ANNONSSYD

Därför ska du välja ekologiska mensskydd

SYD
Publisert:
Under en kvinnas fertila liv använder hon runt 13 000* bindor, tamponger och trosskydd.
Under en kvinnas fertila liv använder hon runt 13 000* bindor, tamponger och trosskydd.

“Jag har ju bara mens några dagar.”
“Jag tar det som finns.”
“Hur farligt kan det vara?”
Orsaken till att kvinnor inte lägger större vikt vid vilka mensskydd de använder är många. Men vad är det egentligen i produkterna och hur påverkar det kroppen?

Under en kvinnas fertila liv använder hon runt 13 000* bindor, tamponger och trosskydd, en hel del med andra ord. Ändå är det få som vet vad mensskydden faktiskt innehåller. Det är lätt att tro att en tampong eller binda endast består av bomull, men ofta innehåller de material som plast, cellulosa och viskos. Allt det här är ämnen som faktiskt kan skada den kvinnliga kroppen.

– Det är så viktigt att man vet vad produkterna man använder innehåller. Tamponger kommer i direktkontakt med en av kroppens känsligaste delar, men få ifrågasätter vad mensskydd innehåller, säger Charlotte Bielke, Sustainability officer på Syd, en prenumerationstjänst för ekologiska mensskydd.

Få 20 % rabatt på din första order med kod NICERPERIOD

Utsatt område

Varje dag lider många kvinnor av kliande, irriterat och ibland inflammerat underliv. Det kan delvis beror det på att de inte använder naturliga hygienprodukter eller använder produkter med stark parfym.

Flera studier visar också på ett samband mellan mensskydd med bland annat polyester, polyeten (PET) och konstgjorda dofter eller färger som innehåll, och negativa hälsoeffekter.

Ekologiska och allergivänliga

I flera av de konventionella produkterna på marknaden finns syntetiska material som inte andas. Det här kan skapa en fördelaktig miljö för tillväxt av bakterier och svamp. Bomull däremot är ett rent och naturligt material med fantastiska egenskaper som är fördelaktiga för den kvinnliga kroppen.

– Syd erbjuder produkter som endast är gjorda av naturliga material och som alltid är vänliga mot kroppen. Våra mensskydd är produkter som är tillverkade av rena, bomullsfibrer, är testade i externa labb, är allergivänliga och snälla mot känslig hud, säger Charlotte Bielke.

*Så har vi räknat

Om en kvinna har mens under sex dagar och använder fem mensskydd om dagen blir det 30 stycken skydd per mens. Tolv menstruationer per år = 360 mensskydd per år
37 fertila år = 13 320 mensskydd under ett liv

Få 20 % rabatt på din första order med kod NICERPERIOD

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Wellness redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Wellness-redaktionens åsikter.

Utforska Wellness