Anders Wallensten: Därför mår vi bättre på landet

Publisert:

Erika Kits Gölevik pratar med läkaren Anders Wallensten om hur omgivningen påverkar vår hälsa.

– Stadsmiljön är en väldigt ansträngande tillvaro för hjärnan, menar Anders.

I revolutionskvartens pratar Erika Kits Gölevik med läkaren och epidemologen Anders Wallensten om hur omgivningen påverkar vår hälsa.

– Man kan se att naturvistelser har positiva effekter för hälsan. Det är svårt att göra forskning på detta men de studier som finns pekar på det, säger Anders Wallensten

Hjärnan inte anpassad för stadsmiljö

Stadsmiljön däremot är en väldigt ansträngande miljö för hjärnan som inte är anpassad för allt som staden bjuder på.

– Om man går i en storstad är det intryck från lampor, det är bilar som rör sig, 100 olika människor går förbi en. Det är en väldigt ansträngande tillvaro för hjärnan. Att ta in allt det där, processa och inse att det här är inget hot, det är okej.

– Medan om man är i naturen så har man en miljö som vi har anpassats till från början. Den lugnande effekten man får av att vara i naturen tolkar man enligt vissa studier studier som att hjärnan känner sig hemma här, den behöver inte analysera alla intryck. Det är en tillvaro vi är vana vid så det blir lugnare för hjärnan.

Blå zoner

Runtom i världen finns det även speciella platser som man kallar för blå zoner. I de blå zonerna lever man längre än genomsnittet i landet. En sådan blå zon har vetenskapsjournalisten Henrik Ennart sett även i Sverige.

– Man har hittat en blå zon i södra Sverige. Den finns i Småland på gränsen till Skåne och Halland. Där finns det många som blir äldre än genomsnittet. Saker man sett i det området motsvarar även det man sett på andra blå zoner i världen. Det handlar om gemenskap, att man hjälper varandra, kanske en församling och att det är ett lite lugnare och lantligare liv.

Ingen av de världens blå zoner finns i en storstad. Men kanske kan man även om man bor i en stad lära sig av de blå zonerna och återskapa vissa delar i sitt eget liv.

– Det man kan göra är att fundera över vilka de gemensamma nämnarna är för de blå zonerna och om man kan hitta sätt att få motsvarande i en stad?, säger Anders.

Lyssna på hela avsnittet här

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.