”Jag är svårare att ha att göra med än folk tror”

Mauri Hermundsson är Veckans Wellnessprofil

Publisert:

Han har en av Sveriges mest populära Youtube-kanaler, driver podden ”Topp 1 i Sverige” på Aftonbladet och är programledare för Lego Masters.

För Wellness berättar Mauri Hermundsson om drömgästerna, vad som ger honom ångest och hur han egentligen är att jobba med.

Mauri har bjudit Zara Larsson på middag, levt som Leif GW Persson, utsett Sveriges bästa pizzeria och bytt matvanor med Bianca Ingrosso, men den som han är mest stolt över att fått med i sitt Aftonbladet-program ”Uppdrag mat” är Ed Sheeran.

– Det är svårt att komma runt att Ed Sheeran ändå var med. När man åker runt i Sverige så hittar man ju hur underbara personer som helst som kanske är ännu roligare att ha med än Ed Sheeran. Men han är ju världens största stjärna. Om han är med i ett program så blir det ju ett bevis på att det har blivit något.

Vem drömmer du om att få med som gäst?

– Kungen och Zlatan är ju två personer som jag vill ha med. Om man ändå har fått med Ed så kan man ju låta sig själv drömma lite...

Vad skulle du vilja göra med kungen och Zlatan då?

– Det hade räckt att sitta och stirra in i en vägg i 10 minuter.

Du var inte så intresserad av mat innan du började med Uppdrag mat. Är du mer intresserad nu?

– Jag är ungefär lika ointresserad av mat nu som jag var innan. Eller kanske har intresset växt litegrann. Det är svårt att inte bli intresserad när man är med Mat-Tina som slänger ihop en pasta på 10 minuter med passion eller när någon falafelkille i Malmö gör en falafel för miljonte gången i sitt liv. Det är klart man blir lite intresserad av maten då. 

Lagar du mer mat nu då?

– Nej, jag lagar aldrig mat, jag kan inte laga mat helt enkelt. Den enda gången jag har lagat mat under de senaste fem åren var när jag lagade en äggröra till Bianca Ingrosso.

Men det var väl den godaste hon hade ätit?

– Ja, det är helt sjukt! Jag tror att jag bara råkade ha väldigt mycket flyt. Jag vet ju såklart inte hur man gör en äggröra. Det är helt osannolikt att hon tyckte att det var den godaste hon ätit. Det är en sådan grej som bara händer en gång i ens liv. Att man har så mycket tur samtidigt.

För några år sedan var du en helt vanlig person. Har ditt liv förändrats mycket sedan du blev mustiga Mauri med hela svenska folket?

– Nej, jag tror inte det. Man ställer högre krav på sig själv när man gör saker som många tittar på. Folk har ett förtroende för att det man gör ska bli bra. Där kommer press. Men i övrigt är det ganska likt.

Har du inte lagt dig till med några extravaganta vanor?

– Nej, jag har lite mer pengar än vad jag hade för fyra år sedan. Inte jättemycket mer, men lite. Men det enda jag egentligen lägger pengar på är mat för jag lagar ju inte mat själv så det är det som kostar. Jag åker aldrig på semester eller köper dyra kläder eller något sådant.

Youtube-kanalen, podden, Lego Masters... du har många bollar i luften samtidigt. Hur hanterar du stress?

– Det är jag inte så bra på tyvärr. När man tycker om sitt jobb och ställer höga krav på sig själv hinner man typ inte det. Men jag tränar en del styrketräning på gym och det är ett bra sätt att koppla av för mig.

Om du fick ge dig själv som 18-åring ett råd, vad hade det varit då?

– Det blir ju att man inte behöver oroa sig för de där sakerna som man har oroat sig för hittills. Men det rådet skulle jag ju ge till mig själv som 26-åring i framtiden också. Man oroar ju sig alltid över en massa saker som sen löser sig . Det kommer man nog behöva säga till sig själv hela livet.

Inspelning av Uppdrag mat
Inspelning av Uppdrag mat

Hur gör du för att må bra? 

