Så botar du baksmällan

 • Sebastian Lundgren
Publisert:
Så botar du bakfyllan.
Så botar du bakfyllan.

Dagen efter, allt snurrar och kroppen känns uppsvullen. Men oroa dig inte – det finns några välbeprövade knep för att komma på banan igen.

Ett glas blev två glas och två glas blev flera.

Du vaknar dagen efter med en hiskelig huvudvärk och en stelhet i kroppen som endast kan liknas vid ett smärre fall av rigor mortis.

Japp, din hjärna har uppfattat rätt. Du är bakfull.

Det finns hopp för dig ännu, det hela kommer att gå över – tids nog.

Men som tur är finns det några saker som du kan göra för att snabba på tillfrisknandet. Och inte från vilken källa som helst, utan en studie från självaste Harvard.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Så botar du baksmällan dagen efter

 1. Drick vatten. Alkohol är som bekant vätskedrivande, så finner du att du kanske har huvudvärk, yrsel eller känner dig trött – ja då är chansen stor att du är uttorkad. Drick vatten så kommer du att må bättre.
 2. Ät kolhydrater. Att dricka alkohol kan sänka ditt blodsocker, få upp det igen genom att äta kolhydrater. Sen är det också så att man ibland glömmer bort att äta när man har druckit, så ät något – det är smart.
 3. Få i dig B-vitaminer eller Zink. I en studie som publicerades i ”The Journal of Clinical Medicine”, såg man att människor vars kost innehöll mycket zink och b-vitaminer, mådde bättre dagen efter de druckit.
 4. Ta värktabletter. För att få snabb lindring kan man använda sig av klassiska värktabletter som till exempel ibuprofen. (Man bör däremot vara försiktig med paracetamol då de inte bör användas om man dricker mycket eller ofta).
 5. Undvik mörk alkohol. Studier har gjorts på olika alkoholtyper och hur de påverkar kroppen. Man har kunnat se mönster på att ljus alkohol så som vodka eller gin bidrar till en lindrigare baksmälla än till exempel mörk alkohol så som whiskey.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Så somnar du i sommarvärmen

 2. HÄLSA

  Så förbättras din hälsa när du bastar

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Sebastian Lundgren