”Jag är inte så hård och aggressiv som alla säger”

Julia Frändfors är Veckans Wellness-profil

 • Saga Aginger
Publisert:

Julia Frändfors jobbar med att underhålla.

Men när det blir mörkt, då blir det ordentligt mörkt.

Profilen är traditionsfascist, lojal mot sina nära, säger ifrån om någon är tråkig – och står för allt hon gör.

Det är dagen före midsommar och Julia Frändfors sitter i sin trädgård. Bortsett från fjärilarna, som hon har fobi för, mår hon kanon.

– Jag ska ha en sillunch och fira midsommar i min trädgård. Allting är så mysigt innan, men i morgon kommer jag vakna med ångest och stress över att jag ska fixa och hålla på.

Julia beskriver sig själv som en frilansande clown. Hennes jobb är att underhålla. Utöver podden ”Daddy Issues”, tillsammans med Julia Lyskova, är hon nu aktuell med ytterligare en podd och Aftonbladets valsatsning #minfråga.

Men att jobba som frilansande medieprofil kräver att Julia ständigt måste leverera, vilket hon själv säger att hon fått lära sig den hårda vägen.

– Jag tror inte att jag har förstått det riktigt förrän nu hur mycket det faktiskt påverkar mig. Jag har hela tiden tänkt att jag älskar att umgås med folk, fixa saker, hålla låda och stå på bordet på fest. Men jag har insett att jag inte kan leva så samtidigt som jag jobbar med det här. På ett vanligt jobb kan man bara gå in och riva av, men det kan jag inte göra. Det är ju hela tiden jag och min person som ska vara kul och leverera.

Hur hanterar du det?

– Jag har upptäckt att jag får energi av att vara ensam och isolera mig. Att jag inte kan filma en hel dag och sen gå ut och köra aw på Wollmars med ett gäng. Eller jag kan det, men då går jag ju på de sista batterierna. Så det blir ett jävla bakslag och då ligger jag och vill dö och gråta i två dagar. Så nu fattar jag att jag måste planera. Det låter så himla bortskämt, men det är så. För när man ska vara kul och hålla den berömda lådan så måste man ibland hålla lådan stängd också.

Vad gör du för att återhämta dig?

– Då lever jag bara som en 80-årig kärring, det är det som funkar. Jag älskar att skrota runt själv och pilla med någon blomma eller hålla på med min stinkande kanin. Tvätta tycker jag är otroligt meditativt. Sortera i källaren, handla mat och bara stå och kolla länge på grejer, lyssna på P1 och snacka väder med grannen. Jag läser väldigt mycket också.

Att isolera sig för att samla energi. Kan det vara svårt att motivera för sig själv och sina vänner?

– Ja, skitsvårt! Alltså jag ställde in en kompisdejt senast i går och skrev ett sms 06:30 på morgonen när jag vaknade med vargtimma. Jag vet ju flera dagar innan att jag inte kommer palla ses, men jag vågar inte ställa in för att jag tycker det är så otrevligt. Ibland brukar jag blocka personen så jag inte får svaret, för jag är så rädd att göra någon besviken. Men jag har ju märkt nu på senare tid att folk har mycket mer förståelse för det än vad jag tror.

Julia Frändfors hittade tillbaka till fotbollen och simningen efter ett tungt breakup.

Tränar du något?

– Ja! Sjukt att man kan svara ja på den frågan. Jag är ju tokig i att simma. Efter mitt pissjobbiga breakup så hamnade jag i en sådan kris som man alltid gör. Då tänkte jag ”vad gjorde mig glad när jag var liten?” och då var det fotboll. Så jag började gå på Gnaget-matcher igen, vilket är det mest ångestdämpande jag vet. Men det var också lukten av klor och att vara i vatten. Att simma är så bra för oss dampungar, för det är lugnande för själen och och det är svinbra träning utan att man fattar det. Men det bästa av allt är att jag inte kan ta upp luren när jag är i bassängen. Drömtrion är att köra 45 minuter på gymmet, simma i 45 minuter och sen basta i 45 minuter.

Skulle du säga att du mår bra av att ha träningen i ditt liv?

– Ja, och mina kompisar säger att det märks så fruktansvärt tydligt när jag inte tränat. Om jag inte tränar så blir jag på riktigt en mycket sämre människa. Jag blir rastlös, förbannad och mycket mer lättirriterad. Och min ångest försvinner helt när jag lever som en hel och ren människa, utan alkohol och med träning.

