Serotonin – signalsubstansen som påverkar hur vi mår

 • Ella Käck
Publisert:

Felaktigt har det kallats för ”kroppens lyckohormon”. Men vad är egentligen serotonin som har en sådan stor påverkan på hur vi mår och fungerar?

Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi, reder ut.

Serotonin, har felaktigt kallats för ”kroppens lyckohormon”, trots att det faktiskt är en signalsubstans.

Tillsammans med dopamin, en annan av signalsubstanserna i vår kropp, har serotonin en stark påverkan på vårt mående.

– Utan att balanseras ut med dopamin hade serotoninet gjort oss glada, men vi hade saknat driv. Men serotonin påverkar också hur smärtkänsliga vi är, vår temperaturreglering och det påverkar vårt blodtryck, säger Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

Serotonin är en signalsubstans som bara delvis kommer från hjärnan. I första hand är det faktiskt magen som styr genom det så kallade enteriska nervsystemet. Systemet, som i sin tur är en del av det autonoma nervsystemet, har ibland kallats för en ”andra hjärna” eftersom magstrupen, magen och tarmarna är täckta av ett hölje med vävnader som innehåller samma signalsubstanser i hjärnan och påverkas av densamma.

– Serotonin är viktigt för hjärnan, men det är också viktigt för hela kroppen. I magen producerar vi 90 procent av allt serotonin som kroppen producerar.

Serotonin har ofta kopplats samman med pulsträning, eftersom det sägs öka signalsubstansen i hjärnan. Det hänger inte sällan ihop med att magen mår bra av att vi rör på oss, förklarar Cecilia Tibell.

– Nu kommer jag sticka ut haken här lite. Men det finns väldigt mycket forskning som visar på att hur vi mår både psykiskt och fysiskt hänger ihop med hur vår mage mår.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.
Serotonin

Houellebecq, Michel

Serotonin

259,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Dopamin – en nyckelspelare för vår överlevnad

 2. HÄLSA

  ”Något är skevt med mina diagnoser”

 3. HÄLSA

  Hormonspecialen – Här är alla avsnitt av podden

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.