Hypnos mot kronisk smärta – så fungerar det

 • Ella Käck
Publisert:

Hypnos mot kronisk smärta är långt ifrån något nytt påfund. En ny metod lovar enligt förespråkare att det räcker med en session på 45 minuter för att slippa åratal av smärta.

Professorn och läkaren Torsten Gordh är dock skeptisk till vad behandlingen lovar.

– Det kan säkert vara en metod som många kan ha nytta av, men det beror helt på om det görs på ett seriöst sätt. Det låter för bra för att vara sant.

Många människor lever med långvarig eller kronisk smärta i Sverige i dag. Man räknar med att ungefär var femte person har någon grad av smärta, och några procent av befolkningen har svår smärta som sitt allvarligaste hälsoproblem. Det är inte ovanligt att smärtan går ut över stora delar av livet och leder till depression och ångest – vilket i sin tur kan förvärra smärtan.

Det är något som hypnotisören Erik Olkiewicz ville råda bot på. Han har därför tagit en ny hypnosmetod till Sverige, som han kallar ”Fri från smärta.”

– Människor som har smärta bollas runt i sjukvården. Det är sällan som de får den hjälp de faktiskt behöver. Det är ett stort samhällsproblem och kostar sjukvården många miljarder varje år. Kan vi ge det här till människor som inte kan eller har råd att ta sig till en hypnoterapeut – då vill jag ge dem den möjligheten, säger han.

Att använda hypnos för att behandla eller hantera smärta är långt ifrån något nytt påfund. Det har använts i flera århundraden och Sverige finns det personer som varit aktiva sedan 1970-talet med liknade metoder.

Hypnos är en metod för att påverka och tala med människans undermedvetna sinne. Det är också där vi har essensen av vilka vi är, våra värderingar, våra känslor och vårt långtidsminne, menar Erik Olkiewicz.

– Vill vi göra en verklig förändring så är det det undermedvetna sinnet vi måste jobba med. Även om en del uppfattar hypnos som flummigt så är det ändå den äldsta formen av psykoterapi i västvärlden, säger han.

Plockat det som fungerar

Erik Olkiewicz driver självhjälpssajten Mindrocket där han bland annat erbjuder hypnos mot smärta.

– Människor som har smärta försöker redan nu göra massa saker mentalt för att distansera sig och för en del går det bra. En brittisk hypnosterapeut har nu plockat ihop det som fungerar och gjort en metod, ett manus kring det, säger Erik Olkiewicz.

Den brittiske hypnosterapeuten heter Freddy Jacquin och metoden han skapat kallas för ”The Arrow Technique.” Nu har Erik Olkiewicz tagit den metoden till Sverige men kallar den kort och gott för ”Fri från smärta”-metoden.

Hypnotisören Erik Olkiewicz.
Hjärnkoll på värk och smärta

Natur & Kultur

Hjärnkoll på värk och smärta

332,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Erik Olkiewicz har använt metoden i en form av gruppterapi, men framför allt finns den inspelad i en digital form som gör att det går att lyssna på sessionen i sitt eget hem.

Först får personen avgöra på en skala från ett till tio var smärtan befinner sig. I själva hypnosen får du föreställa dig att du mentalt flyter bort från och lämnar sin smärtsamma kropp. De ”är” inte längre sin smärta.

Erik Olkiewicz är tydlig med att han inte botar sjukdomar. Det här handlar om en metod för att slippa smärta. Han kallar det för ett ”icke-bedrägligt superplacebo”.

– Om man tar ett exempel: Du är med i en vetenskaplig studie och läkaren ger dig ett piller och säger ”det här är den här supermedicinen.” Och så tar du medicinen och mår otroligt bra. Antingen har du fått den verkningssamma medicinen och då kanske du blivit bra av både placebo och medicinen, men den andra varianten är att läkaren har ljugit för dig och gett dig ett sockerpiller. Det betyder att det inte går att använda på något annat sätt än i klinisk prövning.