– Jag läste att Sandra Beijer också varit Wellness-profil och sagt att hon tränar för att vara snygg. Och det är också grunden för att jag tränar, för man vill ju vara tajt. Men sen så är det en bonus att jag mår skitbra. Jag har mycket bättre tålamod, gapar inte på mamma över minsta lilla och är mycket roligare och snabbare i hjärnan.

Du sa att du mår bättre när du tränar och inte dricker, blir det ett nyktert 2023?

– Nej, men jag körde nykterist 2022 ganska länge faktiskt. Och jag blir så jävla töntig, jag går runt och mässar om det för alla. Sedan äter jag bara ägg och keso, mediterar och springer klockan sex på morgonen. Jag är antingen svart eller vit och jag kämpar hela tiden med att försöka hitta balansen. Jag kommer nog aldrig bli helnykterist, men det finns inga stunder i livet som jag älskar mer än mina rena perioder, för då går jag runt och är en livs levande filbunke av harmoni.

Det känns som du har nära till ilska, hur hanterar du dina känslolägen?

– Jo, men det har jag, men jag tycker det blir bättre och bättre hela tiden. Men har man varit sådan en gång kommer man ju aldrig ifrån det, speciellt som svart kvinna. De älskar ju att sätta en i något slags fack, att man är lex Scary Spice. Jag tror inte att den stämpeln skulle vara så himla svår att sudda bort om jag inte hade sett ut som jag gör. Jag är inte så jävla hård och aggressiv som alla säger. Frågar du vem som helst som känner mig så säger de att jag är gjord av äggskal och den känsligaste personen de någonsin har träffat. Det finns ganska många som är bra mycket hårdare än mig.

Jag tror att många kan uppleva dig som väldigt hård och tuff i sociala medier?

– Det var ju längesedan. För fem år sedan kunde jag lägga upp och skriva att någon var ful. Det enda jag gör nu är att, med jämna mellanrum, skriva att Ebba Bush är Sveriges farligaste kvinna. Men det ser jag som min plikt som hobbyjournalist. Och att skriva att någon är en tönt, det ser jag bara som kul. Man måste ju kunna prata utan att bli sedd som hård.

Det kanske snarare handlar om att du är rak och frispråkig?

– Nej men frispråkig, ocensurerad och ofiltrerad säger folk att jag är. Och det är ett jävla tjat om de orden. Det är i alla fall inget medvetet från mig. Det är bara sådan jag är och har varit sedan jag var tre bast. Ibland kanske jag har lite sanningstourettes. Om man står ett gäng och någon ska berätta en skittråkig anekdot, speciellt en kille som tror att alla vill höra på honom. Då kan jag säga ”det här var det tråkigaste jag hört” och gå därifrån. Det kanske kan uppfattas som hårt. Men vafan, leverera i stället då. Allt som jag har gjort, om det var en kille som hade gjort det så hade det inte setts som hårt. Jag är bara en härlig mjukis från Huddinge.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Oj, jag ... anstränger mig för att inte ta en stor sten och gå ner i Mälaren. Det kan bli väldigt mörkt när jag har mörka perioder. Jag svarar inte i telefon, gör folk oroliga och är ignorant eller otrevligt som fan. Jag ligger bara som en apatisk råtta och kramar någon hund eller kanin krampaktigt. Djur hjälper mig mycket när jag mår dåligt. Och sen försöker jag kryssa kvartar för att överleva dagen, som Martina Haag skrev om i sin bok. Om man bara överlevt en kvart så är det bara två kvartar kvar till en halvtimme och så vidare.

Hur är du som kompis?

– Jag har kanske varit en ganska dålig kompis de senaste åren i mångt och mycket. Nu försöker jag kompensera för de svinåren jag hade. Men jag vill säga att jag är omtänksam och fysisk. Jag har ofta kroppskontakt med mina vänner utan att jag tänker på det. Julia Lyskova tycker jag är äcklig när jag gör så, för om vi sitter bredvid varandra så har jag alltid en hand på hennes axel. Jag kanske är lite needy som vän, men framför allt så vet jag att jag är väldigt rolig att vara kompis med. När jag är på riktigt bra humör så brukar jag säga att jag önskar att jag var kompis med mig själv, vilket drömliv det hade varit, säger hon och skrattar.

