Så klarar du vinterbadet – trenden som gör under för hälsan

Publisert:

Mer energi, bättre humör, godare sömn och högre ämnesomsättning är bara några av hälsofördelarna med vinterbad. Wellness träningsprofil Erika Kits Gölevik ger dig sina bästa tips för att klara av det kalla doppet. Och jo, badkrukor kan också.

Vid var och varannan brygga finns en öppen isvak och i sociala medier kryllar det av kallbadare och grupper för kallbadare. Det här året har vinterbadandet blivit en megatrend. Och visst är det en hälsosam sådan. Förutom adrenalinkicken och den extra energiskjutsen så frigör kylan endorfiner som både kan lindra smärta och värk samt verka antidepressivt.

Ger högre ämnesomsättning

Fredrik Nyström som är professor i internmedicin vid Linköpings universitet har studerat kylans inverkan på kroppen och menar att kyla även ger en högre ämnesomsättning vilket motverkar fetma. 

För Wellness hälsoprofil Erika Kits Gölevik handlar det även om mentala fördelar. Att få en påminnelse om att man genomför det man bestämmer sig för även om det är motigt, samt att man tränar sig själv på att möta stress med lugn. 

– Jag är en trogen vinterbadare sen tre år. Det är en daglig rutin som jag inte tummar på. Det gör verkligen all skillnad, det är som en daglig liten energi-skjuts. Det är också en daglig påminnelse om att jag är en person som gör det jag tänker göra även om det är motigt. För om sanningen ska fram så kan det vara ganska duktigt motigt innan det där badet, säger Erika.

Men när Erika väl kliver i blir allting kristallklart.

– När jag väl kliver i är det som att alla tankar jag har bara, och det är ganska många, dras in mot mitten och så blir man helt samlad. Allt ludd man har i huvudet blir skarpt. Det blir färgfilm!

Erika Kits Gölevik kommer upp från sitt dagliga vinterdopp.
Erika Kits Gölevik kommer upp från sitt dagliga vinterdopp.

Möter stress med lugn

Och märkligt nog är hon lugn i badet och tar god tid på sig. Erika tränar på att möta kroppens reflexer att vilja flyga upp ur vattnet med att samla sig och vara lugn.

– Fråga dig själv hur situationen är? kan jag vara kvar här? Ja, det kan jag faktiskt. Andas djupt. Så lär man sig att svara på stress med lugn. Numera blir jag lugn av det.

Känslan efteråt är förstås riktigt härlig men det gäller att klä på sig riktigt ordentligt och röra på sig så att man inte blir för kall.

– Efteråt är man pigg och samlad, och hela kroppen skjutsar på med värme. Man är klar i huvudet och känner att man äger världen.

Badkrukor gillar vinterbad

Men hur är det med badkrukor, kan någon som inte älskar att bada om sommaren gilla vinterbad? Erika menar att vinterbadande är en helt annan grej än sommarbad så badkrukor kan absolut bli vinterbadare. 

– Jag har hört flera säga att de är i vanliga fall badkrukor men vinterbad är en annan grej. Själv är jag också mer harig med att bada på sommaren. På sommaren ska det ju vara njutningsfullt. På vintern är det så beyond kallt så det är en helt annan upplevelse.

Så varför har det blivit en sådan trend just nu? Erika tror att pandemin har gett oss en folkhälsokämparglöd som får oss att vi försöka se det bästa med klimatet vi lever i.

– I år har det exploderat och det är ju fantastiskt. Vi kan inte resa och då tar vi saken i egna händer och det visar en positiv inställning. När saker och ting förändras och är jobbigt visar vi på någon form av folkhälso-kämparglöd.

Se Erikas vinterbadande i videon och lyssna på podden Revolutionskvarten, där Erika och Martin de la Foi pratar om hur man håller ut i kyla och i pandemi.

ANNONS

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår!

Werlabs (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.