ändra mig mentalt. Även om jag är skitförbannad så kalibreras jag om psykiskt om jag tittar på typ Dave Chappelle.

Har du en spirituell sida?

– Älskling, jag är hundra procent spirituell. Jag kommer från ett släkte av nomader i Atlasbergen. Det är så hårt rotat i allt som vi gör, det finns inget vi gör som inte bottnar i det spirituella.

Du provade ayahuasca – hur var det?

– Jag gjorde det i Mexiko när jag var 28 år och det var en stark upplevelse. Många människor gör det som flykt och det tycker jag man ska undvika. Jag hade jobbat med mig själv i jävligt många år och hade ett tydligt mål med vart jag var på väg. Ska man gräva i sig själv och försöka förstå varför man beter sig som man gör så tycker jag att det är bra. För mig var det inget rus, det var inte så att jag blev hög, snarare så att jag tänkte ”Wow, detta är mina blindfläckar”.

Vad grundar sig ditt sökande i?

– Jag vill uppleva livet maximalt och för att kunna göra det måste jag vara fri. Hur blir jag så fri i mig själv att jag vågar göra som jag vill? Jag lär känna mig själv och bryter mig loss från mitt ego. Vi har alla varit med om saker som kan isolera oss och begränsa oss, saker som utvecklas till smärtkroppar och som måste ses och förstås. Det är så jävla viktigt att inte ignorera det.

Var kommer ditt behov att förstå dig själv ifrån?

– Jag har varit en tänkare sedan barnsben, men det finns också en liten flicka som hade en tuff uppväxt med en ensamstående mamma och många syskon där vi levde under existensminimum. Dessutom kommer jag från ett hem där man pratade om döden, livet och varför vi är här.

Vad är du för stjärntecken och speglar det din personlighet?

– Jag är våg, men ascendenten är kräfta och jag har även väldigt mycket jungfru i mig. Vågen stämmer absolut: varje beslut måste tänkas igenom noggrant, du kan inte pressa en våg att svara nu nu nu. En annan grej är att saker måste vara estetiskt vackra. Kommer jag till ett hotell, det spelar ingen roll hur lyxigt det är, så kommer jag byta om det inte är estetisk behagligt. Eller så börjar jag möblera om rummet, haha. Kvinnliga vågar kan upplevas som starkare krigare och det stämmer också, men jag kan även vara skör och sårbar.

När är du sårbar?

– Jag är sårbar och öppen i alla kärleksrelationer. Det finns inget mellanläge, jag är väldigt mycket all in och den energin kan skrämma folk. Men jag har accepterat att jag är som jag är. Jag är brutalt ärlig och jag kommer inte ändra på mig. Samtidigt, vi ska alla dö, vad fan spelar det för roll?

ANNONS

Köp biljetter till Loreens framträdande på Mello här!

Ticketmaster (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten