Östrogen – så påverkar könshormonet hur vi mår

Publisert:

Östrogen, det kvinnliga könshormonet, har många viktiga funktioner i kroppen, och nivåerna kan påverka vår hälsa på flera sätt.

– Vi är olika känsliga för förändring. För vissa har det jättestor betydelse, för andra inte, säger Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

Alla våra hormoner spelar in i hur vi mår, men för kvinnor har östrogen en särskilt avgörande roll.

Östrogen är tillsammans med progesteron ett av kvinnors två huvudsakliga könshormoner. Östrogen är hormonet som bygger upp kvinnors slemhinna och förbereder livmodern för att kunna ta emot ett nytt liv. Progesteron är hormonet som sen ska se till att graviditeten bibehålls.

– När östrogenet går upp och ner, vilket det ofta gör under förklimakteriet och klimakteriet, påverkar det allt från vår produktion av proteiner i lever till mängden sköldkörtelhormon, till hur vår hy ser ut och vår serotonin och dopaminbalans. Men vi är olika känsliga för det. För vissa har det jättestor betydelse, för andra inte, säger Cecilia Tibell, specialistläkare i internmedicin och endokrinologi.

Om allt är som det ska fungerar menscykeln hyfsat harmoniskt fram till 35–40-årsåldern då progesteronnivåerna i kroppen börjar gå ner. När besvären under förklimakteriet och klimakteriet blir många och svåra är lösningen ofta att äta hormoner för att balansera nivåerna i kroppen igen. Men vad gjorde kvinnor för säg 200 000 år sedan när de inte var möjligt? Mådde kvinnor helt enkelt sämre då?

– För det första födde vi barn mycket tidigare då. Så den stressigaste perioden i livet skedde när vi hade mera motståndskraft. För det andra fanns det inte bilköer eller skärmar som stressar oss i onödan. Vi levde närmare naturen, närmare årstiderna. Vi sov antagligen bättre, åt en kost som var bättre anpassad till vår genetik och vi stressade mindre, förklarar Cecilia Tibell.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

  1. UNDERLIV

    Det här händer med mensen när du blir äldre

  2. HÄLSA

    Serotonin – så påverkar det hur vi mår

  3. HÄLSA

    Hormonspecialen – Här är alla avsnitt av podden

Utforska Wellness