– I regel mår jag bra av rutiner. Jag hade absolut kunnat leva med att alltid vakna samma tid på morgonen, göra samma sak på dagarna och äta exakt samma saker. Hade varit bra vanor hade jag kunnat leva på det sättet. Så att hitta rutiner, då mår jag bra.

Om du mår riktigt dåligt, är det rutiner du tar till?

– Ja, att gå och göra det man ska, bara ta tag i det. Det ger en skön känsla om det så är ett jobb eller att träna. Eller så lyssnar jag på poddar, då får man lämna sitt eget liv för en stund. Jag har inga bra strategier för det här inser jag nu. Det känns som jag skulle kunna ha ännu fler strategier för att må bättre. 

Vad får du ångest av?

– Det är ofta av stress. Stress gör mig mer mottaglig för det så under stressiga perioder får jag mer ångest. Det kan vara kopplat till jobbet, det kan vara kopplat till min hälsa, det kan var kopplat till människor som jag bryr mig om men det korrelerar ofta med hur stressad jag är.

Har du bra självförtroende?

– Ganska bra ändå. Jag vågar göra saker och jag litar faktiskt ganska mycket på mig själv. Men samtidigt så är det man gör alltid är en färskvara så man vill ju alltid göra bättre. Det är lite dubbelt. Men i grunden tror jag att jag har ganska bra självförtroende. 

Vilken är din bästa och din värsta sida?

– Min bästa är kanske att jag är kreativ. Min värsta. Fan vad svårt. Inte att hitta någon, utan att välja. Jag har ju höga krav på mig själv men jag sätter även höga krav på alla runt omkring mig. Och det kan nog vara rätt jobbigt, i alla fall i jobbsituationer. Jag är nog svårare att ha att göra med än vad folk tror.

När skäms du över dig själv? 

– När jag tycker att folk jag jobbar med inte levererar. I stället för att vara att uppmuntrande så ställer jag mest krav till höger och vänster. Det är dåligt ledarskap. Sen ställer jag ju allra högst krav på mig själv, det är väl mitt försvar möjligen.

Vilket är ditt favoritplagg i garderoben och varför?

– Jag köpte ett par riktigt sköna strumpor härom dagen. Det är möjligen ett ålderstecken men bra strumpor kan jag tycka är jävligt skönt.

Har du något guilty pleasure?

– Allt som är snabbmat är jag svårt förtjust i. Riktiga mexikanska tacos, snabbmatshamburgare, McDonalds tycker jag är otroligt.

Vilket stjärntecken är du?

– Nu får jag flashbacks till dåliga dejter när jag får den här frågan. Jag är skorpion. De är tydligen bara genomvidriga på alla sätt och vis har jag förstått det som. Enligt mitt stjärntecken är jag manipulativ och svartsjuk som person. 

Är du svartsjuk och manipulativ då?

– Nej, svartsjuk är jag nästan ingenting. Manipulativ är jag inte så mycket. Så jag känner inte igen mig så mycket i skorpionen när jag får den beskriven för mig. Men sen är ju det där bara trams också så jag lägger inte så mycket vikt vid det.

Men folk har frågat om ditt stjärntecken på dejter?

– Ja, det känns som en fråga som dykt upp på 90 procent av alla dejter. 

Mauris tips för att skapa äggröran som var den godaste Bianca Ingrosso någonsin ätit

Ingredienser:

  • 3 Ägg
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Osannolik tur

Gör så här

  1. Jag skulle tippa på att jag bara hade i lite smör och sen tre ägg och sen så lite salt och peppar och sen var det bara att blanda runt tills man blir nöjd.
  2. Jag tror bara att den råkade vara på plattan exakt rätt tid. Den fick den perfekta konsistensen som Bianca gillar.
  3. Det bara att följa de här instruktionerna och sen hoppas att man har sån osannolik tur att den blir god.
Mauri gör den berömda äggröran som golvade Bianca Ingrosso
Mauri gör den berömda äggröran som golvade Bianca Ingrosso

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.