
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Bastu, eller sauna om finländarna får bestäma, kommer i många olika former och typer. Så påverkas din hälsa av den finska traditionen.
Att det finns en stark bastutradition i Sverige är det nog ingen som har missat. Särskilt med tanke på att det är ett utmärkt sätt att slappna av, socialisera sig med familjen, vänner eller släkten – samtidigt som det är bra för hygienen.
Men visste du att basta faktiskt har flera positiva effekter för hälsan? Jo – det är nämligen så att flera olika viktiga system triggas igång när vi sätter oss ned i bastuns värme.
– En sak som händer är att man börjar svettas, det är kroppens reaktion att reglera temperaturen. Kroppen strävar efter en relativ konstant temperatur kring 37 grader, när kroppstemperaturen stiger försöker kroppen reglera den genom att producera svett, säger Hans Hägglund, läkare, adjungerad professor vid Uppsala universitet och författaren till ”Bastuboken. Heta fakta om bastu och hälsa”, till Wellness.
Samtidigt vidgas de yttre kärlen för att släppa ut värme, och det är då magin sätter igång
– Kärlen vidgas, blodtrycket och blodfetterna minskar. Påverkan på immunförsvaret, hormonsystemet och nervsystemet bidrar till de positiva hälsoeffekterna, berättar Hans vidare.
Men bastun har inte bara positiva effekter på det fysiska. Nya studier visar även att bastubadet kan vara bra till exempel mot huvudvärk och ångest.
– I flera studier har man sett effekterna av att bada bastu regelbundet. Studierna tyder bland annat på minskat antal förkylningar, förbättringar för patienter med mildare depression, oro, muskelvärk, ångest och huvudvärk, säger Hans.
Förutom att vara bra för dig som bara gillar att ta det lugnt lite då och då, så finns det nya råd och rön som säger att regelbunden bastu kombinerad med träning kan vara en superhit.
– När du bastar så påminner det väldigt mycket om ett konditionspass, fast skillnaden är att man inte aktiverar muskulaturen, säger Hans Hägglund.
Men kombinerar man de två så kan det alltså bli succé – i alla fall enligt forskning.
– Nya studier pekar på att värme kombinerat med styrketräning skulle kunna stimulera ökad styrka, och bidra till ökad muskelmassa, berättar Hägglund.
– I princip kan man säga så här, de flesta som kan gå in i bastun kan även gå ut från den. Sen bör man vara försiktig om man har feber eller en pågående infektion, säger Hans Hägglund
”Man ska inte dricka alkohol i bastun”
Man bör även avstå bastun om man bland annat haft en hjärtinfarkt eller pågår en behandling med läkemedelsplåster.
– Man brukar säga att man ska vara försiktig om man nyligen haft en nyligen genomgången hjärtinfarkt (fyra till sex veckor). Sen ska man inte dricka alkohol i bastun. Det bidrar till sämre omdöme, tanke- och reaktionsförmåga. Dessutom ökas risken för att svimma och oregelbunden hjärtrytm. Samma sak gäller även dagen efter, man ska inte heller basta bakfull, säger Hägglund och fortsätter:
– Plåster som utsöndrar medicin ska man också vara försiktig med, då kärlen vidgas och huden tar in mer läkemedel via plåstret.
IR-bastu (infraröd bastu)
Traditionell bastu
Källa: Träningshuset
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?