Julia Frändfors har podden ”Daddy Issues” tillsammans med vännen Julia Lyskova.

Du och Fredrik Söderholm har ju en speciell vänskap, berätta om den?

– Han är ju det närmaste jag kommer en bror. På så vis att jag också har velat döda honom med en hammare. Han är den värsta och den bästa personen på jorden, och min tvillingsjäl på så många sätt. Vi har varit ovänner och haft offentliga bråk som varit smutsiga och stökiga. Det har varit jobbigt, men vi har hittat tillbaka till varandra och inget kunde göra mig lyckligare än det.

Hur hittade ni tillbaka till varandra?

– Ska jag vara helt ärlig är det tack vare mig. Att jag reachade out. Jag hade någon slags självrannsakan-turné och tog kontakt med alla jag legat i bråk med. Och sen gjorde vi som killar gör, söp oss fulla som fan och snackade ut under en hel natt. Sedan dess har vi inte släppt varandras händer.

Och nu har ni en podd tillsammans, berätta om den!

– Jag hatar att kalla det för sexpodd, eftersom jag är sexnegativ. Men den heter ”203 sätt att göra honom vild i sängen” och vi går igenom ganska förlegade tips från 90-talet om hur man får en man på fall. Det är ganska mycket så ”My Dad Wrote a Porno”, fast svensk och roligare. Det är inte många poddar i Sverige som har en genuin och äkta vänskap och en hundraprocentig kemi som hörs genom lurarna. Jag brukar aldrig skryta om sådant, men jag och Fredrik har fan det. Det är garv-garanti. Om vi kan få någon att tänka på något annat än döden i fem minuter så är vi glada.

Du har sagt att du är pryd och inte vill prata öppet om sex. Men ändå har du startat en podd som handlar om just det?

– Grejen är att jag också kände ”vad är det värsta jag kan tänka mig?”. Det är att sitta och prata om sex öppet. Men hur ska jag kunna utvecklas om jag inte gör sådant jag mår piss av. Och jag har ju utvecklats, även om det fortfarande är ett motstånd. Plus att jag alltid velat jobba med Fredrik, trot eller ej, säger hon och skrattar.

– Jag har längtat efter att vi som duo ska få något utrymme och när den här idén kom upp hittade jag ingen anledning till att inte köra. Det är svinkul och jag hoppas vi får göra mer i framtiden.

Du har en väldigt nära relation till din morfar, berätta mer om den?

– Jag och min morfar är väldigt lika. Vi ringer varandra varje dag. Både han, Urban som han heter, och min morbror Christian har varit mina pappor. Så jag är ju väldigt nära dem, min mormor och min mamma. De har gett mig det bästa och starkaste skyddsnätet och jag hade inte varit den jag är utan dem.

Har ni alltid varit väldigt tajta?

– Utan att kokettera så har jag alltid prioriterat dem. Jag vet inte om det är på grund av att jag saknar hälften av mina blodsband, med tanke på min frånvarande pappa och därför värdesätter det som jag har mycket högre. Min mormor är ju från Österrike också, och jag upplever att det är ganska mycket mer svenskt att skita i sin familj.

Julia Frändfors ringer sin morfar Urban varje dag.

Har du bra självförtroende?

– Jag har tänkt på det här ganska mycket och jag har insett att jag har bra självförtroende, men en usel självkänsla. Jag kan sitta på en fest och känna ”jag är den roligaste och mest karismatiska i den här stadsdelen”, utan konkurrens. Men samtidigt kan jag gå hem och vilja ta livet av mig för att jag är så värdelös och obegåvad. Självförtroende är ju bara yta, men självkänsla kan man inte fejka, för det är det som kommer ikapp en när du ligger där hemma.

Vilken är din bästa sida?

– Jag frågade faktiskt mitt kompisgäng, jag fick panik. Jag kände att jag inte kommer kunna svara på det. De sa ”empatisk, omtänksam, lojal, intelligent, känslig, modig och otrolig humor”. Är det någon som är lojal så är det fan jag, jag tar kulor för folk. Men min bästa sida måste vara min humor, jag kan garva så mycket med mig själv.

Vilka är din värsta sida?

– Det är väl att jag är humörbaserad, en känslomänniska. Ena sekunden kan jag säga ”hur fan kan jag vara så jävla rolig” till mig själv, och i nästa sekund ligger jag och gråter och känner att jag är den vidrigaste människan på jorden. Jag kämpar med att hitta gråzoner och det är min värsta sida.

Vilket råd vill du ge till ditt 18-åriga jag?

– Det här var ju den svåraste frågan, eftersom jag fortfarande är 18 år i hjärnan. Som 18-åring var jag nog mest orolig för att jag inte skulle bli något. Jag var väldigt besatt av status och att killar skulle gilla mig. Så jag kanske skulle säga ”Chilla, du har det naturligt. Du kan luta dig tillbaka, du är bara lite late bloomer, gumman”.

Vad är ditt stjärntecken och stämmer det överens med dig som person?

– Jag är Stenbock och nej, jag aldrig känt mig som en typisk stenbok.

Får jag utmana dig? Stenbocken är jordnära, familjekär, omtänksam och lojal. Dessutom ambitiös, gillar ordning och reda.

– Oj, haha, tjuter Julia förtjust.

– Jag är ju mest familjekär i hela världen. Jag är lojalast, jag är omtänksam. De här grejerna stämmer.

En annan grej med Stenbockar är ju att de tycker om regler, normer och traditioner.

– Hahahaha! Är det sant? Åh herregud, då är jag så mycket stenbock som man kan bli. Mina kompisar är ju livrädda inför sillunchen i morgon. Det kommer bara vara gamla svenska låtar, svenska flaggan och snapsvisor i ett häfte. Jag är traditionsfascist. Och jag säger prosit till folk på tunnelbanan. Man säger prosit, annars kan man dra åt helvete. Jag är väluppfostrad.

Stenbocken Julia Frändfors kallar sig själv traditionsfacist.

Vilket är ditt guilty pleasure?

– Jag brinner för att det inte finns någon guilt, det finns bara pleasure. Men vad det gäller musik och hobbys och allt sådant där så skäms jag inte över någonting. Jag står för varenda jävla grej. Det är också ett av mina starkaste personlighetsdrag, att jag ska stå för allt jag gör, som en gubbe.

Ditt bästa hudvårdstips?

– ”Dermalogica Multi Vitamine Power Recovery Mask”. Den kan jag inte leva utan. Det är en ansiktsmask, en mirakelmask, som jag använder som nattkräm. Du ska inte använda den en halvtimma i veckan och skölja av den, utan du ska sova med ett tunt lager av den varje natt. Jag har alltid haft perfekt hy och jag vet inte hur mycket som är gener och hur mycket som är dermalogican, men den är life-changing för mig.

– Sedan vill jag uppmuntra alla att sola lite mer och inte använda spf 50. Jag tycker det är vansinne och en sjuk trend som måste stoppas.

Hur hittar du vardagsglädje?

– Jag ser allt som är vackert väldigt enkelt och har blivit bra på att ta in det. Jag kan gå ut i naturen och bli så lycklig att jag börjar grina om jag ser en vacker fågel eller blomma. Sedan tycker jag att det har blivit ännu enklare att hitta vardagsglädje efter corona, för man såg hur förgängligt allt faktiskt var. Om man ska vara krass och tänka att allt sker av en anledning, så kanske det var en av anledningarna med den här vidriga pandemin.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Så hittar du vardagsgläjde – Julia Frändfors 3 tips:

 • Att inte ha i hörlurar och lyssna på poddar eller ljudböcker hela tiden. Gå promenader utan bruset, speciellt nu på sommaren. Landa i att det inte är så farligt att möta dina egna tankar. Det är en bra mindfullnessövning för att hitta vardagsglädje.
 • Våga möt världen ensam. Det är läskigt, men vardagsglädjen är som starkast när du är själv. Köp en Aftonbladet och gå och sätt dig på din lokala krog och var där själv. Eller ta en ensamlunch, läs en bok i en park. Jag tycker att folk i regel ska vara mer själva ute på stan.
 • Klaga inte på vädret. Jag hatar folk som klagar på vädret. Det finns något underbart i alla väder.

Redaktionens val

 1. MENTAL HÄLSA

  Fredrik Söderholm om hjärnblödningen och att hantera känslor

 2. HÄLSA

  Hanna Persson: Jag önskar att fler var öppna med att de gjort botox

 3. MENTAL HÄLSA

  Benjamin Ingrosso: Jag kan känna mig både blyg och osäker

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.