– Det vi gör inom den här metoden är att jag säger till dig: ”Jag kommer att prata med dig och när vi är klara så kommer inte du att känna någon smärta längre.” Då använder vi placeboeffekten, men jag behöver inte lura någon om det, säger han.

Kan ha effekt

Torsten Gordh, professor emeritus i klinisk smärtforskning vid Uppsala Universitet, tror att hypnos i många fall kan ha effekt för att lindra smärta, men det handlar om att det utövas på rätt sätt.

– Det är en nygammal metod som kanske kommer i ny skepnad. Jag tror att det kan ha effekt och det är ofta bättre än att äta lugnande beroendeframkallande mediciner eller starka smärtlindrande. Men sen finns det också många lycksökare, som bygger upp orealistiska förväntningar som försöker tjäna pengar på det, säger han.

I flera hundra år har hypnos kommit och gått. Det finns metoder som har beskrivits vetenskapligt inom medicinen. I perioder har den använts inom den vård som erbjudits på vissa smärtkliniker. Uppsalaläkare Basil Finer var en pionjär inom området smärtbehandling med hjälp av hypnos.

Hypnos används i dag ibland vid tandläkarbesök, under förlossningar och det går att lindra oro och smärta till en sådan grad att enstaka personer faktiskt har kunnat opererats för mindre ingrepp, utan annan bedövning än hypnos.

– Det ligger nånting i det, att man kan mobilsera lugn och släcka oro för smärta som gör att man står ut med det bättre. Mycket av det här med mindfullness och meditation, som är besläktat med hypnosen, tror jag kan lugna ner det inre systemet och då tål man smärta bättre.

– Det kan säkert vara en metod som många kan ha nytta av, men det beror helt på om det utövas på ett seriöst sätt. Folk kan bli lurade. Och hypnos kan väcka ångest och oro också.

Låter oseriöst

Alla är vi olika och hanterar smärta olika. Men att det går att med psykologiska metoder dämpa smärtimpulsen, så att man inte blir rädd och tar udden av den och smärtan blir lättare att uthärda, finns det stöd för i forskningen. Mycket smärtrehabiliteringen bygger på att mildra konsekvenserna trots att det inte går att helt få bort smärtan.

Showhypnosen däremot har ingenting med psykologisk behandling att göra, även om den kan ha gemensamma rötter eller drag, menar Torsten Gordh.

– Det låter omöljigt att lova bot mot kronisk smärta, det är mer komplicerat än så. Det låter oseriöst. Jag tycker att utövaren ska vara skolad och legitimerad inom ett vårdyrket på något sätt, säger han.

Det här är kronisk smärta

Långvarig eller kronisk smärta innebär att du haft ont varje dag i minst tre till sex månader. Det betraktas numera som en egen sjukdom.

I grund och botten är smärta inte en sjukdom, utan ett symtom.

Smärta är kroppens varningssignal, vid akut smärta är ett slags larm om att något inte står rätt till i kroppen och bör åtgärdas. Vid vissa sjukdomstillstånd uppfattar hjärnan fortfarande smärta, trots att det inte längre finns en skada.

Smärtsinnet sitter i hjärnan. Det tar emot smärtsignaler från kroppen och fungerar som ett slags ”smärtvolymknapp”. Det är alltså hjärnan som bestämmer hur ont man har. Att smärtsinnet sitter i hjärnan är inte detsamma som att smärtan är psykisk, även ryggmärgen är inblandad i smärtregleringen.

Även om grundorsaken till smärtan sällan är psykisk så påverkas man hela tiden av psykologiska faktorer. Detta är på gott och ont. En fördel är att man ibland kan påverka smärtnivån och måendet positivt och ”lura hjärnan” med hjälp av psykologiska metoder och insatser. En nackdel är att långvarig smärta kan leda till stress, psykisk ohälsa och depression som i sin tur förstärker smärtan.

Källa: 1177, smärtforskaren Torsten Gordh.

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs (Extern länk)

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  ”Jag kände smärtan – men den gjorde inte ont längre”

 2. YOGA

  Elva hälsofördelar med enkla yogaövningar

 3. ANDLIGHET

  Det här är reiki – allt du behöver veta

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.