Ditt grepp avslöjar hur väl du åldras

Publisert:

Är din biologiska ålder samma som åldern i ditt pass?

Det kan ett enkelt grepptest avslöja.

Ny forskning har visat att ett svagt grepp gör att ditt DNA åldras snabbare.

Greppstyrka är inte bara ett pålitligt sätt att mäta din totala muskelstyrka. Enligt ny forskning kan det dessutom avslöja hur väl du åldras.

I den amerikanska studien undersökte forskarna greppstyrka och blodprov hos 1 275 personer. De upptäckte att ju svagare greppstyrka någon hade ju högre var personens biologiska ålder eller epigenetiska ålder som det heter. Deras DNA åldrades med andra ord snabbare än deltagarna som hade ett starkare grepp. Och att ha en hög epigenetisk ålder gör att risken för sjukdomar och förtida död blir högre.

– Greppstyrka kallas ofta ”en biomarkör för åldrande”. Men varför det är så förutsägande av positiva och negativa utfall under åldrandet är inte självklart, säger forskaren Mark Peterson som ledde studien till Washington Post.

En studie från 2015 visade liknande resultat. Där undersökte man greppstyrka hos 140 000 personer och såg att minskad greppstyrka kunde kopplas samman med förtida död. I den studien var greppstyrka till och med ett bättre mått än blodtryck.

Studierna kan dock inte bevisa att svaghet direkt orsakar någon att åldras snabbare. Andra faktorer spelar förstås också in. Som kost, livsstil och sjukdomar.

Föryngra ditt DNA

Till skillnad från ens riktiga ålder borde man enligt studierna alltså kunna backa tiden på kroppens epigenetiska ålder. Träna styrketräning då och då (och nej, inte bara handstyrkan utan hela kroppen) så kommer både din kropp och ditt grepp att bli starkare och din epigenetiska ålder lägre.

Att ägna 80 procent åt löpbandet och spinningcykeln är dock en vanlig miss som forskaren Mark Peterson vill ändra på.

– De vanliga träningspyramiderna, som visar hur mycket träning du behöver, sätter styrketräning överst, som om det är den del du behöver minst av. Men styrkan ska ligga i botten tycker jag, i basen. Det är grundläggande för hälsan, säger Mark Peterson till Washington Post.

Deltagarna i studien använde en handdynamometer för att mäta greppstyrka. Är du sugen på att mäta din kan du antingen klicka hem mätverktyget själv eller gå till ett gym och fråga efter ett.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.